Príjazdová cesta ako to riešiť????

viete mi poradiť? chcel by som kúpiť časť pozemku cca 10*2m ktorý by slúžil ako príjazdová cesta na ktorom je 122 vlastníkov ako to mám riešiť mám kontaktovať všetkých ľudí? alebo dá sa to jednoduchšie? v linku je zobrazené ako to je na katastrálnej mape http://prnt.sc/e93561
Odpovedať
čisto teoreticky ak chceš len cez to prechádzať a nič na tom stavať tak stačílo by kúpiť jeden podiel(ale je tam predkupné právo ostatných spoluvlastníkov - zas výnimka je blízka osoba), ale ak chceš tam vybudovať cestu tak to je niečo iné
Odpovedať
chceli by sme to ohradiť a urobiť tam cestu pre auto mám to riešiť s obcou alebo vlastníkmi?
Odpovedať
@lucinka233 u nas v okoli sa riesilo v podsate to iste, bolo tam cca 40 majitelov. vacsina chcela predat/ dat do prenajmu a par ludi povedalo nie a hotovo. takze zrejme tato cesta je nerealna
Odpovedať
Obec s tym nic nema, najskor musis vlastnit poyemok a potom ziadat obec o povolenie na cestu. Teraz ako chodite na pozemok?
Odpovedať
Vlastníci pozemku ti musia povolit vecné bremeno prístupu na prejazd a prechod pokial nie je iná možnost prístupu k nemu. Cestu si tam ale vybudovat nemožeš ak nie si vlastník.
Odpovedať
@lucinka233 Vysporiadať 122 vlastníkov je prakticky nereálne. Aj keby si odkúpila podiel od jedného spoluvlastníka, tak cestu si nebudeš môcť ohradiť ani vyhradiť časť pozemku. Ani riadnu cestu tam nepostavíš, lebo na to potrebuješ stavebné povolenie a súhlas ostatných vlastníkov. Jedine, že by si od jedného odkúpila podiel a cez ten pozemok len prechádzala. Ale do takého niečoho by som nešiel.
Odpovedať
Profilova fotka
Obec s tym veru ne nic ak ma cesta zijucich vlastnikov. Je to prekerna situacia a podla mna ti ostava len si obehnut vlastnikov aspon teda vacsinu alebo aspon tych, ktorych je ten kus cez, ktory chces prechadzat. Musis mat povolenie aby bolo vsetko tak ako ma byt. Cestu by som teda urcite len tak nebudoval bo mozes mat z toho len problemy :-|
Odpovedať
No realne sa to robi takto: 122 vlastnikov to musi chciet vysporiadat a predat/darovat alebo co ja viem co (neviem si predstavit na co im to je...), nasledne sa zavolaju, podpisu sa papiere (zazila som to na obecnom urade, dobehlo tam podpisovat 50 ludi v jeden den, zmluvy boli nachystane tam a aj vsetko hned overovali, islo o pozemky co skupovali na stavbu od domacich nejaky miestni "developeri"). Ale musia chciet. Inak sa to riesi vecnym bremenom a na cestu zabudni bohuzial (to zase ja osobne mam takto "cestu" a cestou riadnou to nikdy nebude..lebo ti co maju bremena chcu od vlastnikov aby im tu cestu postavili, ved su to ich pozemky :D Vlastnici zase chcu tu cestu prepisat na nich a nech si s tym potom robia co chcu. A nedohodnu sa nikdy.) Dufam ze mate aj iny pristup k pozemku :) Riesi sa to vylucne s vlastnikmi, obec s tym nema nic.
