Vzdialenosť od susedovho pozemku požiadavky

Práve som sa vrátil z miestneho stavebného úradu, kde mi bolo povedané, že min. vzdialenosť novostavby na mojom pozemku je 4 metre. Pozemky /defacto všetky sú široké cca 14 metrov. Ak som argumentoval, informáciami, že ak na susedových pozemkoch /na oboch stranách/ nie sú ďalšie stavby tak je možné ísť dole na 2 metre. Bol som povýšenecky vysmiaty, že nech si naštudujem, a že ona pod 4 metre "nepôjde"... Vďaka za každú odpoveď, lebo toto mi akosi zaváňa svojvôľou.
Odpovedať
@patrik610 > A ak by niekto chcel stavat na susednom pozemku tak ma smolu, leby vy ste boli prvy a chcete ist na 2 metre ?
Odpovedať
@patrik610 treba naštudovať vyhlášku a rozumne argumentovať. Tak aby to bolo schodné aj pre Teba a aj pre majiteľov susedných pozemkov. Áno, môžeš si dať dom 2 metre od hranice pozemku a dokonca pokiaľ tam nie sú ďalšie domy, tak si tam môžeš smerovať okná z obytných miestností, ale ... na susednom pozemku už budú mať problém osadiť dom na pozemok ... u nás v dedine tak zo stavebného úradu povolili (na 14 m širokom pozemku 10 metrov široké domy, okná z obytných miestností do oboch strán) a každý druhý pozemok je prázdny .... a silne pochybujem, že ich niekto kúpi ako stavebný pozemok.
Odpovedať
@zltalienka Asi som sa hlúpo opýtal a dostal hlúpe odpovede. 1. 14 metrov široké pozemky, to je taká slovenská klasika /ako aj v tomto prípade/. Kto by za takých podmienok staval dom dom 6 m široký dom stredom pozemku? /14 - 4 - 4 = 6/ trochu na hlavu... 2 kde prosím je napísané, že to musia byť 4 metre ako tvrdí pracovník stavebného úradu?
Odpovedať
@patrik610 > Vyhlaska č. 532/2002 - vzdialenost medzi domami musi byt minimalne 7 metrov, pokial na protilahlych stenach su okna z obytnych miestnosti. Pokial nie su na stenach okna z obytnych miestnosti, tak sa vzdialenost medzi domami moze zmensit na 4 metre. Takze pokial mate na susedny pozemok okna z obytnych miestnosti, tak prerobit projekt aby tam neboli a potom vam tie vase 2 metre mohli povolit. Takze potom mozete dostat na 14 - 2 - 2 = 10m a ta 10m sirka na postavenie domu by mala stacit. https://www.promiprojekt.sk/blog/umie...
Odpovedať
@asdfb Toto je presne znenie, a zdroj, z ktorého som to citoval. Grafické znázornenie z tohto zdroja nemôže byť dokonalejšie. Následne mi bolo povedané, že žiadne googlenie, ale zákon si mám naštudovať a nič ako iné ako 4 metre tu nebude. Hawk /koniec citátu/. Preto sa pýtam tu, či nie som v nejakom svojvoľnom vzduchoprázdne.
Odpovedať
@patrik610 > Tak vytiahnite vyhlasku. V tom zdroji je uvedena. Vo vyhlaske sa hovori, ze pokial nie su okna z obytnych miestnosti, tak sa vzdialenost medzi domami moze zmensit az na 4 metre. Takze dat ziadost o stavebne povolenie s tym, ze dom umiestnite 2 metre od krajov pozemkov a ked vam to zamietnu, tak sa odvolat na krajsky stavebny urady. Ono je jedna vec, ked vam to uradnik povie per huba ze to neprejde a druha vec, ked sa ma pod to podpisat.
Odpovedať
@asdfb toto sú tie reálie, ktoré sú mne +/- neznáme, a takúto logiku veci som potreboval dovysvetliť. Veľká vďaka.
Odpovedať
@patrik610 pozri, ja netuším čo presne si sa na úrade pýtal. "min. vzdialenosť novostavby na mojom pozemku je 4 metre." sa dá všelijako pochopiť. Vzdialenosť od čoho? Bavili ste sa nad nejakým nákresom alebo Ťa len raz-dva úradníčka "vybavila"? Vyhlášku Ti tu už odcitoval @asdfb áno v určitých prípadoch sa spomínajú práve 4 metre.
Odpovedať
Profilova fotka
4 metre medzi domami ak nie sú okná obytných miestností . Takže vy 2 m od hranice pozemku a sused 2 m od svojej hranice sú tie 4 m medzi domami. Takže vám musia povoliť postaviť dom 10 m široký a po bokoch 2 m od hranice pozemku. Okná na dome ale musíte mať v predu a vzadu a nie po bokoch . Po bokoch kúpelne , ev. kuchynské okno.
