Zvažuje niekto komunitné bývanie pri Bratislave? Nie v radovkách, ale v samostatných domoch.

Ahojte, v zahranici je to bezna prax, najma v Holandsku, ale chcel by som vediet aky je vas nazor na komunitne byvanie a ci niekto uz nieco podobne tu na SK riesil alebo by chcel riesit. Komunitne byvanie je napr. kupa velkeho pozemku 10 ludmi so spolocnymi zaujmami, hodnotami, aspiraciami (cokolvek). Dany velky pozemok sa rozdeli na 12 parciel, kde 10 bude sluzit na stavbu domov (v nejakom style, alebo aj nie) a 2 parcely sa vyuziju na stavbu spolocneho ihriska, bazenu, wellness, cokolvek je zaujem. Ma to obrovske vyhody oproti developerom (poslednu dobu to slovo vnimam ako nadavka), ktori vytvoria architektonicky zamer, predaju lukrativne pozemky, naslubuju hory doly a ked sa aspon polovica domov preda, tak uz nie je problem podmastit starostu/stavebny urad a dany uzemny plan zmenit a zrazu vam tam navyse medzi domami vyrastie bytovka, nemate ziadne ihrisko alebo skolku ktoru slubovali. nie su chodniky, ziadna zelen, ziadne otocisko pre auta, len holy beton a napakovane vrecka developerov. Tomuto sa presne chcem vyhnut a vytvorit si niekde pri Bratislave maly spolocny raj s ludmi, ktorym na tom kde ziju zalezi. Kde bude mat alej stromov, lavicku pod stromami, ihriska, a dalsie vybavenie ktore sa odhlasuje (a kazdemu sa zide). Ved naco by mal mat doma kazdy trampolinu, smykacku, bazen, ked to moze byt splocne a omnoho ekonomickejsie. Tak ake su vase nazory na toto a je vobec moznost nieco take spolu zakupit a pustit sa do toho. Mozno to vidim prilis cez ruzove okuliare ;) tak sa tesim na vase nazory.
Odpovedať
sice nie pri BA, len som pocula o tomto http://www.zajezka.sk/sk/content/zaje...
Odpovedať
Profilova fotka
Cele to zaváňa kvetinovymi detmi. Vid foto z odkazu vsetci milunki usmiati take umelakovo. Ako sen skvele ale realita je uplne ina byt v komunite 24/7 nieco podobne ako farma ci vyvoleny o rok je ponorka.
Odpovedať
Profilova fotka
@baluboy veľmi dobrá myšlienka..určite by to vyšlo pre všetký omnoho lacnejšie stavať spolu ako samostatne. Ešte by stálo za úvahu mať aj spoločný zdroj tepla a teplej vody.
Odpovedať
Profilova fotka
Len aby za takou myšlienkou nebola nejaká sekta :-)
Odpovedať
@wolodymyr No ja som komunitu skor myslel - susedia s benefitmi, nie ze nam budu kazdy den susedia na dvore/ci kuchyni. Ved ako s kamaratmi, ked chces vidate sa, ak nie, tak si doma alebo mimo. Islo presne o tie zdroje a niektore spolocne vydobytky, aby to nemusel stavat kazdy sam. Plus ked sa kupuje jeden velky pozemok je cena omnoho lacnejsie. Jeden z komunity moze byt architekt ktory pomoze so studiou. Kazdy vie s niecim pomoct, povolenia, siete atd. Naozaj nic sektarske a organizovane. Len zabezpecit, aby ste mali prostredie ake si fakt zelate okolo seba a nie byt podvedeni developerom (zazil som v praxi). Snad je to jasnejsie teraz, co mam na mysli. Stale budes mat svoj vlastny dom, dvor, plot.
