Pozemok - záhrada za domom

Prosím o radu. Máme možnosť kúpiť pozemok - švagrina by nám predala záhradu za domom. tým že by sme si spravili príjazdovú cestu cez ich dvor čo by sme si oplotili. myslíte si že je to dobrý nápad???
Odpovedať
Profilova fotka
Najskor si zistite ci je tam mozne vobec stavat.............
Odpovedať
Profilova fotka
@nikanz treba zajst na miestny staveny urad a zistit si aky je v danej lokalite uzemny plan a ake su regulativy, teda ci je mozne pozemok preklasifikovat na stavebny. V pripade, ze toto nie je mozne, treba si uvedomit, ze na pozemku nemozete postavit dom, ale len objekt na individualnu rekreaciu. Aj do takeho objektu si mozete dat trvale bydlisko, ale znizuje to hodnotu nehnutelnosti pri predaji. A v neposlednom rade treba mysliet na to, ze mesto moze mat vydane rozne vseobecno zavazne nariadenia, ktore reguluju vystavbu na zahradach. Len pre zaujimavost, v Kosisiach je takto obmedzena vystavba na zahradach do 10%nej zastavanosti, teda na 6 arovom pozemku mozete zastavat 60 m2 Na druhej strane, ked je to zahrada za domom, je mozne, ze to bude lahke preklasifikovanie. Treba si vsak uvedomit, ze ak budete prechadzat cez pozemok svagrinej ku svojmu pozemku, potrebujete zriadit vecne bremeno prechodu cez pozemok, aby ste neostali odrezani. A v neposlednom rade myslite na to, ze dom, kde byva svagrina raz moze predat a potom tam budete musiet spoluzit mozno s niekym cudzim
Odpovedať
ale tu prijazdovu cestu by sme si dali na svoje meno - to by bolo nase oficiálne... ja si myslim ze je jedno ze ten sused je vedla mna alebo pred mojim domom. nevieme sa rozhodnut ci ist do toho alebo nie... jasné ze sa najprv ideme spýtať ci by sme tam vlasne mohli stavat - ak nie tak potom nie je o čom :-)
Odpovedať
moj nazor je v ziadnom pripade tam nic nestavajte,radsej si kupte nieco samostatne,verte mi mam nieco podobne...
Odpovedať
tiež máme postavené za svokrovcami a ako píše jarosik, odporúčam niečo vlastné a samostatné ;-)
Odpovedať
@nikanz ....KUK moj album mame to presne tak isto,....da sa vsetko ;-) ......pristupovu cestu budeme mat 8Om
Odpovedať
@jarosik ...zle susedske vztahy?....ci?
Odpovedať
máme niečo podobné, len u nás vlastne vznikla takto z pôvodnej záhrady nová ulica. Inak je to v pohode len treba si overiť ten územný plán a zvážiť aká dlhá bude potom vaša prístupová cesta - lebo v zime si ju budete udržiavať, voziť po nej smeti k ceste ( predpokladám že smetiari vám chodiť až k domu nebudú) a aj ťahať siete (voda, elektrina ...). Ale ak vám to vyváži dobrá cena za pozemok tak treba ísť do toho :-)
Odpovedať
martuska75 : aj u nás sa črtuje nová ulica už 10 rokov no ešte stále nic a podla mna ani nebude :-| ušetrili by sme až 10 000€ na pozemku a to je už na zvažovanie. tá pristupová cesta by bola 30 - 40 metrov - podla mna to nie je az tak vela
Odpovedať
@erina11 vy ste prečo dávali az tak dozadu dom? keby som mala taký pekný pozemok tak by som dom určite "neukryla" tak dozadu :-)
Odpovedať
@nikanz ...koli financiam, nedostali sme az taku pozicku ako by sme potrebovali a preto sme to takto riesili. Aj tak bol az moc velky pre nas.
Odpovedať
@erina mi by sme aj dostali ale načo zbytočne velký pozemok :-) so švagrinou si rozumieme a dufam ze žiadny problém nebude. dnes sme sa boli pýtať či by sa tam dalo stavať do akurát mala dovolenku ]-( teraz musime pockat do piatku a potom uvidíme
Odpovedať
Článok sa načítava...
