Pozemok - darovacia alebo kúpno-predajná zmluva?

Ahojte, rozhodli sme sa s priateľom pre stavbu domu. Moja mamina má 21 árový pozemok, z čoho 14 árov je záhrada. Na tejto záhrade by sme chceli postaviť domček. Chcem sa teda spýtať, ak máte podobné skúsenosti, či je lepšie pozemok prepísať na základe kúpno-predajnej zmluvy alebo darovacej? Ďakujem :-)
Odpovedať
@ada10121 V podstate, ak pozemok kupujete ako manželia, tak kúpno-predajnú zmluvu. Ak pozemok chce mama darovať napr. iba tebe, tak darovaciu zmluvu. Každá z nich má svoje špecifiká. Treba upresniť, čo chcete dosiahnuť - kto bude potom vlastníkom.
Odpovedať
Vlastníci budeme obaja a za pozemok nebudeme platiť. Ide v podstate iba o formalitu. Len ma jedna známa upozornila, že je to vraj lepšie riešiť kúpno-predajnou zmluvou. Vôbec v tom nemám skúsenosti, tak sa chcem radšej poradiť.
Odpovedať
@ada10121 Ano.Kupna zmluva je vyhodnejsia ako darovacia zmluva.Lebo ked sa tvojej mame nebude nieco pacit na tebe a tvojom priatelovi tak vam ju moze napadnut.ale ani darovacia zmluva neni ju mone len tak lahko a z nicoho nic napadnut.Ale ries radsej kupnu zmluvu za niakych par tisic eur ktore das na papier a nikto neskuma ci das mame niake prachy.A na kupnej mozes si napisat aj priatela ale ked sa rozides tak rataj ze ho z polovice musis vyplatit.Tak si daj kto ti bude robit zmluvu dobre osetrit do niakeho bodu ze si to nadobudla .Neviem ako to teras sa robi ale but opatrna lebo dnes sa rozvadzaju a rozchadzaju aj po dlhych rokoch a nehnutelnost je vo vysporiadani velke zlo.Drzim ti palce aby si si to dobre rozmyslela.Pekny vecer.
Odpovedať
Profilova fotka
@ada10121 Sú tam tieto 2 spôsoby: 1/ predaj a 2/ darovanie, z ktorých vyplývajú viaceré rozhodujúce momenty: 1/ Pokiaľ ten pozemok od mamy kúpite hoc aj za 1€ , Tvoj manžel sa stáva jeho bezpodielovým spolumajiteľom, čo sa môže niekedy v budúcnosti ukázať ako problém, ak by ste sa napr. rozvádzali, mali aj iných potomkov mimo manželstva apod. - lebo povedzme si narovinu, pozemok Vám dáva Tvoja matka. 2/ Pokiaľ sa rozhodnete pre darovanie (Tebe), si jediným majiteľom, avšak Tvoja matka môže v budúcnosti svoje darovacie rozhodnutie prehodnotiť a dar pýtať späť (ak by sa napr. zhoršili Vaše vzťahy a ona by Ťa obvinila, že si porušila podmienky darovacej zmluvy). Takže toto si treba zvážiť... ;-)
Odpovedať
@ada10121 Ak to chce mama darovať vám obom, tak treba mať na pamäti: 1. ak to bude darovacou zmluvou, tak sa to bude darovať do podielového vlastníctva. To znamená, že nehnuteľnosti musí darovať tebe a manželovi osobitne (môže byť na jednej zmluve) s tým, že budete každý 1/2 spoluvlastník. 2. ak by ste to od nej kúpili, tak to odkúpite do bezpodielového spoluvlastníctva. Teda kúpna zmluva bude koncipovaná tak, že nadobúdateľmi budeš ty a tvoj manžel bezdpodielovo 1/1. Ak máte dobré vzťahy s mamou, tak je jedno, či použiješ darovaciu alebo kúpnu zmluvu. Iba výsledok vo vlastníctve bude iný, ako som hore popísal. Nepredpokladám, že by ste pozemok najbližších 5 rokov predávali, takže daňové hľadisko nebudeme rozoberať.
