V prenajatom byte býva ešte jedna osoba - bez zmluvy

Dobrý deň, s priateľom sme prenajali 2-izbový byt 1 osobe (muž). Po krátkom čase sme náhodne zistili, že sa v byte sa zdržiava viacero osôb počas dňa a tiež, že v byte s ním pobýva/prespáva 1 žena. Zmluvu podpisoval len muž. Je to veľmi nepríjemné zistenie, pretože sme na takéto veci hákliví a v prípade dvoch osôb by sme, samozrejme, zvýšili aj cenu nájmu. Stretli sa už s podobným prípadom? Ako by ste to riešili vy? Ďakujem za každú radu a podnet.
Odpovedať
1
2
on si moze navstevu pozvat koho chce hoc aj 10 ludi
Odpovedať
@santos950 Všetko určuje zmluva. My máme, žiaľ, v zmluve: "Príležitostné návštevy prenajímateľ nevylučuje v primeranej miere". Čiže, nič konkrétne...
Odpovedať
@marmeladerhabarber tak trebalo dat do zmluvy ze ziadne navstevy ak nie je stanovene konkretne co moze a co nie tak neporusuje zmluvu
Odpovedať
“Je to velmi neprijemne, lebo na tom nezarabame viac” Dohodnite si zvysenie najmu, alebo vypovedanie zmluvy...
Odpovedať
@bigjamajko Takmer žiaden prenajímateľ neprenajíma za pekný úsmev, takže riešiť peniaze v takomto prípade je úplne normálne.
Odpovedať
V zmluve mate, ze v byte moze byvat iba 1 osoba? Ak ano navrhnite dodatok k zmluve s vacsim najomnym a poctom osob, alebo vypovedajte zmluvu z dovodu jej porusenia.
Odpovedať
@pier Áno, len jedna osoba. Avšak zmluva nič nehovorí o prenocovaniach.
Odpovedať
Ste fakt mysleli, že v dvojizbaku bude bývať sám? 😄 Nieste pôvodom židia? Sedelo by to. Keď som mal kedysi dávno v prenájme 1i a nasťahovala sa ku mne priateľka (žijeme spolu dodnes), nájomca slušne navrhol, či môžem prispieť o nejakú sumu viac na energie, súhlasil som a život išiel ďalej.
Odpovedať
@marmeladerhabarber a plati na cas,nieje problemovy? Energie si plati sam,aj pripadne nedoplatky a preplatky idu jemu? Lebo najst dobreho najomcu je na nezaplatenie a to hovorim ako prenajimatel a ako byvaly najomca(s majitelmi si dodnes volame 🙂slight_smile: Mozno ma novu znamost,ktora unho prespava. Tak neviem ci Vam ma hlasit kazdu zmenu stavu.
Odpovedať
@marmeladerhabarber myslim,ze najlepsie sa s nim porozpravat. My to tu nevyriesime 🙂
Odpovedať
@zuzana838 Ahoj, energie platíme my, zatiaľ platí v poriadku. Určite bude rozumné sa s ním o tom pozhovárať, no zaujímali ma skúsenosti aj ostatných. 🙂 My by sme nemali problém s párom v tom byte, ide mi o princíp, a samozrejme, väčšie energie a ak dostatočne preženiem tak sa môže stať, že sa rozídu a muž odíde, a žena ostane v byte, bez zmluvy, načierno. Ide o poriadok vo veciach, no a uvedomujem si, že tá zmluva ohľadom prenocovaní mohla byť lepšie formulovaná, resp. presne špecifikovaná. @kejsix Nie sme židia, ale prenajímatelia, ktorí majú radi poriadok vo veciach. 😄
Odpovedať
@marmeladerhabarber Tak ste si ten "poriadok" mali zahrnut do zmluvy podla vasich predstav, ved toto je uplne zakladna vec, na ktoru ma prenajimatel mysliet... a nemuseli by ste tu teraz vyplakavat pre nic 😉
Odpovedať
Článok sa načítava...
najlepšie je mať tieto veci v zmluve, ale chápem, že kopa vecí na začiatku človeku ani nenapadne, že čo všetko by sa mohlo stať, takže v tomto prípade myslím, že je na mieste sa pozhovárať o tom a dohodnúť sa 🙂
Odpovedať
@marmeladerhabarber vy ste mali dať hneď cenu podnájmu na dvojizbový byt bez ohľadu na to, koľko osôb tam býva. Môžete sa s ním ešte dohodnúť, že ak budú nejaké nedoplatky, tak ich bude cvakať on.
