Veľkosť pozemku

Pekný deň prajem :) Sme konečne vo fáze ,,kupovania,, pozemku, resp. sa rozhodujeme či ísť do toho. Pozemok je 20 široký, pričom celý má 14á, no my si z neho vieme zobrať koľko si povieme. Zatiaľ uvažujeme nad 8ármi. je orientovaný na východ- tam by vychádzala terasa so záhradou a na západ vchod. Dom nechceme veľký max. 13m na šírku pozemku x 10m. No a moja otázka znie, je podľa Vás rozloha 8á postačujúca? Chceli by sme tam malú záhradku, nejakú okrasnú záhradku + teraska a nejaký trávnik okolo. :-N
Odpovedať
Pre niekoho postačuje, pre niekoho nie. Ty ( s rodinou) si musíš povedať, koľko je pre teba dostatok pozemku. Treba prihliadať na viac vecí, napr.: - zastavanosť územia. Ak máš určenú (ako my) že zastavanosť je 25%, tak na dom s rozlohou 130 m2 plus garáž 25 m2 potrebuješ minimálne 670 m2. - dom určite nepostavíš na hranicu pozemku, ale najmenej z 2 strán budeš mať odstup 3-4 metre. Ak cheš mať pekný dvor, nie vreckovku pod terasou, tak tam treba aspoň 200m2. - môžeš brať ohľad aj na zostávajúcu parcelu, ak ju náhodou vlastník bude chcieť predať niekomu inému, nech nepredáva 250m2. Aby to bolo ešte atraktívne. Ak môžeš, ja by som na tvojom mieste bral teda čo najviac, napr. 900m2. Ale aj tých 800 je dobrých. Skús si to na tom pozemku vyznačiť kolíkmi, vyznačiť umiestnenie domu a uvidíš, koľko ti zostane na záhradu či trávnik.
Odpovedať
my mame 700m2 a presne dom 13x10 a pride mi to uplne v pohode. Vedla domu chceme mat zahradku, kde je teda cca 13x6 a vzadu pre deti travnik, pieskovisko, trampolina a pod. Dom stoji a je to celkom solidne. za domom nam vychadza cca 18x20m. pozemok je 20x36, cize u teba to bude este +4 metre (20x40). podla mna postacujuce aj na nejake stromy, zahradku a pod.
Odpovedať
Profilova fotka
Velkost pozemku neni len o vybehu pre deti alebo psa a zahrade ale aj o tom ze mozes predist prilisnej blizkosti suseda a mat tak vacsie sukromie.... Za mna - cim vacsi tym lepsie.
Odpovedať
Profilova fotka
Presne ako pise @madein1974 . Po rokoch zivota v panelaku, po hektickej praci s ludmi si ja najviac cenim pokoj klud a sukromie. Nas pozemok ma 44arov a super :). Narobime sa,ale nevadiiii ;-)
Odpovedať
Zisti si v mieste výstavby aky veľký treba pozemok na výstavbu aby ste neboli prekvapený ked vam nakoniec nebudu chcieť dat stavebne povolenie. Ak to nie je podmienka u vas este zistite ci vas pozemok nepretinaju nejake inz. siete pripadne ci v uzemnom plane tak nie su zahrnuté nejake dalsie stavby cesty atď. Zisti si este kolko ta bude stáť vyňatie z podneho fondu niekde sa neplatí nic inde to je zas riadna palka. Ak v uzemnom plane tam nemate zahrnutu vystavbu pitaj si posomne potvrdenie obce atď. ,ze vam tam dovoli stavať. Zistujte pretoze ak to kupujete cez realitku tak ta vam neda vsetky informácie a ani predavajuci nemusi o tychto veciach vedieť. Niekedy je menej viac. My chceme tiez taky domcek rozmerovo podobný a budeme mať pozemok cca 550 m2 a bude stačiť. Ak chcete pozemok tak vam bude stacit cca 1000m2 viac by som nebral.
Odpovedať
@blackomt Vyňatie z pôdneho fondu je v zmysle novely nariadenia vlády SR 58/2013 bezplatné pre domy o veľkosti 250 m2 pri jednopodlažných a do 150 m2 pri dvojpodlažných. Viď § 4 uvedeného nariadenia: Od odvodu je oslobodené odňatie poľnohospodárskej pôdy na a) ..., f) pozemok pod rodinným domom1) 1. s jedným nadzemným podlažím do výmery 250 m2, 2. s dvomi nadzemnými podlažiami do výmery 150 m2.
Odpovedať
Ďakujem veľmi pekne za každú jednu radu a postreh. Plánujem tam zobrať projektanta. Mám tých otázok v hlave ešte viac. Aj čo sa týka prípojok a pod. V územnom je evidovaný ako parcela pre rodinné domy. No neviem, kde by som mohla zistiť informácie ako napr. či sa tam križujú siete a pod.
Odpovedať
Treba vediet ako vyzera pozemok, co bude so zvyskom 6arov? budu mat pristupovu cestu? Bude sa tam stavat,alebo tam budete mat 20 rokov burinu ,ktora bude robit nalety na vas pozemok? Ako daleko od vasho domu by bol pripadny buduci dom na tych 6aroch? nestoja tie peniaze zato kupit to cele a postavit dom tak, ze kedykolvek 6arov predate ak bude treba?
Odpovedať
@violaceus Neviem si predstavit, ako chcete 14 arovy pozemok o sirke 20m rozdelit na 8 a 6á. Je tam pristup aj odzadu, ci zboku? Ak len od ulice, tak otazka je bezpredmetna. Pristupova cesta ukroji zo sirky dalsie 3m. 17m siroky pozemok by ma uz osobne nezaujimal. Ak je to vacsia obec, musi mat vyhotoveny uzemny plan, stiahni si zo stranky obce. Ten vam povie najviac. Plan sa otvara raz za 5 rokov. Ak je na pozemku kresleny 1 dom, druhy vam tam nepovolia, cize majitel ani vy sa tych 6 arov tak lahko nezbavite. Podla mna lepsie vzdy viac ako menej. Aby ste nelutovali..
Odpovedať
súhlas s @atlaska, kúpiť celé a postaviť dom tak, aby bola možnosť v prípade núdze nejaké áre predať..
Odpovedať
neviem aký máte pôdorys pozemku, ale ja by som to kupila celé, nebudete musieť šetriť priestorom, a keď si aj do budúcna zmyslíte niečo na pozemku, tak to budete mať kde realizovať
Odpovedať
@violaceus NApíš ktorý kataster to je a číslo parcely. Z konkrétnej mapy človek vyčíta viac, ako takto zo všeobecného popisu.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@matorado To už nie je náš problem, bolo nám povedané že si môžeme povedať koľko chceme (samozrejme rozumne, buď celé alebo si zobrať tolko, aby bolo na tom zvyšnom ešte stavať), v územnom pláne sú tam naplánované tri domy, z boku pozdĺž nášho pozemku cestička - . Čiže v prípade že si zoberieme 8 árov, ešte jeden 6á pozemok tam zostane, ktorý bude mať prístup kolmo na ten náš.
Odpovedať
@violaceus ak mas financie, nevahat a kupovat to cele. Cim vacsi, tym lepsi. Pokial nie si ozaj financne obmedzena - v BA su ceny katastrofalne, ale byvas niekde inde, v inom regione, kde su tie ceny slusne, byt tebou, nevaham ani minutu. ;-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?