Odpovedať
@chrobak7, @petka456, @leonardom veľmi pekne ďakujem za objasnenie :-)
Odpovedať
@ada10121 je blbost bat sa darovacej zmluvy. Ja by som to na tvojom mieste veru riesila tou darovacou hlavne preto, lebo je to vylucne tvoj majetok. A nikdy nevies, co sa stane v buducnosti. Pri rozvode budes darmo vysvetlovat, ze pozemok mal byt vlastne len tvoj. Mysli aj na to.. Uz tu bolo par prispevkov nestastnych zien, co pri rozvode ostali s holym zadkom a vyplakavali tu pre vlastnu blbost..
Odpovedať
a ja by som cudziemu človeku to je zatiaľ tvoj priateľ nič nedarovala,ked tak len tebe.
Odpovedať
@ada10121 Teraz vidím, že ešte nie ste manželia, že zatiaľ je to iba priateľ. Potom je úplne jedno, ktorou zmluvou to urobíte, lebo aj pri kupovaní by ste to kupovali do podielového vlastníctva, t.j. ty 1/2 a on 1/2. Vy ešte nemôžete mať bezpodielové spoluvlastníctvo, kým nie ste manželia. A kým je to priateľ, tak nech ten pozemok daruje mama výlučne tebe. Teraz ti príde možno čudné, ale ak by sa niečo stalo a rozídete sa, či neskôr sa rozvediete, tak ho budeš musieť vyplatiť. Jedine, že by on priniesol do vzťahu iný majetok, napr. finančnú hotovosť vo výške hodnoty pozemku.
Odpovedať
Ďakujem veľmi pekne, pomohli ste mi :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@ada10121 ahoj, prave riesime toto podobne, s tym rozdielom ze ja uz som vydata, ale tiez som sa rozhodla pre darovaciu zmluvu
Odpovedať
@ada10121 velmi vela ludi tu pise ako nevyhodu darovacej zmluvy moznost neskorsieho navratu do povodneho stavu, inak povedane - darca si to rozmysli a ziada dar spat. ono to nie je az take jednoduche. Podla § 630 obcianskeho zakonnika: Darca sa môže domáhať vrátenia daru, ak sa obdarovaný správa k nemu alebo členom jeho rodiny tak, že tým hrubo porušuje dobré mravy. Dobrými mravmi sú pravidlá správania sa, ktoré sú v prevažnej miere v spoločnosti uznávané a tvoria základ fundamentálneho hodnotového poriadku. (uznesenie Ústavného súdu SR z 24. 2. 2011, č. k. IV. ÚS 55/2011-19) Vyžaduje sa hrubé porušenie dobrých mravov, čo znamená porušenie dobrých mravov značnej intenzity alebo ich sústavné porušovanie. Nepostačuje tak len prostá nevďačnosť obdarovaného alebo menej významné porušenie dobrých mravov. Konanie obdarovaného musí byť objektívne považované za spoločensky hrubo nepriateľné, nepostačuje len subjektívny pocit darcu. Nárok na vrátenie daru vzniká darcovi v prípade, že správanie obdarovaného hrubo porušujúce dobré mravy smeruje priamo voči darcovi alebo proti členom rodiny darcu. Občiansky zákonník bližšie nedefinuje koho treba považovať za rodinu v tejto súvislosti a koho nie. Väčšina súdnej praxe sa však prikláňa k názoru, že za rodinu treba považovať všetky blízke osoby podľa §116 Občianskeho zákonníka. Pokiaľ zostane výzva na vrátenie daru bezúspešná a ďalšie mimosúdne rokovania by neviedli k vráteniu daru zostáva jediná možnosť a to podanie návrhu na súd na vrátenie daru. Návrh na súd je možné podať na okresnom súde v obvode ktorého má obdarovaný svoje bydlisko a pokiaľ je predmetom daru nehnuteľnosť tak v obvode súdu v ktorom sa táto nehnuteľnosť nachádza.Súd po doručení návrhu určí termín pojednávania na ktoré predvolá účastníkov konania, ktorých k veci vypočuje. Následne po vykonaní potrebného dokazovania vo veci rozhodne a to tak, že buď zaviaže obdarovaného dar vrátiť darcovi alebo jeho návrh zamietne.
Odpovedať
Článok sa načítava...
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?