Odpovedať
videla som na jednotke nedavno dokument,myslim,ze to bolo vo Francuzsku,bolo to naoko pekne,pozeratelne a isto aj usporne,ale mne tam strasne chybalo sukromie...a vacsinou tam byvali mladi ludia s detmi,a fakt je ze musite byt naladeni na jednu vlnu
Odpovedať
@baluboy Absolútne ignoruješ fakt, že je to na Slovensku kde sú na to, žiaľ, ľudia nie zvyknutý ... Bál by som sa do toho ísť s 10 -timi rodinami, ktoré poznám, nie to ešte s 10-timi rodinami, ktoré majú cca podobné záujmy a na niečom sme sa zhodli ... A keď už, tak určite s nejakým "správcovským" spoločenstvom ... Hlavne treba myslieť na to, že tých ľudí reálne spoznáš až časom ... Reálne sa každý z nich môže ukázať až časom ... Môžu im nastať nečakané situácie v životoch, rozvod, hocičo ... Následne môže ktokoľvek svoj dom aj s nejakými časťami na spoločných pozemkoch predať, nový majiteľ už nemusí vaše spoločenstvo akceptovať ... Časom môžu niektoré rodiny prestať prispievať na údržbu toho spoločného, alebo začnú prvé nezhody preto, že niektorá z rodín to využíva nadmerne veľa a druhý sa tam nevedia dostať, alebo necháva po sebe neporiadok, alebo má nevychované deti, alebo tam chodí priveľa kamarátov niektorého dieťaťa tých rodín a mohol by som písať do rána ... Ono je to vzdialene podobné niektorým dnešným novostavbám, ktoré často nejakú takúto vymoženosť na pozemku poskytujú, koriguje to tam správca a žiaľ často sú práve tie zdrojom nezhôd ... Ja osobne by som to až tak ružovo nevidel ... Preto kúpiť spoločne veľký pozemok (OK, ak majú všetci peniaze, stavať spoločne a vybúchať tak zľavu od firiem, rovnako je OK ... Ale do niečoho spoločného, čo má slúžiť všetkým by som ja osobne nešiel.
Odpovedať
Najhoršie vlastníctvo je spoločné vlastníctvo.
Odpovedať
@roman_x presne tak ako pises.
Odpovedať
ja by som do toho nešla, už tu bolo písané, že môžu prísť nečakané udalosti, predaje. pre mňa by bolo náročné žiť v komunite, mám dosť, že sa musím v práci prispôsobovať a toto isté by ma čakalo po práci...ani za nič. ale ako to tak pozorujem, tak na moj vkus sa uz nejako casto blaboce o komunitnom zivote a ozaj mi to pripomina sektarstvo...
Odpovedať
@cina1 Dik, Asi som to mal nazvat inak, lebo sektu som nechcel navodit. To co popisujem, nijako nesurvisi s komunitou kde spolu pestujeme fazulky a trhame kvietky. Vsetci by sme boli nezavisli a na svojich pozemkoch a v svojich domoch. Hoci ako @lubk0 pise, vidim tam tiez tie problemy s roznymi ludmi, obmenou ludi, cize by sa to muselo podchytit spravcovsky a kazdy by prispieval. Aj dnes platime v blokoch za zelen, a neviem co vsetko a niekto nemam na zelen ani vyhlad. Cize hold, bolo by to sucastou nakladov na reziju a kto by s tym nesuhlasil, nemoze si kupovat taky dom. Navyse, tie pozitivne efekty ako pekne cesty, stromy, zelen by urcite pervysili to, ze niekomu sa tam kupu 3 deti a mne len jedno ;) Dakujem za nazory.
