Novoobjavená parcela na geometrickom pláne

Dobrý deň. Chcel by som sa vás či ste už mali takýto problém. Pred nedávnom som kúpil dom aj s menším pozemkom, po určitých problémoch pri odkupovaní časti pozemku od susedov (chceli tam vecné bremeno na právo vstupu) mi na katastri odporučili aby som si dal vypracovať nový geometrický plán. Pri jeho vypracovaní zistili že na tom pozemku mám ešte jednu parcelu ktorá nie je vysporiadaná a je evidovaná v správe SPF (68/2). Tak som vyhľadal dedičov tohto pozemku a tí mi predložili papiere podľa ktorých daný pozemok predali susedovi a nachádza sa pôvodne na opačnej strane pozemku s ktorým susedím teraz. Chcel by som vedieť čo mám teraz robiť, či osloviť SPF alebo kataster, alebo ako to dať na poriadok keďže tá parcely 68/2 je akurát na mojej prístupovej ceste. ďakujem
Odpovedať

Odpovedať
@luke25 A na katastrálnej mape je čo uvedené?
Odpovedať
@luke25 v prvom rade si zisti právny stav v KN napr. aj na mapka.sk...geometrických plánov môže byť vypracovaných aj 100, pokiaľ GP netvoril prílohu akéhokoľvek návrhu na vklad do KN vo veci zmeny vlastníckych práv, tak takýto GP je bezpredmetný papier, napriek tomu, že možno slúžil ako podklad k predajú a kúpe novým vlastníkom. Pokiaľ tento nedal vklad do KN, čo sa týka zmeny vlastníckych vzťahov, tak toto vlastníctvo jeho dedičom nemôže byť právoplatne priznané. Nový vlastník sa stáva vlastníkom nehnuteľnosti až dňom zápisu na LV v KN, aj keď bola medzi nimi uzavretá kupnopredajná zmluva a cena za nehnuteľnosť bola vyplatená.
Odpovedať
@janetbla Posledná veta nie je celkom správna, keďže mohlo dôjsť k vydržaniu vlastníckeho práva kupujúcim, aj keď zmluva nebola zavkladovaná.
Odpovedať
@draik ale @luke25 píše, že pozemok zrejme pôv. vlastníci predali susedovi... geodet pri vypracovaní najnovšieho GP v r. 2017 vychádzal z právneho stavu v KN, ktorý by mal byť ako podklad platný
Odpovedať
@chrobak7 tam sú uvedené mená vlastníkov, ktorí už nežijú, čiže nezisteni vlastníci v správe spf
Odpovedať
@janetbla daná parcela bola pôvodne parcela E KN. Po predaji tejto parcely susedovi bola vcelena do parcely C KN 952/2. To sa stalo ešte v roku 1992.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?