Horúca

Elektrika: Prečo malý istič vyhodí aj hlavný istič pri žiarovke?

Dobrý deň, chcem sa spýtať.... Prečo, keď napríklad prdne žiarovka, vyhodí mi malý istič (B10) ale zároveň aj hlavný istič a tým pádom aj celý dom.... A je to tak zakaždým keď sa niečo stane..... vyhodí malý istič a aj hlavný istič Ďakujem za rady!
Odpovedať
1
2

Odpoveď na príspevok od lukas20:

Dobrý deň, chcem sa spýtať.... Prečo, keď napríkl…
@lukas20 Ked žiarovka vyslovene buchne,strelí,znamená že vnej nastal oblúk/skrat.A na skrat reagujú ističe okamžite bez ohľadu hodnoty ich nadprúdovej ochrany.Každý istič má 2 spúšte- nadprúdovú a skratovú.
Odpovedať
Dobré, ale nech sa stane čokoľvek, či už zlý spotrebič, žiarovka, proste čokoľvek, vždy vyhodí daný malý istič a tiež aj hlavný a v celom dome ticho a tma Zakaždým
Odpovedať

Dobré, ale nech sa stane čokoľvek, či už zlý spot…
@lukas20 Pokial nastane tvrdý skrat,ističe takto reagujú.Keby si len napríklad zo 16A ističa bral 20A,po čase by ho zhodilo,ale 20ku nie.lri skrate vyrazí oba.
Odpovedať

@lukas20 Hlavný istič by mal mať charakteristiku B, tj pomalá rýchlosť. Ak je iný, napr C, alebo D, tak tak reaguje príliš rýchlo.. A opačne, svetelný okruh ked budeš mať istený C ističom, tak vypne skôr, ako hlavný. Ak sú na tom rovnako, tak pri skrate je pravdepodobné, že zareagujú oba rovnako. Skontroluj si rýchlosť hlavného. Pri skrate na vedení je prúdový náraz veľký, preto zareaguje aj hlavný, bez ohľadu na vypínací prúd podradeného. pri skrate už ide viac o čas, než o vypínací prúd.. Ak teda samozrejme nezareaguje prúdový chránič, ak máš pod ňou celý dom a skrat je proti zemi.. Čo je pri svetle ale nepravdepodobné.
Odpovedať

@lukas20 aku velkost ma hlavny istic?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od rkorba:

@lukas20 aku velkost ma hlavny istic?
@rkorba 32
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od zicher:

@lukas20 Hlavný istič by mal mať charakteristiku …
@zicher Omyl. Asi si použil AI, kde je to vysvetlené dobre, ale pojmy pomalá, normálna a rýchla vypínacia charakteristika sú mätúce. Zásuvkové a svetelné obvody, rovnako ako hlavný istič v domových inštaláciách musia mať charakteristiku B. C a D sa používa v obvodoch s veľkými nábehovými prúdmi (indukčné záťaže ako veľké motory a transformátory) a vypínajú pri väčšom preťažení, teda pozdejšie. Tieto sa však v svetelnom, či bežnom 230V zásuvkovom obvode nesmú používať.
Odpovedať

@lukas20 Hlavný istič by mal mať charakteristiku …
@zicher presne naopak. 😃 B charakteristika rýchla, C pomalšia, D ešte pomalšia.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od aldron:

@zicher Omyl. Asi si použil AI, kde je to vysvetl…
@aldron nie, nepoužil som AI.. Ale máš pravdu, zle som si pamatal poradie písmen. .. Hlavný by mal byť pomalší, už len kvôli takým záležitstiam, ako je napríklad indukčná varná doska, prípade nejaké čerpadlo v studni, kompresor.... Ďakujem za upozornenie. @lukas20 sa ospravedlňujem.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od paracetamol123:

@zicher presne naopak. 😃 B charakteristika rýchla…
@paracetamol123 áno, máš pravdu..
Odpovedať

@aldron nie, nepoužil som AI.. Ale máš pravdu, …
@zicher hlavny byva z pravidla Bcko, neviem ze by pre domácnosti povolovali C, nedajboh D, rovnako indukčná doska sa isti Bckom, jedine ze by si mal doma indukčnu pec :)
Odpovedať
Buď rád že len. U nás kedysi žiarovka strelila a vyrazilo všetko vrátane 160A poistky v domovom rozvádzači a 400A deiónu v trafostanici. Staží ak je skrat presne v momente maxima napätia a cez tú vetvu idú viaceré odbery. Aj pomalý istič zareaguje pri tvrdom skrate a oblúk v momente prepálenia vlákna (s odpareným wolfrámom) je v podstate tvrdý skrat.
Odpovedať
Veľmi pekne ďakujem všetkým za odpovede....a moja posledná otázka Čo s tým?
Odpovedať

Veľmi pekne ďakujem všetkým za odpovede....a moja…
@lukas20 Nič!!!! Daj si namiesto klasickej žiarovky LED a týmto to vyriešiš..Obyčajná žiarka aj mne robila to čo Tebe-je to ok...
Odpovedať
Profilova fotka

Veľmi pekne ďakujem všetkým za odpovede....a moja…
@lukas20 Súhlas s @technik007. Ističe fungujú tak, ako majú. Klasické žiarovky nepoužívam už viac ako 10 rokov. Jedine tak v rúre na pečenie alebo saune. Ak ti to vyhadzuje často, tak treba hľadať problém v spotrebičoch.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od aldron:

