Odpoveď na príspevok od purplesticks:
@hockto od 8.12.2025 sa už bude dať zavolať na in… @purplesticks na linku energopomoci budes volat zbytocne, to ze narok nemas si si uz odpovedal. a to kolko budes platit realne za EE oni s tebou riesit nebuduOdpoveď na príspevok od rkorba:
Elektriku potrebuje kazdy a nic s tym neurobime, … @rkorba to som nevedel. Každopádne je tu nádej, že budúca vláda nastaví lepší systém. Táto forma "pomoci" postráda logiku. Napríklad, nárok na energopomoc majú domácnosti, ktoré spĺňajú bonitu do celkovej spotreby 30MWh - veď to je spotreba malej firmy a nie RD.Odpoveď na príspevok od purplesticks:
@rkorba to som nevedel. Každopádne je tu nádej, ž… to je preto, ze to mozes mat na viac objektov. Cize ak si napr sro a vyplacas sa cez dividendy, ktore sa do vypoctu bonity nerataju, tak mas narok na energo pomoc na napr svoj byt, chatu a povedzme 3 investicne byty, ktore prenajimas a kde este zdvyhnes najom kvoli vysokym cenam energii... a takto si tu zijemeOdpoveď na príspevok od hockto:
to je preto, ze to mozes mat na viac objektov. Ci… @hockto väčšine ľudí sa do bonity zaráta aj príjem z prenájmu, tým pádom je možné, že energopomoc nedostanú.Odpoveď na príspevok od purplesticks:
@hockto väčšine ľudí sa do bonity zaráta aj príje… @purplesticks prijem z prenajmu pokial si dobre pamatam sa do "vzorca" pre energo pomoc nerata Edit: Nezapočítavajú sa príjmy: z prenájmu (§ 6 ods. 3 ZDP), z pasívnych autorských honorárov (§ 6 ods. 4 ZDP), z kapitálového majetku (§ 7 ZDP), ostatné príjmy (§ 8 ZDP), podiely na zisku - dividendy, nemocenské dávky (nemocenské, ošetrovné, materské, tehotenské), úrazové dávky, dávky z garančného poistenia, dávky v nezamestnanosti, štátne sociálne dávky (rodičovský príspevok, prídavky na deti, príspevok pri narodení dieťaťa, kompenzačný príspevok baníkom atď.), dávky v hmotnej núdzi, peňažné príspevky na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia podľa zákona č. 447/2008 Z. z. vrátane peňažného príspevku na opatrovanie, sociálna výpomoc a príspevky podľa zákona č. 448/2008 Z. z. o sociálnych službách, príspevok na starostlivosť o dieťa (tzv. „jasličkovné“) podľa zákona č. 561/2008 Z. z., príspevky na podporu náhradnej starostlivosti o dieťa podľa zákona č. 627/2005 Z. z., ktoré sú vyplácané náhradnému rodičovi (opakovaný príspevok náhradnému rodičovi a osobitný opakovaný príspevok náhradnému rodičovi), doktorandské štipendium, atď.Odpoveď na príspevok od purplesticks:
@rkorba to som nevedel. Každopádne je tu nádej, ž… @purplesticks náš bežný starý vidiecky dom 200 m2 , ročne , plyn kúrenie 18000 kWh , plyn TUV 3000 kWh , elektrina 2500 kWh .... spolu 23500 kWh na energie , takže tých limitných 30000 kWh na energie nie je až tak veľaOdpoveď na príspevok od rudy1973:
@purplesticks náš bežný starý vidiecky dom 200 m… @rudy1973 Ja som čítal niekde, že limit 30MWh platí pre elektrinu, a pre plyn 100MWh. Čiže pre domácnosť 30+100MWh. https://www.interez.sk/vlada-schvalil...Odpoveď na príspevok od purplesticks:
Pridávam link na overenie energopomoci na budúci … @purplesticks mne to hadze zakazdym chyba pri vyhladavani led zadam svoj eicOdpoveď na príspevok od sousedekovci89:
@purplesticks mne to hadze zakazdym chyba pri vyh… @sousedekovci89 mne to hodilo hneď na 1x. Nechápem akými počtami, ale mám to. Aj keď podľa verejne dostupných vzorov by som nemal mať nárok na energopomoc.Odpoveď na príspevok od purplesticks:
@sousedekovci89 mne to hodilo hneď na 1x. Nechápe… Aj mne to vyskocilo v poho na prvy x, mozno teraz tam maju vela nedockavych klikacov a system je pretazeny :-) @purplesticks tak sa nahlas, ze nesuhlasis s tym politickym divadlom :-)Odpoveď na príspevok od purplesticks:
@sousedekovci89 mne to hodilo hneď na 1x. Nechápe… @purplesticks uz to funguje aj mne. Asinaozaj to bolo pretazene. No tie ich vypocty budu kuzelne. K referencnemu datumu uz niekolko mesiacov nemam ziadny prijem (PN-ka) a manzelkin je hlboko pod priemerom. Pomoc nam ale nevysla. Je pravda ze za normalnych okolnosti by som narok nemal mat, lebo moj prijem. Toto bude odbuka kuzelnictvo mam taky pocit 😁Odpoveď na príspevok od sousedekovci89:
@purplesticks uz to funguje aj mne. Asinaozaj to … @sousedekovci89 referencny datum je len pre posudenia trvaleho pobytu, pre vypocet naroku sa berie prijem za referencne obdobie a to je 7/2024-6/2025 myslimOdpoveď na príspevok od sousedekovci89:
