Chybajuce ističe + elektro kotol

Mam otazku vie mi niekto povedat čo ešte chyba k tejto elektroinštalacie je to novo stavba, plus mam otazku je možne k tejto elektroinštalacie pridat plus ištič na Elektro kotol alebo treba novy kabel od HR, niekde je pripojka 7,2 kw dakde 18kw 40a a spolu pi 30 kw nechapem tomu, a ano zavolam elektriakra tak mi to tu nepište dik, len chcem vediet do predu čo ma čaka.
Odpovedať
@milan_dzuris tak ak je to celý popis tak tam toho chyba značne veľa, napr. prúdové chrániče, prepatova ochrana, hlavný vypínač atď. Ešte k tomu píše ze jednoradovy rozvádzač 16 pozícii takže evidentne s týmto materiálom ani neráta a keďže prívod je 4 žilový evidentne tak rozdelenie vodiča PEN musí byť práve v rozvádzači. Pise sa tam o roku 2009, ale aj vtedy už boli prúdové chrániče povinné.
Odpovedať
@milan_dzuris pridať istič do rozvádzača nie je problém ale v tomto nebude volne miesto a ak je to novostavba tak tento papier vyhodiť a pripraviť to znova, nemá to ani hlavu ani pätu. Ak sa jedná o novostavbu prečo je rok výroby 2009?
Odpovedať
@neutrino moja chyba neje to novostavba ale novy dom možno pre niekoho 8 ročny dom už je stary.
Odpovedať
@milan_dzuris okej tak aj tak tam chyba hodná časť výzbroje. V 2009 už bol chránič povinný na všetky zásuvky ovládané laikmi. Takisto prepatova ochrana (SPD). Inak ešte som nevidel tak malý rozvádzač pre rodinný dom. Ja mam 24 okruhov separátne istenych + 4 chrániče a samozrejme hlavný vypínač a prepatova ochranu. Takže áno dá sa urobiť kadečo, ale nie v tomto rozvádzači, a ako je to spravené ďalej teda aké káble sú ťahané co je v sérii a kde sú ktoré káble spájané to vie len ten co to robil. Takže tu treba najprv dokumentáciu skutočného stavu a potom sa pozrieť na možnosti.
Odpovedať
@neutrino to len v tej skrini je problem ale inde po dome aj ked bol iny elektrikar všetko je dobre spravene len ta skrina ja to nechapem, a treba prepetovy chranič ked nie je hromozvod??
Odpovedať
@milan_dzuris rodinný dom z roku 2009 a nemá bleskozvod?? No treba ísť podľa projektu a normy pre výpočet rizika STN 62305-2. Ale prepäťová ochrana má zmysel aj keď nie je bleskozvod. Dôležité je správne uzemnenie. Nie každé prepätie pochádza z blesku. Projektant vie čo robí. Už si spomínam že ty si tu už riešil svoj dom 🙂 to bude drahá údržba...
Odpovedať
@neutrino dokumentáciu skutočného stavu by som teraz už nerobil, keď je to celé zlé... Tam jednoznačne treba nový HR, doplniť výzbroj, dorobiť čo chce a až podľa toho urobiť PD podľa skutočného stavu. Lebo to je dôležitý podklad pre OPOS. Nespomína ani HUS, tam treba poriadneho elektrikára, nič viac, nič menej. LPS ak nie je v dokumentácii, tak ho tam netreba.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?