Plati katastralna mapa alebo povodny geomet plan?

Prosim Vas, mam situaciu kedy je potrebne urobit plot medzi 2 parcelami. Mame povodny podrobny geometricky plan z roku 1990 podla ktoreho bolo zameranie. Geodet by mal pouzit ten alebo katastralnu mapu pri zamerani hranice? Ploty okolite, z povodneho merania z roku 1990. Dakujem za radu.
Odpovedať
@mamkaivetusik geometricky plan
Odpovedať
Profilova fotka
@mamkaivetusik geometrické zameranie pokiaľ nebolo podané na katastri a nie je premietnuté do pozemkov na katastri, nemá žiadnu hodnotu.
Odpovedať
@mamkaivetusik to by mal vedieť geodet , ktorý to bude vytyčovať. my tu nepoznáme všetky podrobnosti.
Odpovedať
@mellie111 geometrický plán určite nie, ak nebol zapísany na katastri nemá žiadny význam. Platí stav evidovaný v katastri. Pozemok treba dať vytýčiť geodetovi
Odpovedať
Profilova fotka
geometrak z roku 1990 mozes rovno hodit do kosa. treba si zavolat geometra s totalnou stanicou, ktory vam vytyci hranice pozemku nanovo.
Odpovedať
@podko pozemok je vytyceny 2 geodetmi, oboch stran. Nezhodli sa. Jeden meral totalnou stanicou a druhy GPSkom. 😔 @mgx
Odpovedať
V tom pripade si to musia geodeti vydiskutovat medzi sebou.
Odpovedať
@mamkaivetusik nieje dôležité čím merali ale z akých podkladov vychádzali
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
miro, dvaja geodeti dva rôzne geometrické plány , vie niekto poradiť
Odpovedať
@msumega Nerozumiem, v čom je problém. Si predsa vlastníkom parciel: 2554, 2555, 2556, 2557, 2558 a 2559. Máš to všetko na jednom liste vlastníctva. Ešte aj dom tam máš zapísaný. Čo chceš poradiť? A nemám ani šajnu, čo je na tej fotke... Vidím len niečo červené, nejakú bránu a roh plota. .
Odpovedať
@mamkaivetusik Geometrický plán sa musí do 10 rokov od vyhotovenia zapísať na príslušnom katastrálnom úrade. Inak je iba zdrapom papiera. Ani po zapísaní na katastri stále ešte takmer nič neznamená a stal sa len zaevidovaným mapovým podkladom na ďalšie úkony. Nevyrieši ani majetkoprávne veci, ani spory medzi vlastníkmi, ani priebeh hranice, proste nič z oblasti majetkového práva. Toto riešia notári, súdy, právnici,...
Odpovedať
@chrobak7 ahoj,ospravedlňujem sa zabudol som priložiť výkres prvého zamerania geodétom , podľa neho stavby mali byť podľa GP oddelené. Druhý geodet ich spojil , môj dotaz či z jeho strany argument ,,že tak sa niekedy stavalo" stačí. Hranica medzi pozemkami je múr môjho domu a ja vlastne firme s ktorou susedím prečnievam strechou do jej pozemku a mal by som si tých cca.30cm odkúpiť.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@msumega Ale, čo Ty stále narábaš s geometrickými plánmi? Pochop jedno, že každý geodet Ti tak nakreslí GP, tak porozdeľuje parcely, ako si to zákazník zažiada. Stále je to však o tom, čo som napísal v predchádzajúcom príspevku. Obrazne povedané GP nič neznamená ! PLATÍ TO, ČO JE V KATASTRÁLNEJ MAPE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Odpovedať
@petersd geodet musí vychádzať z platného stavu katastra ( to nieje len katastrálna mapa), takže to čo píšeš nieje pravda, oba tvoje príspevky sú zavádzajúce.
Odpovedať
@tino2 Prosím, nerozprávaj hlúposti, lebo Ti niekto ešte uverí! Každý GP má na ďalšej strane podrobný popisný komentár "Pôvodný stav" (to je stav v kat. mape ) a potom "Nový stav" (to je navrhovaný stav)... A mnohí ľudia, včítane Teba si myslia, že novo-nakreslený GP je už alfa a omega... Neviem, ako to už mám ináč vysvetliť (?) Ale to je v podstate jedno, už nikoho nepresviedčam a konajte tak, ako uznáte za vhodné!
Odpovedať
@petersd kde som písal že navrhovaný stav je alfa a omega ? Samozrejme že nezapísaný plán je len podkladom na zmenu v katastri. Samozrejme že nový stav v GP je podľa požiadavky objednávateľa. Pôvodný stav nie je stav podľa katastrálnej mapy ale podľa platného stavu katastra a to sú 2 rozdielne veci. Máš veľmi idealizovanú predstavu o katastrálnej mape. Najlepšia veta je "Ani po zapísaní na katastri stále ešte takmer nič neznamená a stal sa len zaevidovaným mapovým podkladom na ďalšie úkony." 🙂 Totiž zapísaný/prevedený GP ak ide vkladom tak len na základe listiny. a.... nechce sa mi ďalej písať k téme @msumega v katastri bola obnova operátu novým mapovaním v roku 2020 (máš to na LV), ten GP z 2015 bol pred tým. Čo sa týka vytýčenia hranice to tu na fóre neporiešiš. Rieš s geodetom, ak je s tým problém geodet by to mal prešetriť. Či je hranica múr alebo okap. Áno tak sa niekedy niekde stavalo ale v pôvodných katastrálnych mapách niekde bola hranica múr, niekde okapy, ale toto ti tu nikto neporadí. Inak meranie dĺžok na zbgise je fakt len informatívne
Odpovedať
@tino2 áno , v katastri bola obnova operátu novým mapovaním , načo sme boli včas upozornení s tým ,že sme mali vyznačiť pre geodetov lomové body. Samozrejme som nezrovnalosti reklamoval u geodetov. Prečo som teda dal dotaz na fórum? Cieľ bol ,zistiť rozdielne merania geodetov.
Odpovedať
No a v neposlednej rade poukázať na nového vlastníka a teda s prepytujem môjho suseda ako sa dá ,,spríjemniť" susedovi život na dôchodku. A to je iba začiatok. 😢
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?