Rozdelenie ornej pôdy na dva pozemky

Dobrý deň mame pozemok o velkosti 1200 m2 na ktorom by sme chceli stavat 2 ludia takže planujeme rozdeliť pozemok na polovicu ... Problem je ten že pozemok je podlhovastý a ma pristupovu obecnu cestu len z 1 strany . napadlo napadlo nas že susediaci pozemok z 2 strany nášho pozemku ktory ma po celej dlzke pristupovu cestu a tak by sme cast pozemku skúsili od neho odkúpiť len problém je v tom ze pozemok je vedený ako orná poda ktory ma 2100m2 a nachádza sa v extraviliane ... Je mozne neako odkupiť túto cast ak by majtel 2 pozemku s predajom súhlasil ? Pridanie obrazku pre predastavu . Zltou je vyznačená obecná cesta , horný pozemok je náš a dolný susediaci . zelenou farbou je vyznacené miesto na odkupenie . Ak nie tak zvazuje sa pristupova cesta na našom pozemku ale chcem vedieť či je aj takáto možnosť . Ďakujem za odpoveď.
Odpovedať
@verbatix otázka teda znie, či sa dá rozdeliť 2100 m2 orná pôda v extraviláne na dve menšie parcely, povedzme 200 m2 a 1900 m2. Dá sa to, ale tá 2100 m2 parcela musí byť v územnom pláne ako stavebná. Ak nie je stavebná, nesmie sa deliť na diely menšie ako 2000 m2. A odkúpiť ju v celku tiež nemôžete, pokiaľ nie ste s majiteľom tej parcely rodina alebo pokiaľ nepodnikáte v poľnohospodárstve.
Odpovedať
@verbatix Základnou otázkou je, či ti vôbec dovolia stavať na tom pozemku, kde chceš. Zisťoval si to už na stavebnom úrade?
Odpovedať
Orná pôda sa nesmie drobiť ako píše @jakino ale môže sa pridruziť ak je priamo susediaci pozemok vas...som pocul
Odpovedať
@verbatix čo tak si skočiť na obecný úrad?Zistiť možnosti.Kto to bude lepšie vedieť ako mirstny úrad.Podľa toho ako sa pýtaš už asi tušíš alebo vieš že to je problém.Hladáš cestičky a fintičky.V tom prípade nebuď lakomý a zaplať si odborníka,právnika na pozemkové záležitosti ktorý ti urcite poradí.
Odpovedať
Dakujem za odpovede :) Na pozemku kde chcem stavat si myslim ze sa bude dat stavat ked pozemok vyssie a aj nizzsie uz maju uz postavene domy . Ano tusim ze tam s tym bude problem ale za skusku nic nedam. Skusim oslovit neakeho odbornika na tieto veci . Dakujem Vam
Odpovedať
Skoč na stav. úrad , daj tam žiadosť na uzemnoplanovaciu informáciu(mne to dali na počkanie) a hne´d zistíš či sa tam dá stavať - alebo na stránke obce si pozri uzemny plan obce či tam je aj tvoja parcela.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?