Získanie pozemku, ktorý má viac vlastníkov

Ahojte. Viem ze ak je viac clastnikov pozemku tak predavajuci je povinny jeho cast najprv ponuknut zvysmym majitelom. Zaujima ma ake su lehoty oretoze napr. jeden zo spolumajitelov je v USA a nijto ho roky nevidel. Neviete ako sa to riesi a ake su lehoty? Je mozne predist tymto veciam tak ze mi pan 1/3 pozemku daruje? Musi aj pri darovani oslovit spolumajitelov?
Odpovedať
Darovat moze len rodine nikomu inemu.
Odpovedať
nech preda za 1€ ak je problem s darovanim
Odpovedať
Ale ak chce predat ma zakonnu povinnost ponuknut pozemok ostatnym. A to si neviem ptedstavit tie papierovacky okolo toho a mavyse ani neviem ake su tam terminy na vyjadrenie ats
Odpovedať
blízka osoba, pozri zákkon
Odpovedať
Ahoj, vsetko zalezi od situacie. Absolvovali sme nieco podobne. Najskor sa treba predbezne dohodnut s predavajucim na cene, potom podla situacie oslovit v mene predavajuceho resp. on sam vsetkych spoluvlastnikov o zamere odpredaja dannej nehnutelnosti za uvedenu cenu, uviest termin do ktoreho sa maju vyjadrit cca 30 dni, po tomto termine ak sa nik neozve mozte zrealizovat prevod. Vyzvu na uplatnenie predkupneho prava najlepsie urobit postou doporucene, aby ste mali o tom preukazatelny doklad. Da sa to urobit aj bez toho, ale sa vystavujete ze spoluvlastnik napadne prevod na sude kvoli poruseniu svojho predkupneho prava, na toto ma lehotu 3 roky, potom je to premlcane. V niektorych situaciach je aj toto riesenie. Darovat bez predkupneho prava mozno iba rodine ako bolo pisane vyssie.
Odpovedať
@nicearty dakujem Co ale v pripade ze adresa jedneho zo spulumajitelov nie je platna a vlastnikov je tolko zs obalky a znamky vidu viac ako pozemok? :D A potom ak to odkupim, prevediem na inu osobu, bude to problem danej osoby ktora o tom riziku bude vediet alebo dana osoba moze hrat nevedomost a riesit to ako moju vinu?
Odpovedať
@annavajdova Ak nie je platna niektora z adries vlastnikov, netusim ako by to dopadlo v pripade napadnutia prevodu vlastnictva na sude niektorym z povodnych spoluvlastnikov kvoli neumozneniu predkupneho prava. V mojom pripade sa mi tak isto vratil min. jeden list ze si adresat zasielku neprebral. Podla mna ale pri pripadnom sudnom spore je napadnuty povodny majitel, lebo to on ma povinnost umoznit ostatnym predkupne pravo. Novy majitel by ale mohol mat tu smolu ze by sud nariadil zrusenie prevodu vlastnictva. Neviem nic o dovodoch naco je vam cast pozemku s dalsimi xy spoluvlastnikmi, ale stoji za zvazenie risknut to a verit ze tonpo dobu 3 rokov nikto nenapadne na sude, potom to uz bude premlcane.
Odpovedať
Profilova fotka
Myslim, ze vy to mate take komplikovane, ze by asi bolo najlepsie vyhladat pomoc pravnika aby sa vam potom nestalo, ze uz potom ked si budete mysliet, ze je vsetko na poriadku sa ozve nejaky spolumajitel, z on nicom nevedel..
Odpovedať
Skusim to este skomplikovat viac :D co ak zamenim cast pozemku s jednym z majitelov? Ted a nic mi nedaruje, nic nepreda ale vymeni kus za kus? :)
Odpovedať
Neviem o tom ze by sa dalo na katastri podat navrh na vklad na zaklade vymeny ;-) Ale nic to nemeni na veci ze ostatni spoluvlastnici maju predkupne pravo. Prevod takehoto vlastnictva bez vyzvy na uplatnenie predkupneho prava je mozny len dedenim, darovanim blizkej osobe. Na nete je toho dost popisaneho, staci len pogooglit.
Odpovedať
@nicearty tak googlila som ake nijde nie je ani zmienka o tom ze aa moze alebo nemoze vymenit pozemok. Ak ma osoba zaujem zamenit pozemok kus za kus ako ma potom oslovit ostatnych ak nejde o peňažnú hodnotu v slovnej podobe? Teda napr. 5000€? Darovat moze len rodine. Predat len za podmienky oslovenia ostatnych s rovnakou sumou ako ponuka kupujuci. Ale o vymene nie je nikde ani zmienka. Co si mam zobrat jej syna na mesiac? :D
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?