Chcem prenajať byt bez realitky, ako napíšem zmluvu?

Ahojte, idem prenajať byt po babke a chcela by som to urobiť bez realitky. Viete mi poradiť, ako pripraviť dobrú nájomnú zmluvu? Keď som googlila vzory zmlúv, našla som Online asistent pre prenajímateľov. Máte s týmto niekto skúsenosť. Vraj sú tam zmluvy pripravené právnikom. Prípadne, ak by som išla cez RK, koľko si realitka pýta za sprostredkovanie a prípravu zmluvy? Vďaka
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od petra_vagaska:

Ahojte, idem prenajať byt po babke a chcela by so…
@petra_vagaska Ak chces dobru zmluvu ries to priamo s pravnikom. Kvalitna zmluva sa vzdy ukaze ked sa zacne riesit nejaky problem...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od petra_vagaska:

Ahojte, idem prenajať byt po babke a chcela by so…
@petra_vagaska objednaj sa priamo knnejakemu pravnikovi, zaplatis raz a tu zmluvu budes moct obracat s kazdym najomnikom.
Odpovedať
Pamätaj, že vďaka slovenskej legislatíve prenajímatelia ťahajú za kratší koniec. Ak by niečo dospelo až do takého štádia, že by si si nároky zo zmluvy chcela uplatňovať právnou cestou, načakala by si sa. Slovenské súdnictvo nie je moc rýchle. Ak by si si chcela zaistiť prístup hocikedy do bytu (lebo násilne tam vojsť nemôžeš ak by vymenili zámok), dostal som taký tip - do zmluvy napísať, že im napr. prenajímaš len jednu izbu a dávaš k dizpozícii kuchyňu, ale druhú izbu budeš užívať ty. Čo v praxi samozrejme uplatňovať nebudeš. A tiež je otázka, či by ti také niečo nájomník podpísal, lebo je to v jeho neprospech. Základ je si nájsť dobrých nájomníkov. Musíš si byť pri jednaniach vedomá toho, že je to tvoj byt a nie si povinná ho prenajať hneď prvým, čo prídu. Ideálne by bolo, keby si si to zariadila tak, že pri prvom stretnutí sa dozvieš ich mená, ale nedohdonete sa ešte záväzne. Napr. povieš, že už si to bol pozrieť niekto pred nimi a ešte sa rozhoduje.
Odpovedať
Ďakujem za odpovede. Už som viac menej rozhodnutá, že byt prenájmem sama s použitím tohto portálu TRH.EU. Zmluvy tam vyzerajú byť fajn napísané, naozaj právnikom. Čo sa pístupu do bytu týka, našla som k tomu tento článok https://trh.eu/odpis-stavu-meracov/ V ňom sa píše, že prenajímateľ má právo vstúpiť do bytu za účelom kontroly, či ho nájomca využíva riadnym spôsobom, a to podľa OZ §665 ods. 1. Takisto má právno vstupovať do bytu z dôvodu odpisu meračov.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od petra_vagaska:

Ďakujem za odpovede. Už som viac menej rozhodnutá…
@petra_vagaska Nezabudni sa registrovať na daňovom úrade a odvádzať z prenájmu daň.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?