Zaradenie pozemku do intravilánu - aký je postup?

Ahojte. Chcem sa spýtať mam pozemok TTP mimo zastavaného územia obce a rada by som ho nejako zúžitkovala. Napr. mať tam chatu. Nedávno bol robený nový územný plán, ale prišla som neskoro a môj pozemok, tam už nechceli zahrnúť na schválenie. Čo môžem robiť s pozemkom aby som ho vedela aj využiť rekreačne prípadne na stavbu drevenej chaty? ďakujem Môže byť takýto pozemok oplotený aspoň drevenou ohradou, kedže tam nemôžem momentálne stavať?
Odpovedať
@lenna1234 Územný plán a zastavaná časť obce sú 2 úplne rozdielne veci. Intravilán je hranica zastavanej časti obce. Hranice intravilánu sa na SK pre obce určili rozhodnutím parlamentu pred cca 10 rokmi a odvtedy sa nemenili. Hranice intravilánu v súčasnosti legislatívne nie je možné meniť. Opakom intravilánu je extravilán. t.j. časť obce mimo hranice zastavaného územia. Keďže výstavba obcí za tých 10 rokov veselo napredovala, veľa ulíc, domov a iných stavieb bolo postavených aj v extraviláne, teda mimo tej hranice. Určitý rozdiel je, či je pozemok v intraviláne alebo v extraviláne, ale na samotnú skutočnosť, či tam je alebo nie je možné stavať to nemá žiadny vplyv. Teoreticky sa dá stavať v intraviláne, aj v extraviláne. Čo je dôležité pre to, či obec na danom pozemku dovolí stavať alebo nie, je Územný plán. Ten uvádza, na čo je možné jednotlivé oblasti či pozemky obce použiť. Či tam bude individuálna výstavba rodinných domov, či tam bude bytová výstavba, či občianska vybavenosť, či to územie je určené pre rekreáciu a šport a pod. Ak tvoj pozemok nie je v úz. pláne určený na výstavbu rod. domov, nie je možné tam stavať. Môžeš síce o to požiadať, aby danú oblasť zaradili na výstavbu, tvoja žiadosť však pre obec nie je záväzná - teda nemusia ti vyhovieť. Takže aj keby si prišla skôr, aj tak by ti asi nevyhoveli. Tú oblasť asi obec nechce mať zastavanú. To, že niekto vlastní nejaký pozemok, neznamená automaticky, že si tam môže čokoľvek postaviť. Obávam sa, že pre TTP ti ani oplotenie nepovolia. Ale treba sa spýtať na stav. úrade. Rekreačne zúžitkovať pozemok môžeš tak, že si tam vyrazíte cez víkend na piknik v prírode. Alebo pokosíš trávu a chlapi si môžu zahrať futbal.
Odpovedať
Čo sa týka výrubu stromov to stačí riešiť ohaškou áno? Tak ako je povolené do 31.1. áno? A môžem sa spýtať prečo mi to nedovolia oplotiť?
Odpovedať
@lenna1234 to, ci to dovolia oplotit, alebo nie, to sa na modrejstreche nedozvies. Tak, ako ti napisal @chrobak7 , je to vsetko na rozhodnuti SU. Takze najlepsie sa zdvihnut a ist sa priamo opytat tam. Tu ti ludia napisu akurat tak to, ako to byt moze, ale aj nemusi.. Takze mozno ti dovolia aj oplotit, mozno aj stavat, to vedia len oni.
Odpovedať
K územnému plánu býva textová časť, kde sú jednotlivé plochy podrobne rozpísané, tam je uvedený spôsob využitia, môže tam byť uvedené, či v tej oblasti je možné oplotiť pozemky, resp. iné obmedzenia. Skús si vyhľadať územný plán textovú časť. Inak už len informovať sa na stavebnom úrade.
Odpovedať
@lenna1234 Ja netvrdím, že ti to nedovolia. Iba si myslím, že ti to nedovolia. Lebo oplocovať poľnohospodárske alebo lesné pozemky či lúky nie je zvyčajné. Ale treba sa opýtať na miestnom stavebnom úrade, alebo ako napísal roman_x, pozrieť to v územnom pláne, ak je to tam uvedené.
Odpovedať
Profilova fotka
@lenna1234 Na výrub stromov by som sa pre istotu tiež spýtal lebo to tiež môžu rozhodnúť inak, ale veď keď pôjdeš dať ohlášku tak ti hádam povedia, že ti to nestačí ak to tak je
Odpovedať
Ďakujem skúsim teda ešte ten územný plán :D
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?