Odpovedať
toto tu uz bolo, teda nie spolocenstvo majitelov domov, ale male bytove druzstva, kde si druzstevnici stavali 4 - 6 bytovky so spolocnou kotolnou, zahradou, priestorom pred domom na parkovanie. Vsetko fajn, kym zili povodni majitelia, ktori do tohto projektu isli s jasnym zámerom. Niektori povodni clenovia druzstva pomreli, niekto predal svoj byt, proste uz sa tam nastahovali novi ludia, zasadne sa zmenili pomery vnutorne aj vonkajsie. A ked casom bolo treba opravit spolocnu kotolnu a vycalovat na nu peniaze uz bol neprekonatelny rozkol medzi spolupodielnikmi, lebo niekomu sa zdala stavajuca kotolna vyhovujuca a niekomu sa zdala zastrala a rozvadili sa na tom tak, ze skoncili na sude... Aj historicky tu mame nieco ako komunitne byvanie na dlhych dvoroch. Tam mal kazdy svoj dom, dvor spolocny, zahrada vyparcelovana, studna spolocna a castokrat tam zili viacmenej ludia z jednej rodiny, vacsinou rovnakých zaujmov (polnohospodari) a aj tak to nebolo nijak ruzove spolunazivanie. V komunite by mali byvat len ludia, ktori su mentalne na tento sposob spoluzitia pripraveni, zaujmy a ciele mozu mat aj diametralne rozdielne. A tych budes tazko hladat, hlavne na Slovensku, lebo Slovac je viazana na "moje" a to neberte v zlom, tu je ina mentalita a vseobecny vztah k majetku, ktore sa tvorili starocia okolnostami (uhorsky princip dedenia delenia majetku). Je jedno, ze mam malo, ale aj to malo je moje a moje a moje... (napr. 1/2369-ina 5 arovej zahrady, ktora mi aj tak uzitok nedonasa ale je moja). Vacsina Slovakov nie je nastavena na spolocne a komunitne zdielanie. Slovac aj keby mala posledne steblo travy na komunitnom travniku osetrene neprestrielnou zmluvou o vlastnicstve a nepriestrelnými pravidlami uzivanie toho stebla travy aj tak by sa nasiel chytrak, ktory by spekuloval ako to vsetko obist a mat z toho vacsi prospech a menej nakladov... Ja ak by som sa nad tym zamyslala, tak by som v komunite nevedela zit ani s blizkou rodinou ani s rodinami mojich najlepsich kamaratv. A s cudimi, ktorých nepoznam ani omylom...
Odpovedať
Článok sa načítava...
@baluboy Dnes ľudia ledva dajú peniaze na spoločnú prístupovú cestu, tak očakávať, že sa zložia na nejaké ihrisko, ktoré bude postavené na jednej stavebnej parcele s celkom peknou hodnotou je dosť naivné. Iným problémom je, že zohnať taký veľký pozemok, kde by si vytvoril tých 10-15 parciel bude dnes už asi problém. Všetky fliačky zeme, kde bolo v obci povolené stavať, sa už popredávali. K dispozícii sú len sem tam ojedinené parcely. Taký celistvý pozemok, navyše určený na výstavbu neviem, či nájdeš. Ale myšlienka je to dobrá. Ešte zohnať ďalších 10 ľudí, ktorí budú mať rovnaký názor a hlavne budú mať na to peniaze bude tiež problém. Pochybujem, že by takej skupine ľudí predal niekto veľký stavebný pozemok lacnejšie. Ale niečo podobné v praxi existuje. Naša ulica vznikla na základe iniciatívy niekoľkých vlastníkov susediacich poľných lánov. Tí tieto lány spojili, rozparcelovali, polovicu novovzniknutých parciel (6 z celkových 11) predali (jednu som kúpil ja). Potom sa pôvodní aj noví vlastníci poskladali a vybudovali si novú ulicu - novú cestu s komplet inž. sieťami. Akurát nemáme to ihrisko. Spoločné vlastníctvo je iba cesta s chodníkom. A nie sme komunita, ako si uviedol hore. Nemáme spoločné záujmy - sme rôzni ľudia, iba susedia. Ale môžeš skúsiť realizovať taký projekt. Nedávam tomu ale veľkú šancu. Je tu veľa tém, kde sa pár susedov nevedelo dohodnúť na vybudovaní obyčajnej betónovej cesty - niekomu na začiatku ulice sa nezdala čiastka, ktorou mal prispieť, lebo vraj používa iba pár metrov ulice, niekto vôbec cestu nepotreboval a pod.
Odpovedať
Profilova fotka
@baluboy Vidím že si použil jeden zlý výraz " komunitné bývanie " a poniektorý by na teba najradšej poslali inkvizíciu. Tak ako som to ja pochopil išlo by o klasickú developerskú činnosť s tým rozdielom že by si domy a pozemky predal dopredu a nie až dodatočne čiže by si z ľudí vlastne urobil spoluinvestorov čo je dosť chytré lebo keby si tie pozemky predával až potom na tie spoločné veci by nikto nedal ani korunu, to ti garantujem. Ale nevidím pri tomto nápade dobrý koniec v predstave by to možno aj fungovalo ale ako sa dostanete do reality a zistíte koľko peňazí bude stáť ten spoločný priestor široké cesty a chodníky nasadené stromy a lavičky, bazén tak to skončí ako každý iný developerský projekt a všetky tieto "stratové plochy" sa osekajú na minimum. Jedine že by si bol nejaký tajní milionár ktorý sa chce angažovať a zanechať po sebe niečo pekné, ináč si neviem prestaviť čím by si presvedčil tých ostatných deviatich spoluinvestorov aby ste zaplatili dvanásť stavebných parciel a garantujem ti že ak to budeš kupovať pri Bratislave tu nič také ako lacnejšie pozemky nie sú.