Odpovedať
@kuratko22222 kuchynske okno, ak nie je kuchyna sucastou obyvacky 😉
Odpovedať
@zltalienka Vzdialenosť od plota bola predmetom diskusie. Ona si svätosvete stála za tým, že podľa zákona od plota potrebujem 4 metre od oboch susedov, a teda maximálna šírka "domu" 6 metrov. Nepýtal by som sa, avšak na konci konverzácie povedala, že prednedávnom prižmúrila oči a mala "na krku prokurátora", z čoho, aj pri prehľadávaní predchádzajúcich vláken, tu na fóre , nie som prekvapený /samé horror story/. Avšak celé to vo mne vzbudilo podozrenie a teátro z jej strany. - videla na obecnej mape o ktorý dom ide, - videla , že tam nie sú ďalšie domy /prehustenie/, - aj pri opakovanej návšteve a citovaní tu v diskusii priloženého zdroja nástojila na 4 metroch od plota. Aspoň ma namotivovala...zdá sa...
Odpovedať
@asdfb @patrik610 4 metre medzi rodinnými domami bez okien z obytných miestností je ale vo vyhláške myslené pri stiesnených podmienkach. Tie musia byť v stavebnom povolení aj odôvodnené. Bežne sa tak však povoľujú domy, pokiaľ susedia súhlasia. Avšak ak by mali byť dodržané rovnaké práva vlastníkov pozemkov, tak by dom mal byť osadený 3,5 m od hranice pozemku. Tým sa docieli 7 metrov medzi rodinnými domami podľa vyhlášky. 4 metre je úplne mimo. Bohužiaľ, väčšinou to funguje tak, že kto prv stavia, ten určuje osadenia domov. Sú však stavebné úrady benevolentnejšie aj striktnejšie.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
Ahoj prave staviame a mame na jednej strane 3 metre (su tam okna jednej spalne tu sme ale nazvali ,,pracovna,, a teda papierovo obytna nieje) a na druhej sme 1m - musia ale byt mliecne skla na tychto oknach. Ziadne domy naokolo niesu sme na luke v extravilane ale v uzemnom plane je schvalena vystavba rd v tejto časti. Ja skm sa bola osobne na su opytat priamo s tymto projektom ze ci moze byt. Tak skus ist presne s konkretnym (nieco podobne najdi na nete) aj ty a nech presne vidi osadenie okna atd a uvidis na co sa ti odvola.
Odpovedať
Profilova fotka
@majkasss este som zabudla povedat ze pozemok od ktoreho som 1m ma na sirku 7 metrov a ostatnych 16 za nim su velmi podobne. 🙂
Odpovedať
@patrik610 nuž .... budeš to mať "zaujímavé" .... nezávidím veru. Vzdialenosti pri umiestnení stavby na pozemku nerieši zákon ale len Vyhláška. Súhlasím s tým, čo píše nado mnou "rovnaké práva vlastníkov". U nás sa dodržiava odstup 2 metre od severného suseda (ale žiadne okná z obytných miestností) a 5 metrov od južného suseda. Teda spolu 7 metriv medzi domami. Každý sused má svoje "súkromie". Tak sme sa so susedmi dohodli. Inde ako čítam sú iné zvyklosti. Ale čo dovolili na ďalšej ulici, že na 14 metrových pozemkoch na každom druhom pozemku dom široký 10 metrov a okná z obytných miestností k jednému aj k druhému susedovi? A tie pozemky čo zostali medzi nimi sú ..... tak jedine postaviť dom až ďalej na záhrade, lebo pri ceste sa už nedá 😐
Odpovedať
Profilova fotka
ono je najlepsie ak sa da takto so susedmi dohodnut a zvlast ak to aj kazdy z nich proste dodrzi, len to by som povedala, ze je uz ako keby vynimkou
Odpovedať
@uhrovkova si "zabila" 😄 Susedia....bez opýtania výduch do 3,5 m medzipriestoru medzi domami... úplne na drzovku....
Odpovedať
@patrik610 BTW. nemáte nejaké riešenie? Ten istý stavebný úradník urobil "papier" že do 30 dní sa má vykonať náprava...a 3 roky nič.... ....rozmýšľam, že si na veľmi špecifickom mieste na svojom pozemku na tyč nainštalujem "satelitné" zariadenie....
Odpovedať
@rkorba tu bola zmena vyhlasky 1.2.21 aktualne moze byt ak splnite: Kuchyňa - úzke okno Priestor na varenie v rodinnom dome, ktorý je riešený ako súčasť obývacej izby je možné priamo osvetlit' a priamo vetrat' okenným otvorom umiestnením medzi úrovňou pracovnej dosky kuchynskej linky (min. 900mm) a spodnou úrovňou horných skriniek kuchynskej linky (max. 1500mm) a pri dodržaní minimálneho odstupu 2 m od hranice susedných pozemkov. Toto je novinka v norme. Často bol problém s tým, že sa robia teraz často otvorené kuchyne s obývačkami - takže kuchyňa bola obytnou miestnosťou,čo robilo problém s umiestnením okna do kuchyne od susedov. Teraz je exaktne definovaná možnosť použiť úzke okno na presvetlenie pracovnej dosky.
Odpovedať
tak to mi nepride uplne normalne. len tak bez nastudovania si vyhlasky si spravit po svojom, ved mna osobne by porazilo 😄 akoze ste sa ani ustne so susedom nedohodli?spravne tomu rozumiem?
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?