@purplesticks uz to funguje aj mne. Asinaozaj to … @sousedekovci89 berie sa v úvahu nie aktuálny stav, ale spätne obdobie, logicky...Odpoveď na príspevok od purplesticks:
@sousedekovci89 mne to hodilo hneď na 1x. Nechápe… @purplesticks čo ťa to trápi, akými počtami... Buď rád.Odpoveď na príspevok od paracetamol123:
@sousedekovci89 berie sa v úvahu nie aktuálny sta… @paracetamol123 @hockto ale je zaujimave zistit ze moja domacnost sa ma lepsie ako domacnost poslanca NRSR 🤣🤣 skoda ze to tak nevnima aj moja penazenka 🤣Odpoveď na príspevok od fugas20:
A najhoršie je na Tom že ľudia ktorý ju naozaj po… @fugas20 Niečo dostanú keďže do baráku predpokladám majú zavedenú elektrinu. A na tú sa energopomoc predsa vzťahuje. Ten čo kúri drevom tak predpokladám že si napríklad ohrieva TÚV elektrinou. A nik im nebráni v 2026 na kúrenie elektrinou prejsť. Ale hej, chápem čo chceš povedať.Odpoveď na príspevok od toky1:
Od tejto vlády čakať nejakú adresnú spravodlivú e… @toky1 suhlas, tiez nie som od toho zavisly, viem si vydaje usporiadat tak aby som narast zvladol. Cesi sa s tym neparali tou "boliestkou" v podobe zdrazenia uz presli a nevidim ze by tam nejako zasadne vzrastla chudoba. Ale je funky zistit ze podla vypoctu by som mal patrit medzi hornych 10% domacnosti pricom akosi asi osobny ucet ani rodinny rozpocet ani dom nenasvedcuju tomu ze by tak malo byt. 🤣 Ved su ludia co tu v okoli platia daleko vyssiu hypo (vychadzam z inzerovanych cien domov ktore sa tu v okoli realne predavaju) ako ja a ja si to fakt neviem predstavit ze by som mal hypo v takej vyske napriklad 😁Odpoveď na príspevok od dexter89:
hlavne na tú energopomoc použijú peniaze, ktoré m… @dexter89 Ani zdrh do Čiech už nebude OK keďže tam tomu budú 4 roky šéfovať slovák Babiš s japoncom a Turkom. To je kombo, toto nevymyslíš. @susedekovci89 ono napr energopomoc dostanú aj domácnosti, v ktorých je majiteľ 80ich s.r.o. ktorý berie na dividendách ročne milióny ale nieje nikde zamestnaný. To je jeden z tých paradoxov, ktorý naša vláda myslím že cielene nezvládla. :-)Odpoveď na príspevok od toky1:
@dexter89 Ani zdrh do Čiech už nebude OK keďže ta… @toky1 suhlas, absolutne nedava zmysel ze su niektore prijmy/davky vynate z kalkulacie bonity, hlavne teda prijmy z prenajmu a dividendy. Takze na vykurovane bazeny sa bohuzial budeme skladat nadalej.Odpoveď na príspevok od toky1:
@dexter89 Ani zdrh do Čiech už nebude OK keďže ta… @toky1 tiez by ma neprekvapilo, kebyze to bude cielene. V ramci svojej praxe som sa zucastnoval roznych legislativnych priprav a nie raz mi ostaval rozum stat z dvoch faktorov 1. Nekompetentnost tych s ktorymi som robil (a kludne to aj zamen za pristup nerobme to komplexne, spravme to tak len aby dajak bolo) 2. "Ozivenie" roznych figuriek ktori boli nanominovani do procesu niekde v polovici a podobne a ktore zasadnym sposobom sa snazili ovplyvnit finalne znenie (vdaka pokynu "zhora" ze treba ich nazor respektovat na najst kompromis) napadmi ktore rozbijali povodne nastavenie. Na druhu stranu pracoval som aj s ludmi ktori by takto mohli k tomu pristupovat (napr. Pomerne silny hrac v segmente minimalne vo svojom regione) ale svojim pragmatickym a praktickym pristupom ma prijemne prekvapili a boli pre pracovnu skupinu neskutocnym prinosom. Zial vo vyraznej mensine oproti druhej skupine.Odpoveď na príspevok od sousedekovci89:
@toky1 tiez by ma neprekvapilo, kebyze to bude ci… @sousedekovci89 ono pruser je ak je vo veci politický tlak. Ten je obvykle silnejší ako hlas zdravého rozumu. A ten politický tlak je u nás bohužiaľ dominantný. Minule som sedel v aute a čakal na zelenú keď som si všimol veľkú reklamu - polep električky v Košiciach s na vodárne. Chápeš - VVS. Načo je dobrá reklama? Aby si zvýšil predaje svojho produktu. Aký produkt majú vodárne? Vodu. Majú v KE konkurenciu? Nie. Tak načo im je reklama? A potom mi došlo, že v dozornej rade vodární sú zástupcovia mesta, tí majú pod palcom aj DPMK a pravdepodobne niekto z nich má aj reklamnú agentúru ktorá robí aj polepy na vozidlá. A hneď to dalo zmysel. Prečo nedať kšeft a peniaze od daňových poplatníkov kamarátovi? Toto je prejav zdravého rozumu alebo zneužitia právomoci verejného činiteľa? Odpovedz si sám.