Odpovedať
@marmeladerhabarber ked mate v zmluve, ze zaplati spotrebovane enerie, vodu... tak vam moze byt jedno ci tam prespava sam alebo s frajerkou. Ci? Ja som teda vobec nepochopila o co v tomto pripade ide. Ale zas nemusim chapat vsetko.
Odpovedať
Profilova fotka
Ahoj, nerozumiem tomuto : "v prípade dvoch osôb by sme, samozrejme, zvýšili aj cenu nájmu" Najom a energie su dve odlisne polozky. NAJOM za byt za urcitu sumu, ktoru ste si vyratali. Ci tam bude jeden alebo dvaja, ci traja. ENERGIE ktore su spotrebovane v tom byte. Mal by tam byt vodomer/elektromer podla ktoreho zistis spotrebu a najomnik zaplati co spotreboval. A dalsie polozky / vyvoz smeti / naklady na spolocne priestory. Ten muz si nasiel priatelku, bude to trvat dva mesiace, potom sa rozidu, po mesiacmi si najde inu, na mesiac... Navstevy snad moze prijimat, nie je na internate.
Odpovedať
Ja mam nastavenu zmluvu pre max. 5 osob v 4 izbovom byte. Byvaju tam iba 3 osoby, ale platim za spolocne priestory a odpad pre 5 => neriesim zmenu postu osob do 5. Mam to ale samozrejme vyriesene cez najomne, ako keby tam boli 5 (to ze su tam iba 3 je ich priestorovy komfort, ale platia rovnako, ako keby tam boli 5) - hlavne tiez nepindaju susedia, keby ich tam bolo viac, alebo prechodne viac. Predpokladam, ze mas zmluvu na rok, riesil by som to az pri podpise novej zmluvy, ak je to dobry najomca.
Odpovedať
Profilova fotka
@pier takto je to z mojho pohladu najidealnejsie, ze je dana suma, ktora sa plati a plati sa zakazdym bez ohladu na pocet ludi, to kvitujem, takto by to malo byt postavene aby nebol problem ani na jednej ani na druhej strane
Odpovedať
ano tak by to malo byt, lebo potom fakt nemusis riesit, kolko ludi tam je a ci si na energiach a veciach okolo nejak skodny
Odpovedať
No len nezabudajte na kolko osob sa urobi kazdorocne vyuctovanie. Tam sa za spolocne priestory a zariadenia (smeti, upratovanie, zimna udrzba. pouzivanie vytahu, poistenie domu atd...) plati podla poctu osob v byte (osobomesiace). Cize ked sa robi vyuctovanie, ze v byte byva 1 a pritom nacierno dalsia osoba, mozno aj 2, tak v rozctovani na to doplacaju ostatni ludia v bytovke. Na to treba tiez mysliet.
