Voda na pozemku

Ahojte! Prosím Vás o radu. Páči sa nám jeden pozemok, na kraji dediny, tichá lokalita, slušná ulica aj s majiteľom by sme sa vedeli dohodnúť. Náš problém je to, že budúci sused hovorí, že na jar zvykne stáť na pozemku dosť veľa vody. To nás dosť znepokojuje. Dá sa s tým niečo robiť? Alebo radšej nekúpiť? Dom stoji aj na vedľajšom pozemku, aj oproti, náš dom by bol posledný. Chceli by sme bungalov bez podpivničenia. ďakujem za všetky rady
Odpovedať
Zaiste majú obaja susedia o ktorých píšeš vŕtané/kopané studne, tak zisti ako hlboko je spodná voda. V katastri si pozri výškové pomery daného pozemku, prípadne nech ti ho zameria výškovo geodet a porovná s okolitými pozemkami. Ak je tam priehlbina zistíš z merania. Môže byť , že tade na jar preteká, práve tam steká a stojí voda. A možno len sused nechce ďalšieho suseda, tak ťa straší. Daj si spraviť geologický prieskum. Tiež som kupoval pozemok, keď na ňom rástla ďatelina a po skosení som sa nestihol čudovať akú cunami som si kúpil. Alebo počkaj do jari a uvidíš sám.
Odpovedať
Ďakujem...studňa zníži hladinu spodnej vody? Nevieš, kto robí takéto geologické prieskumy? Ty čo si robil potom s tvojim pozemkom?
Odpovedať
Profilova fotka
@mdavid pokial nejdes robit pivnicu, nie je to az taky problem, to sa da odrenazovat.
Odpovedať
@mdavid Ja som si dal urobiť geologický prieskum kvôli statike základov (síce nemám až tak vysokú hladinu spodnej vody, ale geológ zistil, že voda je v hĺbke 2 metre) a 2 sondy a 2 penetračné skúšky spolu so správou stáli 600 EUR. Geológ bol z BA.
Odpovedať
Profilova fotka
To na nas pozemok vraveli vsetci domorodci ze mokrina... Bol proste iba najnizsie. Zaklady su vysoke, podu sme navysili a mame sucho. Teraz sa viaceri chytaju za hlavu ze aky skvely pozemok nechali ujst. ;). A mozno iba nechcu dalsieho suseda.. :)
Odpovedať
@mdavid voda na pozemku nie je nic moc ale v dnesnej dobe existuje x veci ktore zabezpecia aby si mal na pozemku min vody...
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
@mdavid preto by som sa snažil o čo najnižšiu cenu pozemku. Bude treba o jednu dve rady vyššie základnú dosku a naviesť zeminu. Zvýšiť pozemok nad okolitým terénom. A to sa predraží o 3-5 tis eur. Ja som tak zvyšoval pozemok o 40cm kôli spodnej vode na jar z hôr. Za domom mám okolo pozemku betonový múr ... a tam som dával klasický základ 80cm hlboko ...po navezení zeminy je z mojej strany pozemku základ už v hlbke 120cm ...
Odpovedať
@mdavid Ahoj. Otázka : kde stojí voda ? Odpověď : voda stojí na nejnižším místě lokality, která nemá odtok. Řešením je zarovnání terénu s okolím a odvod povrchové vody do kanalizace. Pokud by tam bylo vyústění ponorné řeky, tak to řešení nemá, ani drenáž nepomůže. Klasické řešení - viz - jankazb ;-)
Odpovedať
@mdavid ak stoji voda lebo podlozie je il, nekupovat
Odpovedať
Profilova fotka
@mdavid tomu sa u nás hovrí " kaje ňúter, taje ven" na každom rovnom pozemku na jar stojí voda, pretože podložie je ešte zmrznuté, aj v lete pri silnej búrke sa to môže opakovať, záleží od koeficientu priepustnosti, ak tam domy stoja, netreba ani drahý prieskum, trvalá hladina spodnej vody sa určí z vedľajších studní, odvádzanie povrchovej vody do kanalizácie je zakázané( a nelogické).
Odpovedať
tak ako vravi jan a možno cokel by pomohol tieš -
Odpovedať
Článok sa načítava...
@mdavid :-) 1. podla okolitých studní zistis ako hlboko je spodna voda a teda ci bude nejaky problém so zakladaním stavby. 2. Nič zo zakladov som nevyviezol a čo hliny chybalo som naviezol, nic ine mi neostralo. 3. geologicky som už nerobil, lebo som podla suseda čo robil aj pivnicu videl čo je dole. Ale pre kľud duše som si požičal cca 1,5 m dlhý vrták D100 mm s menzínovým motorom a urobil som si pár sond či je podložie môjho pozemku podobné tým vedla. A máš tu ešte kopu info. Všetko sa dá riešiť, Benátky sú postavené na mori a domy už stovky rokov stoja. :-)
Odpovedať
@mcsmekac presne tak ;-) napriklad
Odpovedať
@praoteccech Take neexistuje, ze zo svojho pozemku odvedies povrchovu vodu legalne do kanalizacie. ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@matorado no niekde je kanalizacia zvlast na dazdovu vodu :)
Odpovedať
@majkoj Podľa platnej legislatívy musí majiteľ nechať minimálne 95 % časť dopadnutých vôd technickými prostriedkami vsiaknuť do podložia na vlastnom pozemku.
Odpovedať
Profilova fotka
@matorado to nerobim a mam to oficialne povolene :)
Odpovedať
@majkoj To je tvoja skoda. Ale keby som mal potok za zahradou, tiez sa vykaslem na trativody :-D
Odpovedať
@matorado za poplatok sa da aj do kanalizacie. /aj bez poplatku/
Odpovedať
@atlaska @majkoj @praoteccech Mate pravdu, je tam aj taka moznost. Nelegalne je jedine odkanalizovanie bez povolenia.
Odpovedať
@matorado Ahoj. U nás se budují dvě kanalizace - splašková a dešťová. To by mě zajímalo, jak by se daly všechny deště vsáknout na 300 m2 jako mám já. Z toho je cca 108 m2 zastavěná plocha. ;-)
Odpovedať
No, včera som teda vykopal jamu 1m hlbokú, zavolal som geológa, zobral aj nejakú tú vzorku. Cca do 60cm mám ornicu, potom je íl a od 90cm bola voda. Povedal, že zakladali už aj pri horších podmienkach. Mal by som základové pásy vykopať do tých 60cm a zvýšiť o 30cm nad terén. Horšie asi je, že na pozemku je sklon, zadná časť je cca o 1m nižšia, preto tam zvykne stať voda na jar. Ale zase pozemok je 50m dlhy. Asi ideme do toho.
Odpovedať
Profilova fotka
@mdavid tak nech to dobre dopadne :)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?