@lukas20 Súhlas s @technik007. Ističe fungujú tak…
@aldron Ja ešte mám aj v digestore "halogénky"..Ale tie našťastie sa "iba" prepália a vyriešené... Nevyrobili "priamy skrat"... Zatiaľ...
Odpovedať
Článok sa načítava...
Ak už žiarovky - hľadať na čím vyššie "štítkové" napätie a ak aj tie strieľajú - môže byť vyššie napätie v rozvode alebo niekde slabá zem a v jednotlivých fázach podskočí napätie (preberalo sa v inom vlákne). Tiež okrem trúby nemám jedinú klasickú žiarovku, všade LED a je kľud.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od starysomar:

Ak už žiarovky - hľadať na čím vyššie "štítkové" …
@starysomar Ja som zabudol že mám aj vo WC obyč. žiarovky 15Wx2, z dôvodu že tam mám snímač pohybu, ktorý som mal vo "výzbroji" v zásobe ABB ktorý je iba na klasické žiarovky.. Dal som ho tam preto lebo má snímací uhol skoro 360st...Zatiaľ slúži dobre a mám v zásobe ešte klas.žiarovky a ten snímač mám už so žiarovkami cca 6 rok. nestrelila žiadna žiarovka, aj preto že má pomalý nábeh ako aj zhasínanie...Ak by to robilo problémy dám tam LED žiarovky ako aj LED snímač pohybu...
Odpovedať
Ešte k téme taká kuriozita z praxe.Kedysi na mne zverenom objekte sa dialo,že na WC pravidelne toto robila žiarovka.Pleskla,až sa rozletela a vyrazila istič až v ďalšej budove,kde musela ísť obsluha zháňať kľúče aby sa k nemu dostala. Po viacerých takýchto otravných incidentoch som urobil pokus:Do série s objímkou som zaradil odpor 15 ohmov 10W [taký bol poruke]. Odvtedy svätý pokoj....Aj keď sa žiarovka vypálila,istič už nikdy nezhodila.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od dusan72:

Ešte k téme taká kuriozita z praxe.Kedysi na mne …
@dusan72 Mne to robilo na jednej oprave to čo píšeš, kým som nevymenil objímku, na spodku bol následkom skratovania "nápal", ktorý mi spôsoboval občas skrat, ako si aj Ty písal... Po výmene bolo všetko ok..
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od technik007:

@dusan72 Mne to robilo na jednej oprave to čo pí…
@technik007 No,objímku som neobzeral.Do acedurky som capol odpor na fázu smerom k žiarovke a nepátral som...
Odpovedať

@technik007 No,objímku som neobzeral.Do acedurky …
@dusan72 Aj to je jedno riešenie, na tej objímke ak "strelí" žiarovka natiahne oblúk ktorý sa zapečie do spodku...Veľakrát som to skúšal oškrabať, ale veľmi mi to nepomohlo...Už teraz vymením objímku a pokoj..Ten skrat sa objaví ani nevieš kedy...Najbližšie vyskúšam Tvoj spôsob...ak naň nezabudnem...🙂
Odpovedať

@dusan72 Aj to je jedno riešenie, na tej objímke …
@technik007 To poznám z bakelitových starých istčiov,svorkovníc.Vypáli si tam vodivú cestičku,a môžeš škrabať kolko chceš,časom to zas tadiaľ pleskne... Ale istejšie je vymeniť,ako skúšať moj sposob.Lebo ja som mal v hlave,ze len ako obmedziť ten oblúk priamo v žiarovke.Že to može robiť aj objímka ma nenapadlo. Bolo to celé vysoko,rebrík ďaleko a odpor po ruke v starom televízore...😀
Odpovedať

@technik007 To poznám z bakelitových starých ist…
@dusan72 "" Bolo to celé vysoko,rebrík ďaleko a odpor po ruke v starom televízore...😀 "" No to si mal presne podmienky aké potrebuješ..a starý TV k dispozícií...V novom TV by si ťažko hľadal odpor 15/10W....V Rubíne taký odpor určite by si našiel, nakoľko ľudia ho používali ako dodatočné výhrevné teleso..Že sa chytili niekedy aj závesy-záclony nič to... V návode bolo napísané že máš mať kýbel s vodou v prípade požiaru...No a nekúp to...😀
Odpovedať

@technik007 To poznám z bakelitových starých ist…
@technik007 @dusan72 Tá "vodivá cestička" vzniká najčastejšie len na bakelitoch. Ale nikdy sa mi nestalo, že ak som tú cestu poctivo preškriabal, aby problém pretrvával. Zvýrazňujem slovíčko - poctivo !
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od petersd:

@technik007 @dusan72 Tá "vodivá cestička" vzni…
@petersd Jednoduchšie je pre mňa, aby som vymenil objímku, ako preškrabávať "bývalý skrat" na objímke!!!!🤔
Odpovedať

@lukas20 "Prečo hlavný istič vyhodí aj malý istič pri žiarovke?" Hlavný istič Ti nevyhodí malý istič, ale vyhodá Ti to "SKRAT" na spotrebiči..
Odpovedať

@petersd Jednoduchšie je pre mňa, aby som vymenil…
@technik007 ... a preto, keď mám na výber a môžem to urobiť, tak všade dávam tie s porcelánovým spodkom. Sú síce o kúsok drahšie oproti plastovým, i trochu krehkejšie,... ale potom už vydržia veky. Nemá na nich čo teplom skrehnúť, popraskať, odpadnúť....
Odpovedať

@technik007 @dusan72 Tá "vodivá cestička" vzni…
@petersd Gdo čil už robí pctivo?😃
Odpovedať

@technik007 ... a preto, keď mám na výber a môžem…
@petersd To máš pravdu že niečo viac vydržia keramické teplo-chlad, ale keď chytia skrat naspdku tak je to jedno či je bakelitová alebo porcelánová..Ten skrat ztade nedostaneš-pomôže výmena za nové... Výmena nikoho nezrujnuje a máš pokoj...
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?