Vyvlastnenie cesty

Dobrý deň, mám na Vás otázku. Je možné, že obec vyvlastni časť súkromnej prístupovej komunikácie? Náš problém je, máme 2 RD, ku ktorým vedia cesta vybudovaná na vlastné náklady. Majitelia cesty sú zároveň aj jedinými vlastníkmi pozemkov, pod cestou. Pozemky sú evidované ako zastavaná plocha a časť ako ostatná plocha. šírka tejto cesty je 4m. Pred naším pozemkom, je ale sused, ktorý sa rozhodol stavať. našu cestu používal, kým pôdu obrábal. No keď sa rozhodol stavať, tak sme mu povedali, že na stavbu ho tadiaľ nepustíme. Vybudoval si teda cestu hneď vedľa našej. má tiež šírku 4m, no je hneď vedľa iného RD. Stavebný úrad nemá problém z jeho cestou, takže SP dostane. Ale vedľa jeho pozemku sa zmestí ešte 5 domov. Takže je predpoklad, že by túto cestu predal obci za 1e.Je ale takáto šírka dostačujúca. Nemôže obec vyvlastniť časť našej cesty, aby spĺňala normy? Je vlastne vybudovanie ulice o max 6 domoch verejný záujem?
Odpovedať
@peterm88 V popisovanom prípade vám obec nemôže zobrať súkromnú cestu. Ak ten sused odovzdá svoju cestu obci, je to jeho vec, ale tebe ju nemôžu nasilu zobrať.
Odpovedať
@chrobak7 takže to nie je verejný záujem? rozmýšľam, že si dám žiadosť na obec o ohradenie pozemku a oddelím tie dve cesty
Odpovedať
@peterm88 Takže takto ... Ohradzovanie je úplne zbytočné ... Ak by niekto naozaj chcel niečo vyvlastňovať, nejaký plot mu v tom určite nezabráni ... A k podstate. Verejný záujem nie je presne definovaný ... Môžeš sa odrážať len z tohto výkladu : „taký záujem, ktorý prináša majetkový prospech alebo iný prospech všetkým občanom alebo mnohým občanom“ Z reálnej praxe viem, že ti na 99,99 percenta nebude nikto vyvlastnovať cestu, kvôli prístupovej komunikácií k rodinným domom ..: Vyvlastňuje sa zväčša kvôli opodstatnenejším stavbám, ako dialnice, obchvaty, komunikácie ktoré výrazne odľahčia dopravu v meste atď ... Aj v takýchto prípadoch je vyvlastňovanie, ak majiteľ použije všetky ochranné prostriedky vec na dlhé, dlhé roky s neistým výsledkom. Takže aby som to zhrnul. Ak sa nájde dostatočné množstvo chorých ľudí, vyvlastniť sa dá čisto teoreticky všetko .... Avšak tvoj popisovaný prípad je na vyvlastnenie absolútne nereálny ... Teda v prípade, že neleží napríklad na trase budúceho obchvatu krajského mesta :)
Odpovedať
@lubk0 Je mi jasné, že plot sa dá ľahko odstrániť. Ide mi skôr o to aby pri výstavbe nepoškodzovali moju cestu. Je to asfaltová cesta, a nerád by som bol, keby po nej začali jazdiť domiešavače. Tak nech si jazdia po tej jeho štrkovej, teda ak sa zmestia a vytočia, ale to mňa netrápi.
Odpovedať
Profilova fotka
@peterm88 či je cesta dostatočne široká by mal riešiť projekt cesty, spracovaný podľa noriem... cesta by taktiež mala byť po dokončení spevnená a nie len štrk.
Odpovedať
@danieldrabik takto to funguje, asi len v mestách a obciach pri veľkých mestách. Ale popravde, tu sa projekty na cesty nerobia. Dokonca ani obecná cesta nemá ani 5m. Autá sa obchádzajú tak, že jeden zastane na krajnici.
Odpovedať
@peterm88 To už je iná reč a s vyvlastnením nemá nič spoločné ...
Odpovedať
@peterm88 Kúp niekde betónové zátarasy a tie daj na hranicu cesty. Nemusí byť pevne postavený plot, mohol by stačiť aj prenosný, na ten povolenie ani ohlášku nepotrebuješ.
Odpovedať
@peterm88 nechcete z toho urobiť jednu peknú širokú cestu? Sme v takmer rovnakej situácii. My máme 4 metre a ideme dať spevnený povrch. Oproti pozemky ešte nie sú predané a keďže bude stavebná uzávera, tak dlho asi ani nebudú. A teda ani poriadna cesta nebude...
Odpovedať
@roboza Nechceme. Majiteľ mal možnosť riešiť prístup inak z inej strany, ale to by musel urobiť malú zmenu na svojom pozemku. Aj sme mu to navrhovali, ale vysmial nás, či si myslíme, že si bude znehodnocovať svoj pozemok. On to má ako biznis.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?