Odpovedať
Dotycny si mohol najst partnerku a to ze u neho prespava a nachadza sa tam mi pride normalne, no mal vas o tom infomovat a vase zdvyhnutie najmu mi pride ako adekvatne. Urcite by som ho konfrontoval a opytal sa ci tam ta osaba s nim bude byvat
Odpovedať
@kreola nie vsade sa plati osobomesiace. U nas je vacsina z toho rozpocitavane podielom na stvoraky bytu a napriklad vytah a upratovanie je rovnake na kazdy byt, bez ohladu na pocet nahlasenych osob. Smetie si uctuje mesto, ostatne podla spotreby
Odpovedať
@zita19 ano do fondu oprav sa plati podla rozlohy bytu (ako su podiely na katastri), ale upratovanie, pouzivanie vytahu, osvetlenie na chodbach a podobne (cize uhrady za plnenia) sa v 99% plati podla poctu osob v byte. Je ine, ked v byte byva 1 alebo 6 osob, ktori castejsie vyuzivaju vytahy, schody atd.... ak to chcu vlastnici riesti inak, musia sa na takom sposobe dohodnut a odhlasovat si to. Zo skusenosti viem, ze vacsinou sa nahlasuje pocet osob a podla toho sa robi vyuctovanie za plnenia. Ano uhrady za smeti upravuje mesto podla velkosti a frekvencie vyvozu kontajnerov, ale v konecnom dosledku spravca (alebo spolocenstvo) prepocita poplatky za odpad na pocet osob v dome. Ak by to malo byt prepocitane na pocet bytov, ludia co byvaju sami by doplacali na byty, kde ich byva viac. Asi byvas v dome, kde sa dohodli inak, ale je to skor vynimka.
Odpovedať
Profilova fotka
@zita19 suhlasim, tiez ked sme byvali v byte sme to mali tak, ze bolo stanovene na byt ako taky, ze sa to neprepocitavalo na osoby. Ale tak je mozne, ze vsade je to inak, to je treba zistit.
Odpovedať
@katat2 citujem zo zakona o vlastnictve bytov. Podľa § 11 ods. 9 vlastník bytu je povinný oznámiť bez zbytočného odkladu správcovi zmeny v počte osôb, ktoré užívajú byt súvisle minimálne počas dvoch mesiacov. To ci sa to uplatnuje alebo nie v praxi, je uz druha vec... vy si to ani nevsimnete, ale spravca alebo spolocenstvo musi vychadzat pri prepocitani faktur z nejakych informacii. Ked sme sa odstahovali z bytu, hned sme museli predsedovi spolocenstva nahlasit, ze uz v byte nebudu 3 osoby, ale len 1, takze podla toho sa po vyuctovani upravili aj preddavky do fondu a uhrady za plnenia.
Odpovedať
Profilova fotka
@kreola toto je fakt, ze jedna vec je ako je to v zakone a ina vec, ci to ludia aj bezodkladne robia, ze to hned nahlasia, ale tak myslim, ze v takych pripadoch ked z troch ludi na jedneho sa to meni tak to kazdy by utekal hned nahlasit, lebo teda by im to mali znizit. Ale v opacnom pripade je to asi inak. Ze malokomu sa chce dohlasovat a viac platit.
Odpovedať
@marmeladerhabarber a to kazdy vecer chodite kontrolovat najomnika ci tam niekoho ma?
Odpovedať
@kreola ja ti pisem, ze U NAS sa za vytah plati pausal za byt, za upratovanie pausal kazdy mesiac na byt, spotreba za osvetlenie spolocnych priestorov sa rozpocitava na byt. Nemame v nasom vyuctovani jedinu polozku, ktora by bola na clovekomesiace. Mam cerstve vyuctovanie pred sebou. Za smeti platime rovno mestu podla poctu osob s trvalym pobytom v mojom byte, nie spravcovi. To, ze inde sa uctuje podla clovekomesiacov nepopieram, ale je som uvadzala iba a len ako to je u nas. Odkedy mame merace na vodu v bytoch, nasho spravcu pocet byvajucich absolutne nezaujima.
Odpovedať
@marmeladerhabarber a vsak to je normalne, ze ked tam byva jeden muz, tak ze si bude vodit nejake zenske navstevy, no nie?? Neviem, toto by ti nemalo prekazat. Mala si hned nastavit taku platbu, aby ta taketo veci nerozculovali.
Odpovedať
@marmeladerhabarber prečo zvyšovať cenu?tú môžeš zvýšiť ak je väčší dopyt, lebo by si mal menej ako inde, daj správnu zmluvu na byt ,nie na osoby, energie platiť najomca a náklady na údržbu tiež, problém by nastal na daňovom ak máš len na osoby, na celý byt máš vždy rovnakú cenu či je tam jeden alebo 10 a na všetko ostatné ako písala @zita19 , platí sa všetko za m2 , nie na osoby
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?