Pozemok pri nepoužívanom malom pohrebisku

Ahojte, Boli sme pozriet pozemok v zastavanom uzemi obce kde hned za hranicou pozemku je male zidovske pohrebisko, z pohladu velkosti islo o max 10 pohrebnych miest, ktore sme mohli identifikovat podla vonkajsich znakov (nahrobny kamen, a pod), avsak je mozne, ze je ich tam viac. Vlastnikom je obec. V okoli su domy, aj na pozemku, ktory sme boli obhliadat stoji dom na zburanie. K tejto teme som nasla zakon 131/2010 Z.z. o pohrebnictve z 3. marca 2010, ktory hovori nasledovne: (7) Ochranné pásmo pohrebiska je 50 m od hranice pozemku pohrebiska; v ochrannom pásme sa nesmú povoľovať a ani umiestňovať budovy okrem budov, ktoré poskytujú služby súvisiace s pohrebníctvom. (8) Vlastník pozemku v ochrannom pásme má nárok na primeranú náhradu za obmedzenie užívania pozemku. Náklady spojené s technickými úpravami v ochrannom pásme a náhrady za obmedzenie užívania pozemku v ochrannom pásme uhrádza zriaďovateľ pohrebiska; ak sa vlastník pozemku v ochrannom pásme a zriaďovateľ pohrebiska o výške náhrady nedohodnú, rozhodne o nej súd. Zda sa, ze stavba by tam neprichadzala do uvahy. Alebo? Ma niekto skusenosti s touto otazkou? Samozrejme sa dokazem informovat na relevantnych uradoch, ale ako odraz by som uvitala vase skusenosti. Dakujem.
Odpovedať
Profilova fotka
Tieto zákony platia iba pre obyčajných ľudí. V Žiline sa stavajú popri cintorínoch domy bežne. Legalnou cestou to však asi nepôjde..
Odpovedať
@kashina Tak ono je podstatné to, ako má zákon nadefinovaný význam slova pohrebisko. Či je myslený cintorín, ktorý spadá do evidencie pohrebísk SR. Pretože ak je to nejaké pohrebisko, ktoré nie je v evidencii, ale má už len nejakú upomienkovú, či kultúrno historickú funkciu...to by už nemalo spadať do ochranného pásma, je možné ale, že tam sú zase iné obmedzenia, najlepšie je popýtať sa ako píšeš, na úradoch.
Odpovedať
Profilova fotka
@kashina neviem, co hovori zakon, ale akykovek pozemok vedla akehokolvek pohrebiska, aj ked moze byt x rokov stare a uz nepouzivane, by som nikdy nekupovala.resp. tam ani nechcela stavať dom...... vela negat. energie, mozne nevysvetlitelne problemy...zdravotne problemy... nestoji to za to... aby ste tu potom nepisali do temy " v nasom dome strasi"....
Odpovedať
@katrin21 Sú ľudia, ktorých to môže fascinovať a upokojovať...ja keby som si mal vybrať, či pri nemocnici, pri škole, benzínovej pumpe, krčme alebo pri cintoríne - tak si radšej asi vyberiem tú poslednú možnosť :-D
Odpovedať
@katrin21 katrin, dik za dobre mienene slova ;-) , my ho nejdeme hned kupovat, dnes sme ho 1x videli a hoci patril k tym lepsim a s dobrym charakterom urcite teraz nehladame ako obist zakon a stavat pri pohrebisku, ja som len taky sprta a vsetkemu chcem rozumiet, hoci muzovi sa paci, ale uvedomujem si rizika, uz len take pragmaticke ako potencionalne problemy s buducim predajom a pod., vela ludi to moze odradit
Odpovedať
@snowy66 ano snowy, to miesto bolo velmi prijemne, klasicky novodoby cintorin by mi vadil, ale tam som po prvotnom soku bola uplne v pohode, no potom sme knurali zakony a vyknurali ochranne pasmo, ak to plati pre nas pripad, tak tym padom to pre nas konci a viacej neriesime, jedine, ze by nam ho dali za euro ;-)
Odpovedať
@kashina Však to treba zistiť, či to vlastne je ešte stále evidované ako pohrebisko.
Odpovedať
akurat mi muz poslal info, ze je to na katastri vedene ako cintorin alebo urnovy haj
Odpovedať
Navstivte obecny urad, aspon sa treba ustne opytat starostu, ci by povolili stavbu, nasledne poziadat pisomne o vykadrenie k chystanemu zameru. V Galante v meste povolili hned vedla cintorinu so stovkami hrobov postavit halu so strojarskou vyrobou..
Odpovedať
Moja babka vždy hovorila že mŕtvy neublíži, ale ja by som aj tak hneď vedľa cintorína hocijakého nestavala!
Odpovedať
.........su ludia co si do zahrady pre atmosferu navlacia stare nahrobne kamene......niektorym nevadi byvat bezprostredne pri cintorine.........Mne osobne by vadilo byvat pri funkcnom, pocuvat kazdy druhy den...uz ma obkluuuuciliiiii, smrteleee stonyyy uuuzkosti zaaaahrobiaa...to nie....ale, maliy komorny zidovsky stary nepouzivany cintorincek,hm...to by mi nevadilo...ale co detom? ked sa ti budu v noci budit a mat nocne mory nebudes si nikdy naistom, ci su to bezne detske nocne mory leboto ma suvis s cintorinom..................ja by som to neriskovala, fakt nie.....Lebo ten divny pocit tam stale bude..........
Odpovedať
Tiez sme kedysi byvali hned vedla cintorina, nikomu z nas to nevadilo,vzdy je to lepsie,ako byvat na nejakom rusnom mieste. Nikdy u nas "nestrasilo" ani duchovia nechodili na navstevy :-D Ale dnes su ine zakony, tiez by som sa bala kupit kvoli roznym stavebnym obmedzeniam, ktore mozno pridu postupne,ked budete vybavovat. tie vam malokto vysvetli hned...staci, ze natrafite na "akcneho" uradnika". Ale v blizkosti cintorina napr. nie je vhodne ani robit studnu na polievanie zahrady...predsa len, spodne vody mozu byt nebezpecne. A vodovod do domu jedine zo vzdialeneho zdroja.
Odpovedať
Článok sa načítava...
dik vsetkym za nazory, v podstate, my to mame pre seba v hlavach vysporiadane :-) ... mna zaujimali skor zakonne zalezitosti, stale neviem, ci aj historicke pohrebisko v katastri skutocne vedene ako pohrebisko podlieha tomuto zakonu alebo su tam aj nejake vynimky ... DOST ma prekvapilo, ze realitka s proklamovanou politikou kvality nas na to neupozornila, pre mna je nepripustne, aby nieco taketo neovladali a ak to ovladaju musia sa o tom zmienit ... v obci sa v tom nechcem rypat, kedze to kupovat nejdeme (jedine, ze by sme isli :-D )
Odpovedať
@kashina Na realitky sa nespoliehaj, im je to jedno, hlavne, ze predaju a zarobia.Prave preto si pozistuj co najviac sama. Skus hladat info na nete,zajdi na obecny a stavebny urad,prip. na spravu cintorinov. Alebo ich oslov pisomne aby si mala vsetko na papieri, ak by neskor nastali nejake komplikacie.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?