@nikanz 30 - 40 m je podľa mňa úplne v pohode :-) Tam nemáte čo riešiť.
Odpovedať
@nikanz ...presne tak zostalo nam aj tak dost 10,43á....je dobre si poziadat stav. urad o predbezne vyjadrenie ci mozete stavat ci nie.....usetrí to cas ked zacnete vybavovat stavebne povolenie..... Hodne zdaru :-)
Odpovedať
už dlho vieme ze chceme domček no zatial nebolo kde... tak velmi dufam ze sa to podari a ze dostaneme na tu záhradu stav. povolenie. začať by sme chceli uz tento rok ak sa všetko vybavi :-)
Odpovedať
@nikanz :-) :-) :-) ....stavbe zdar :-D ......mi sa uz tiez nevieme dockat, je toho vela vybavovania, ale stojí to za to.
Odpovedať
@nikanz podľa mňa ak je to len fakt pár metrov za rodinným domom azáhrada je v intraviláne tak nie je dôvod prečo by ste stavť nemohli. neviem či je to stále rovnaké ale voľakedy ked som bola zisťovať územný plán ja tak to mali jedotlivé zóny v takej veľkej mape zakreslené tak zoširoka že zopár metrov (aj desiatok) bolo vyslovene hore-dole ;-) A
Odpovedať
@martuska75 cela záhrada aj s domom čo má švarginá má rozmer asi 20x100m. z toho je iba záhrada cca. 70metrov a ked si z toho zoberieme čast tak by sa to dalo?
Odpovedať
@nikanz ...moj postup bol taky, ze som nakreslila na papier ako si to predstavujem a zaniesla som to na staveb. urad v meste a poziadala o predbezne vyjadrenie ci mozem stavat ci nie...budete k tej ziadosti potrebovat LV a katastralu mapku. Vyjadrenie sme mali do 2 tyzdnov.....samozrejme pozityvne. Na tu ziadost neni tlacivko tak som to len tak napísala na papier ako beznu ziadost...vsetko som do nej opísala...príjazdovku, siete, rozmery pozemku a aky druh domceku budeme stavat+ jeho rozmery. Skus nakreslit situaciu svagrininho pozemku aj s domom+okolite domy a zahrady, alebo ak mas katastr. mapku odfot ju a vytvor si album a pozriem sa na to...mozno budem vediet poradit :-)
Odpovedať
@nikanz urob ako pise erina, nic ine dopredu neplanuj, su obce,ktore striktne dodrziavaju ulicne ciari a nepovoluju stavanie domov vzadu za domami na ulici. Vypytaj si najskor UPI-uzemnoplanovaciu informaciu, k ziadost treba cislo parcely, u nas ju davaju na pockanie,maju to nafotene, niektore obce ich maju aj na webstrankach. Tam sa pise ake domy a co vsetko sa mmoze v obci stavat. Nechcem ta sklamat, ale je 20.juna - ak nemas projekt, prepisany pozemok na seba-tento rok stavat zacat asi nezacnes, to by Vam muselo vsetko uplne super klapnut. Idu dovolenky, tety na uradoch budud oddychovat.
Odpovedať
@erina11 v piatok ideme na urad či by sa tam vlastne dalo stavať. je to mala dedina tak si myslim budu hned vediet či ano alebo nie... :-) ak nebudu vediet či by sa dalo tak ti to nakreslím. zatial dakujem ;-) @atlaska - ak sa to nepodari tento rok tak potom na jar. zatial bývame u svokry takže sa nemusíme ponáhlat.
Odpovedať
@nikanz ...drzím palce :-)
Odpovedať
@nikanz asi je to dobrý nápad dať si to potv rdiť písomne, ale ja som sa tam bola opýtať len tak ;-) a stačilo ked mi povedali podmienky.Pokukali mapu a bolo to :-D :-D POdľa mňa na dedine to bude ešte jednoduchšie lebo tam na rozdiel od mesta sú obvykle na úradoch úradníci aj pre ľudí na rozdiel od mesta kde všetci len otravujeme. :-S Aj stavebko by mohlo byť rýchlejšie.
Odpovedať
@jarosik no koment,este raz nerobte to... casom si spomeniete ze som mal pravdu ....
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?