Odpovedať
@atlaska teraz cez rodicovsky pozemok, ale chceme postavit na tom istom pozemku dom a chceme mat vlastnu prijazdovu cestu
Odpovedať
Ďakujem za rady
Odpovedať
2m sirka na cestu je naozaj malo ale to si asi myslela obrazne len, alebo nemate/nechcete auto a budes tam chodit len pesi, bicyklom :-)
Odpovedať
Ten kus co je na obrazku je viac ako 2m. 122 ludi - vsetci chu predat? Lebo ak z toho hcces ukrojit 2m im sa cely pozemok znehodnoti.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
Dnes je moda vsetko robit na cierno. Preco? Lebo je na uradoch bordel. Pozemky su tak rozhadzane,ze to boh nevidel.presne tieto iste problemi mam aj ja. 40 vlastnikov vlasni polmetrovy pas ktory krizuje moju cestu. a ziju z nich uz len piati. A uz tristvrte roka okolo toho beham. Keby som neni sprosty,tak nikomu nepoviem ani slovo a v zivote by nikto ani nezistil ze tam ma nejake vlastnicke pravo.... postavil by som cestu a bol by pokoj. Takto len beham jak dilino a sprosti su z toho vsetci vsade kde pridem. Ci pozemkovy, alebo stavebny, alebo kataster. Kazdy len plecami myka. Skoda reci. Vela stastia a pevne nervy ;-)
Odpovedať
@lucinka233 ak sa to doto budes chciet pustit, tak si najskor daj urobit projekt prijazdovej cesty, alebo aspon to odkomunikuj s projektantom, aby si zistial aku realne plochu z toho pozemku potrebujes a potom ries zmluvy s vlastnikmi pozemku. Aby sa ti nestalo, ze odkupis 2 metre a zistis, ze ti to nestaci (lebo pre cestu stacit nebude) a potom budes musiet cely ten proces opakovat.
Odpovedať
Ak sa do toho pustíš, tak to už kúp celé. Urob prístup ktorý budeš využívať ty a aj zvyšná časť kúpeného pozemku ktorý potom predáš. Ale obháňať 120 vlastníkov bude nadľudsky výkon.
Odpovedať
@rasto464 keby len nadludsky vykon. Tiez sa mi zda najvhodnejsie to kupit cele a nemusim nic riesit dokopy. Je to povedal by som cesta najmensieho odporu a hlavne to bude efektivne ;-)
Odpovedať
podla mna by prichadzalo do uvahy ak nebudu chciet vsetci predat (neverim, ze je mozne skontaktovat a najst 122 zivych spoluvlastnikov) odkupit podiel alebo niekolko podielov a nasledne poziadat sud o zrusenie a vyporiadanie podieloveho spoluvlastnictva s tym, ze by si poziadal, aby ti sud priznal cast podla geometrickeho planu, ktory dodas, kde bude zakreslena dana planovana cesta. ale to je podla mna casovo na roky
Odpovedať
kedze chceme stavat vo dvore rodicov, za ich domom na schvalenie stavebneho povolenia potrebujem tu prijazdovu cestu? nestaci ak daju rodicia povolenie prechadzat cez ich pozemok? dalo by sa to aj takto? neviete?
Odpovedať
@lucinka233 na vydanie uzemneho rozhodnutia a stavebneho povolenia na rodinny dom je v drvivej vacsine pripadov potrebne mat vyjadrenie Hasicskeho a zachranneho zboru, ktory sa vyjadruje k prijazdovej komunikacii (okrem inych veci samozrejme). Je nutne mat cestny prijazd, lebo napr. kebyze ti zacne horiet dom, tak si neviem predstavit ako by sa hasicske auto dostalo cez dvor tvojich rodicov. To co ti niektori radili, ze kup 1 podiel, to tiez velmi nepojde, lebo ostatni 121 spoluvlastnici maju predkupne pravo na ten podiel. Pravo zodpovedajuce vecnemu bremenu moze vzniknut viacerymi sposobmi. Najcastejsi sposob je konsenzus oboch stran zakotveny v pisomnej zmluve, co tiez asi velmi nepojde, vzhladom na pocet spoluvlastnikov. Je jedna specificka moznost ako nadobudnut vecne bremeno, a to je na zaklade vydrzania. Pozri si blizsie Obciansky zakonnik, su tam veci ktore musis splnat. Pozeral som si tu prilozenu mapku a celkom jasne vidim, ze tvoji rodicia maju vedla domu volnu sirku pozemku. Preco tadial nezriadis prijazdovu komunikaciu? Ten susedny pozemok, to mas starosti na niekolko rokov.
Odpovedať
@filipus pretoze ta volna plocha vedla domu je prilis uzka a ledva tade prejde auto ;)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?