Čerpadlo do studne

Profilova fotka
Ahojte, oplatí sa kúpiť ponorené čerpadlo s frekvenčným meničom ? Hĺbka studne je 21m, voda pôjde aj do domu . Ďakujem za názory.
Odpovedať
@akabr určite oplatí 🙂 aj ja to tak mam
Odpovedať
@akabr O inom ani neuvažuj, ak chceš mať kľud a spolahlivosť.... 😉
Odpovedať
Načo je prosím dobrý frekvenčný menič pri ponorke? Plánujem ponorku s tlakovou nádobou. Na závlahu trávnika a do domu
Odpovedať
@akabr K čomu ti bude dobrý ten frekvenčný menič? Úplne postačí tlaková nádoba z tlakovým spínacom. A ináč do studní studňove čerpadlo.
Odpovedať
Profilova fotka
@ruren Meniče sú špeciálne navrhnuté pre prevádzku samonasávacích a ponorných čerpadiel. Všetky druhy sú nezávislé od prietoku či vypínacieho tlaku – so spätnou väzbou kontroly tlaku cez snímač tlaku. Použitím meničov sa zabezpečí výrazné šetrenie elektrickej energie až o 40 % hlavne pri stredných prietokoch oproti iným systémom. Obsahuje množstvo bezpečnostných prvkov na ochranu motora aj čerpadla, zlepšuje spoľahlivosť prevádzky, zvyšuje dĺžku životnosti zariadení. Frekvenčný menič udržuje konštantný tlak, aktívne chráni čerpadlo - proti chodu na sucho, prepätiu, podpätiu, prúdovým špičkám, mäkký štart a dojazd čerpadla - reguláciou otáčok motora nevznikajú mechanické rázy pri zapnutí či vypnutí čerpadla.
Odpovedať
@ruren "K čomu ti bude dobrý ten frekvenčný menič?" To sa pýtaš Ty??? Mal by si to vedieť aký je v tom rozdiel 🤔
Odpovedať
@dejv59 Vieš vlastne ako funguje FM spojený s čerpadlom??? Keby si to vedel tak nepíšeš takéto "zaručené správy".. Prečítaj si pozorne príspevok od@akabr a ten to vysvetlil úplne presne.. 😉
Odpovedať
@technik007 ,,Mal by si to vedieť aký je v tom rozdiel" O to sa ty neboj, ja dobre viem aký je v tom rozdiel a aj tak budem tvrdiť, že sú to zbytočne vyhodené peniaze pri bežnom používaní studne. . A to čo tam okopíroval @akabr ti v pohode až na tú plynulú reguláciu, plní aj tlaková nádoba so spínačom.
Odpovedať
@ruren "aj tak budem tvrdiť, že sú to zbytočne vyhodené peniaze pri bežnom používaní studne. ." No napíšem že si ma prekvapil s názorom, ale Ti ho neberiem..Je to na Tebe.. Ja Ti napíšem že som mal možnosť "spustiť" spolu s kamarátom vodárom ponorné čerpadlá /ja som mal na starosti prívod a všetko okolo elektriky čerpadlu/ a ver že pri x spustení a už používaní NIKTO by to nechcel meniť iný za set ako čerpadlo s FM...Je to úplne iný komfort...Viac menej je voda používaná aj na polievanie a aj zásobovanie vody do domov... 😉 No ale je to na každom jednom, kto si chce dať čerpadlo s FM, alebo pôjde podľa Tvojho "receptu"... 🙂
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 11 mesiacoch
Skusim ku teme cerpadla jeden dotaz: Pre moje potreby, kde som do vrtanej studne potreboval cerpadlo s nizkym prietokom ale vysokym maximalnym tlakom kvoli hlbke studne a pomerne dlhych vedeni, som sa rozhodol pre jeden model vretenoveho cerpadla. S cerpadlom ako takym som spokojny. Ked cerpadlo ponorim do vody, cerpa vodu bez akehokolvek hluku. Problem ale nastal po zapojeni do vodarne s expanznou nadobou a tlakovym spinacom. Ked je cerpadlo v prevadzke, potrubiami sa siri zvuk podobny kompresoru a pri zopnuti tlakoveho spinaca sa ozve hlasne buchnutie. Kedze mi jedna vetva potrubia vedie do baraku, hlavne v noci je to dost neprijemne. Buchanie si viem predstavit eliminovat vhodnym frekvencnym menicom, ale s popisovanym zvukom kompresora predpokladam bude potrebne hladat ine cerpadlo, napriklad s obehovym kolesom? Dakujem
Odpovedať
@dwh - vretenovka s FM nie je kompatibilna alebo teda je ale vacsinou nefunguje ochrana behu na sucho ani ine ochrany. Vretenovka ked ide na sucho tak ide tazko (vreteno sa toci v gumennom statore a zapeka sa) zatial co odstredive cerpadlo bez vody ide lahko. Druha vec je ze pri vretenovke nie je moc co regulovat kedze davaju vysoky tlak ale relativne slaby prietok. Doporucujem FM a odstredive cerpadlo, tlak si nastavis na pevno a prietok si uz vyberies pri kupe. V podstate kazda znama znacka cerpadla ma niekolko serii cerpadiel kde si vyberas tlak aj prietok. Len na ilustracii pri Pedrollo: 4SR 4/1 -max. tlak 7,5-26,3Bar pri max prietoku 30l/min 4SR 4/1,5max. tlak 5,1-30,5Bar pri max prietoku 45l/min atd atd. pozri katalog: https://pedrollo.sk/storage/downloads... Toto iste v podstate najdes u kazdeho vyrobcu len si treba dobre prepocitat tlakove straty a vyberies co potrebujes. Ak trosku predimenzujes tak FM si to ukoriguje.
Odpovedať
@mirec1 Vďaka za vyčerpávajúcu reakciu. Súčasné vretenové čerpadlo má prietok len 15 litrov za minútu, ale mne to stačí a hlavne stačí studňa. Maximálny výtlak má 70m. Tak idem hľadať teda odstredivé ponorné čerpadlo do vrtu s prietokom pod 20 litrov za minútu.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@dwh - to co je zadane v tych krivkach su maximalne hodnoty -napr ten 4SR 4/1 ma maximalku 30 litrov ale ked sa pozries na stred krivky kde sa realne potrebujes pohybovat zistis ze to cerpadlo ti dava 15l a tlak zalezi od typu /12 pri 6 baroch, cerpadlo pred tym /17 pri 8,5Bar atd. Musis si uz len spravne vybrat.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?