Odpovedať
No realizovať sa to dá, v podstate ak to správne chápem ja, tak chceš robiť to isté čo developeri - bytovku, rodinné domy nie pre jednotlivcov ale pre skupinu ľudí - v podstate susedov. Akurát že sa nenabalí developer, ale to "ušetrené " môžete investovať inde, resp. to budete mať lacnejšie. A viacmenej sami si určíte priority okolia za vaše peniaze. Problém bude v tom, že kým pri developmente určuje všetko developer, tu by to musel urobiť niekto z vás - ktobude suplovať toho developera. Niekto musí určiť víziu a byť tomu hlavou. Inak takto funguje môj známy, ktorý stavia garáž v radovke. Sú 5 (jeden ale robí 3 garáže takže dokopy 7 garáží), a niektoré veci robia spoločne - muroval si každý sám, ale tehly si kúpili spoločne, takisto základy a dosku liali naraz a spoločne - vyšlo ich to lacnejšie, ked namiesto 7 samostatných polovičných domiešavačov mali iba 4, brány dali robiť u jedného, taktiež strechu, omietal si napríklad každý sám. Všetko čo mali spoločne tak delili 7 - a neriešili, či tomu poslednému sa skladajú na tehly, kedže musel 2 strany stavať, alebo ten jeden sa nehádal, že musí mať materiál navyše. Takže funguje to, len naozaj musíš nájsť takých ľudí, čo sa nezačnú vadiť už na začiatku. Samozrejme na tých spoločných veciach sa musia zladiť hlavne časovo.
Odpovedať
@baluboy Ja ti v svojej podstate fandím ... Ale bol som 5 rokov zástupca vlastníkov bytov v novostavbe, okolo sme mali rozsiahli pozemok kde sa dalo naozaj kde čo umiestniť a skvalitniť tak život všetkých ... Ani ti nemusím hovoriť aké bolo ťažké hocičo presadiť alebo sa na niečom dohodnúť. Uplatňovalo sa právo "väčšiny" takže vždy sa našli ukrivdený, ktorým niečo nevyhovovalo ... "Hádky" vznikali aj za úplné banálnosti, ako spokojnosť s odhŕňaním snehu či už firmou alebo službou vo vchode ... Ale výškou, na ktorú sa strihal živý plot. Alebo dokonca sa im nepáčila odroda stromu, ktorá sa vysádzala ... A to už nehovorím o tom, že celé spoločenstvo sa rozhádal, keď sa umiestňovalo detské ihrisko ... Pre niektoré vchody bol ďaleko, niektoré si chceli naňho z okna vidieť, iné, ktoré deti nemali ho nechceli mať v blízkosti, iný ho nechceli mať pri parkovisku lebo sa poškodí auto a nekonečný kolotoč .... A potom už úplné absurdity. Ako napríklad, že developer nám viac vchodovú bytovku s polyfunkciou odovzdali s 10 odbernými miestami !!! Pričom ročný poplatok za jedno takéto miesto bolo 500 Eur, tj 5000 Eur ročne za nič ... Dal som spracovať ponuku na zlúčenie do 2 odberných miest, bolo to 7 tis. Eur ... Pokus o vyzbieranie tejto sumy v hotovosti neprešiel, ľudia neboli ochotný to platiť zo svojho. Úver s 1,5 percentným úrokom na 6 rokov bolo riešenie, ktoré sa odhlasovalo až na 3 tej schôdzi (úver totiž musí schváliť 3/5 väčšina vlastníkov) a ľudia argumentovali, nech sa zbytočne nezadlžujeme a nech šetríme a za pár rokov si zlúčenie zaplatíme ... Nepomahali argumenty, že ročne ušetríme 4 tis. Eur a že za 2 roky to máme splatené ... A to ani nehovorím o tom, že som tam nedobojoval vlastnú studňu na závlahy pomerne rozsihalych trávnatých plôch ... Lebo zase to bola investícia ... Trocha som sa opustil :D Ospravedlňujem sa ti ... Tým som len chcel povedať, že práca s ľudmi na spoločnom majetku vôbec nie je easy, aj keď si dobre sadnete ... My sme boli pomerne dobrá partia, organizovali sme si vianočné "večierky" - varenie kapustnice, brigády, proste inak sme si vychádzali a problémy neboli ... Ale aj to sa časom zhoršovalo migráciou ... PS: Hoc to riešila správcovská spoločnosť, aj tak sme mali kopec neplatičov a vymáhanie tiež nie je "easy" záležitosť ... Hlavne ak ti potom ten "na*ratý" sused blokuje hlasovania lebo si si dovolil mu dať úrok z omeškania keď pol roka neplatil a nereagoval na výzvy ...
