Výmera pozemku a oznámenie susedovi

Dobrý deň, cez realitnú kanceláriu sme kúpili pozemok - záhradu. Ten pozemok bol pred predajom riadne vymeraný geodetickou firmou, na podneť majiteľky. Po zameraní sa zmenila hranica pozemku so susedom (taktiež záhrada) o cca 1,5m, a to tak že mal plot na našom pozemku a jeho sa skrátil. Po kúpe sme šli za novým susedom-majiteľom toho skráteného pozemku mu oznámiť, že sme jeho nový susedia. Opýtali sme sa aj či je oboznámený o zmene hranici pozemku. On o ničom nevedel a pozeral na nás, že čo sme mu to neoznámili, alebo nezavolali pri vymeravaní. My sme mu povedali že to robila pôvodná majiteľka a my sme to tak kúpili. Teraz hovorí, že vymeriavanie prebehlo protizákonne, kedže nebol k nemu privolaný a ani oboznámení. Ak by nás chcel žalovať, tak môže nás alebo pôvodnú majiteľku (resp. geodet. firmu), že nebol privolaný pri výmere? Je nejaký zákon, že musí byť majiteľ privolaný? Ďakujem.
Odpovedať
pokiaľ viem, tak na vymeranie nemusí byť privolaný. Ale v rámci dobrých susedských vzťahov ho mala bývalá majiteľka zavolať, keď zistila, že je tam rozdiel - a to dosť veľký. Nejakých 30 cm, by som neriešila, ale toto je už dosť. Udať Vás nemôže a ani žalovať - aj tak by nič nevysúdil. Jedinéí, čo môže je zavolať si aj on geodeta.
Odpovedať
Profilova fotka
Pri vymeriavani nemusel byt pritomny.. ked neveri moze si zavolat "svojho" geodeta. Mala to riesit byvala majitelka,aj oznamit mu to... Pozemok je vas ak je dobre vymerany a zalovat vas nebude. R*atajte s tym ze naklady na novy plot si budete hradit sami...
Odpovedať
Nemusite sa bat. Nie je to vas problem. Ak "vas" chce sused zalovat, dokazne bremeno je na nom. Takze musi mat nejaky argument proti geodetickemu zameraniu, a to co hovori argument nie je. Ak nedoveruje zameraniu, moze si na vlastne naklady zavolat ineho geodeta s peciatkou. Dat navrh na sud o urcenie hranice pozemku by mohol len vtedy, ak by naozaj bol markantny rozdiel v zamerani 2 geodetov, co je malo pravdepodobne. Mozno sa roky nazdaval, ze pozemok patri jemu, zameranie ukazalo cosi ine, ako vravim, je to jeho problem, nie vas. V tejto intencii by som informoval suseda a zvysok co recni ignoroval, a robil by som podla vytycenych hranic plot. Hotovo.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?