Získanie pozemku vydržiavaním

Profilova fotka
Zaujímalo by ma, či poznáte niekoho, komu sa podarilo získať pozemok vydržiavaním. Rodina môjho manžela sa stará 15 rokov o 400m2 obecného pozemku, na ktorom si dali spraviť na vlastné náklady a s povolením starostu asfaltovú cestu. Za 15 rokov je stále nejaký problém, prečo sa nemôže pozemok odkúpiť, teraz zas už dva roky bojujeme o získanie pozemku, avšak ohlásil sa druhý záujemca (čistá pomsta)- voči čomu som sa ohradila, že pozemok tesne susedí s mojím, a mám na ňom prístupovú cestu, a preto mám prontný nárok na odkúpenie. Včera mi bolo povedané, že ak neodkúpim pozemok do konca marca, tak ho predajú druhému záujemcovi, avšak ja som odniesla všetky podklady ku kúpe na OÚ a oni nemajú čas to riešiť (len preto, že ten druhý záujemca je poslancom obecného zastupiteľstva a teda chcú to predať "svojim". Ja už som tak napálená, že uvažujem reálne nad tým, že by som podala návrh na súd, na získanie pozemku vydržaním. Máte s tým skúsenosť, ako to prebiehalo, aké sú šance na získanie? Ďakujem :-)
Odpovedať
pokial by ho predali, musel by vam vlastnik, ak by ste podali na sud o zriadenie vecneho bremena, za odplatu vecne bremeno zriadit, kedze na nom mate pristup. problem s vydrzanim v sucasnosti je, ze je k vydrzaniu a notarskej zapisnici potrebny aj suhlas vlastnikov a suhlas obce, co asi v tomto pripade mozne nebude. toto je asi otazka na pravnika, urcite sa daju najst argumenty, ktore by ste v ziadosti o odkup mohli uviest a troska na nich pritlacit. Urcite budu argumentovat, ze budu robit verejnu sutaz ci nebodaj drazbu, preto treba mat pevne v rukach fakty.
Odpovedať
dobry den taketo nieco ma aj moja priatelka kde po jej babke ziskala rod.dom ktory bol postaveny este za socializmu asi cca 30 rokov. Dom lezi na mestkom pozemku kde pozemok sice nieje odkupeny od mesta, nakolko mesto pita privysoku sumu za m/2 lebo vraj lezi v lukrativnej casti mesta. Mesto tento pozemok hned oznacil ako stavebny pozemok namiesto ornej alebo zahradkarskeho nakolko v okoli uz nieje nic mozne nic postavit a jedine co je v okoli je chatova oblast hned par metrov a tiez by sme potrebovali ziskat vecne bremeno alebo vydrzanie pozemku kedze bolo a stale je uzivane viac ako 20 rokov jednym majitelom. Radi by sme tiez ziskalu daku informaciu ako ho ziskat staci len do uzivacieho prava nakolko mesto takuto ziadost zamietlo.
Odpovedať
Vydrzat pozemok uz nemozno tak ako volakedy. To znamená, že držiteľ musí byť objektívne presvedčený o tom, že je vlastníkom nehnuteľnosti. Nemôže si vydržať hocijaký pozemok len preto, lebo ho využíva napríklad ako záhradu alebo má na ňom postavený dom. Musíte splniť všetky podmienky: nehnuteľnosť máte v držbe min. 10 rokov s ohľadom na všetky okolnosti ste dobromyseľný počas celej doby držby máte kladné vyjadrenie posledného vlastníka zapísaného v katastri alebo vyjadrenie správcu, ak sú nehnuteľnosti v jeho správe kladné vyjadrenie obce, v ktorej katastrálnom území sa nehnuteľnosť nachádza máte dôkazy, ktoré potvrdzujú osvedčované skutočnosti
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 mesiacoch
Profilova fotka
@vefi89 Nechcem ta sklamat, ale vydrzanim to urcite nepojde.... pretoze ako uvadzas, je to pozemok vo vlastnictve obce. A tak aj vlastnik rozhodne, komu ho preda. :-(
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?