Odpovedať
@lubk0 presne si to opisal. Spolocne nie je nikoho ked treba platit ale inac kazdy okolo toho spolocneho pinda, lebo ma pocit, ze nie je pouzivane v súlade s jeho prestavami. Ja ked si predstavim ako sa nasa suseda z prizemia vyziapala na suseda pod strechou, ked mu zacalo zatekat a bolo treba odhlasovat opravu z fondu oprav...
Odpovedať
Ľudia sú rôzny, takže všetci sa nikdy nezhodnú, preto je dôležité aby sa vopred dohodli pravidlá a ako som spomínal, niekto tomu musí veliť. Inak to nebude fungovať. Je to jednoduchšie, pokiaľ sa v niečom začína od začiatku, pretože tam pri určení pravidiel nikto nemôže namietať, že s tým nesúhlasil, keď do toho išiel. Tak ako pri klasickom developingu - developer určí podmienky a buď s nimi súhlasíte alebo hľadáte ďalej.
Odpovedať
@expeeert No ja som popisoval presne prípad klasického "developingu" a vidíš, hádali sa všetci stále ... @zita19 To som opísal naozaj v skratke ... Keby som mal popísať všetky veci za 5 rokov tak by som tu bol do rána ... Akože nič, za čo by sa strielalo ale neverila by si aký dokázali byť niektorý ľudia **** ... Ani to napísať neviem :) Jedna mamička na začiatku vehementne hlasovala za hojdačky a jej dcéra tam bola nonstop. Ku koncu, keď sa schvalovali ich výmena lebo boli už v zlom stave, tá istá bola proti lebo jej dieťa už predsa odrástlo a ona ich nepoužíva ... A to už sa zbytočne zase rozpisujem :D Pre mňa nie je najväčšia výhoda rodinného domu 100 árová záhrada ale fakt, že si v rámci zákona môžem zo svojím robiť čo chcem a kedy chcem bez toho, aby som musel tmeliť dokopy partiu spoluvlastníkov + že mi nikto nevyklopkáva aby som si dal niečo tichšie :D
Odpovedať
@lubk0 to si viem zivo predstavit. Gausova krivka nepusti. Je uplne jedno ci dedinska ulica, panelak alebo developersky "komunitny" projekt. Blbci, ktori nevedia vyjst s nikym a s ktorými nikto vyjst nevie sa vyskytuju vsade v rovnakom percentuálnom zastupeni a ich pocetnost vôbec nezavisi od veku, vzdelania, spolocenskeho statusu, povolania a obsahu penazenky... :-S A potom je este par exotov, ktori obzvlast vynikaju v niektorej konkrétnej oblasti aj ked pre zvysok situacii by boli celkom pouzitelni
Odpovedať
@franz666 No, našťastie toto už nerobím, v podstate aj preto som sa posunul do domu ... Ale teraz robím, resp. budem robiť ešte niečo horšie :D :D
Odpovedať
@lubk0 Co horsie, prosim Ta? :)
Odpovedať
Na Slovensku a stou našou idiotskou povahou (Slovákov) by som do toho nešiel ani náhodou.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?