Osadenie domu na vacsi pozemok.

Ahojte, chcela by som sa opytat. Vlastnime pozemok (jedna parcela), ktoreho dlzka je cca 250m a mal by byt urceny na IBV. V uzemnom plane obce, resp. na vykresoch je vsak oznacena len cast pozemku ako uzemie urcene na vystavbu (na fotke ruzovou cast, ktora ma byt podla UP na vystavbu). Moja otazka znie, ci si mozeme postavit dom aj na uplnom konci tohto pozemku a kedze ide o dlhsiu vzdialenost, bude potrebne aj vybudovanie cesty, aby sme dostali stavebne povolenie (resp. co ine, s tahanim sieti pocitame)? Vopred dakujem za akekolvek rady.
Odpovedať
@lennkaaa Nie, stavať môžete len v oblasti, ktorá je na to určená a je označená ako funkčná oblasť pre výstavbu. Predpokladám, že pozemky sú podľa katastra typu "orná pôda". Za tou ružovou časťou sa nedá stavať. Podobne sme to mali aj my - pozri v tejto téme, ako bola ohraničená funkčná oblasť a miestny úrad povolil výstavbu len v rámci hraníc tej funkčnej oblasti. Mimo toho je potom už len pole (naľavo). http://www.modrastrecha.sk/forum/stav...
Odpovedať
@lennkaaa A skôr si myslím, že obec očakáva, že to celé odkúpiť nejaký developer, ktorý stredom toho územia vybuduje novú ulicu, siete a vytvorí parcely po stranách novej ulice. Bude tak viac parciel, než keby si každý vlastník postavil len na vlastnej, zbytočne dlhej parcele. Tak, ako sme urobili my tú novú ulicu s 11 stavebnými parcelami. Načo bude tomu vlastníkovi vpravo, 200 metrová parcela? Z nej v pohode urobí aj 2-3 parcely.
Odpovedať
Dakujem, za odpoved. Na vedlajsom pozemku v dohladnej dobe nemaju zaujem stavat, co si ale myslim, ze sa raz zmeni, a preto chceme stavat co najvyssie, aby tu bola moznost rozparcelovat spodne casti a popripade vytvorit spolocnu pristupovu cestu. Pozeram este ten uzemny plan a ta druha cast pozemku (nie ruzova) je oznacena ako PLOCHY S PREVAHOU BÝVANIA - vyhlad. V takomto pripade to tiez obec zamietne?
Odpovedať
Profilova fotka
územný plán je podľa zákona záväzný, ale prakticky neplatný, pretože závisí na budúcej investičnej činnosti ktorá sa nedá vymáhať a na vlastníctve pozemkov o ktorom obec nemôže rozhodovať. Logický postup by bol , že navrhnete zmenu územného plánu so situáciou ako navrhujete, obecné zastupiteľstvo to schváli a zmení sa ÚP. Ale je tam veľa vplyvov, Predstavu o dome máte, projekt si dajte urobiť a požiadajte o SP. Ak neprejde, zvážte posunutie na niektorú z budúcich parceiel ktoré ste naplánovali urobiť z Vašej plochy.
Odpovedať
@lennkaaa V územnom pláne sú zvyčajne 3 časové hľadiska územného využitia_ 1. aktuálny stav - t.j. tieto pozemky sú priamo určené na výstavbu objektov, pre ktoré sú uvedené. 2. návrh - toto sú územia, na ktorých v blízkej budúcnosti obec plánuje povoliť výstavbu. Z mapy to nie je zrejmé, zvykne to byť v textovej časti územného plánu. 3. výhľad - na týchto územiach obec perspektívne uvažuje o povolení výstavby daného typu využitia. Ide o horizont desiatok rokov. Takže ak tvoj pozemok je na dvoch pásmach - návrh a výhľad, tak v súčasnosti ti tam asi nepovolia výstavbu. Ale nemôžem záväzne hovoriť za zástupcov obce - v konečnom dôsledku oni rozhodujú, čo povolia. Takže jedine požiadať obec o stanovisko k investičnému zámeru, priložiť katastrálnu mapu, tam zakresliť, kde chceš stavať a obec sa ti k tomu vyjadrí. Z toho, čo si pripojila, sa nedá takmer nič napísať. Dokonca tam vidím nejaké vedenie vysokého napätia, či trafostanicu.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?