Na čo si dať pozor pri kúpe pozemku ?

Ahojte Začíname s polovičkou rozmýšlať, nad kúpou pozemku. Bývame v byte, v meste, avšak s výhľadom do budúcna rozmýšlame práve nad rodinným domom, ktorý by sme chceli začať stavať neskôr. Avšak v tejto oblasti sa vôbec nepohybujem, a vôbec neviem, ako to chodí. Vyhliadli sme si pozemok cca 550 m2 v neďalekej obci, ktorý by nám aj vyhovoval. Chceme ho ísť pozrieť. Je to developer, predáva tam viac pozemkov. Jediné, čo viem, že cesta + chodníky + verejné osvetlenie sú vybudované a už stoja. Na pozemku je vyvedená vodovodná prípojka, kanalizácia, elektrická prípojka a plynová prípojka - tj siete by mali byť kompletné. Pozemok je rovinatý a má rozmer 20x27 metrov. Viac info do doby obhliadky nemám, no už na ňu by som chcel ísť pripravený. Tj chcel by som vedieť, čo všetko mám od developera zistovať a čo všetko si mám prezistiť (lebo v tomto som absolútne stratený) Nejde mi o čas, ak by sme aj pozemok kúpili, zo stavbou rátam tak o 2-3 roky. Resp. je možné, že po 2 rokoch postavíme základ + hrubú stavbu s oknami a strechou, ale dokončovať a kolaudovať by sme chceli až v 3 roku . Nechceme sa samozrejme nechať "natiahnut" :/ Za hocijaké rady vopred ďakujem PS: Je možné, si zobrať "hypotéku" aj na pozemok ? Alebo sa dá hypo brať len na stavby samotné ? Ak hej, do koľko percent vedia banky prefinancovať ?
Odpovedať
1
2
ahoj, ja by som si zistila orientaciu pozemku na svetove strany, potom aka vystavba tam je povolena, kde budu domy postavene na pozemku, vzdialenosti medzi nimi.... ake je tam podlozie, moznost studne, aka je v obci infrastruktura, ake su dopravne moznosti..... teraz ma viac nenapada :-) hypoteku si mozete zobrat aj na pozemok, ale musi byt vedeny ako stavebny pozemok tusim a treba s nim zalozit aj nejaky objekt urceny na byvanie tj. vacsinou byt.
Odpovedať
mhmmm to je tak.... teba v zasade zaujímajú 2 veci: - 1. svetové strany, kde ti vychádza slnko, kde zapadá - 2. cesta, jedna vec, že dokladuje prípojky, ale či je dohodnutý s mestom obcou o tom, že preberie obec prístupové cesty do správy...., ide o to, aby ti tam chodila pošta, aby si nemusel odhrnať sneh, ale pajkovia z obce, atd, atd... potom by som sa pýtal, aká je povolená zastavanosť na pozemku, ale to už je len taký bonbónik... to znamená čo ti tam dovolí stavebný úrad postaviť...., ale dnes sa to robí tak, aby si pri väčšom bungalove nemal problém no a aké je podložie, a ako hlboko je voda, ale na toto ti nebude vedieť odpovedať.... no a treba sa jednať... ak zahudie cenu tak treba počítať s tým, že 5 % treba dať dolu všetko nad 5% je Vaša šikovnosť jo a ked príde zástupkyňa developera prípadne realitáčka a bude mladá a pekná treba si pri výmene kontaktov pýtať aj číslo na sukromný mobil...:)
Odpovedať
nezabudaj na susedov - ked kupujes pozemok na luke, nemas vobec predstavu, akych susedov budes mat. Pozemok a dom su obrovske investicie..preto skus porozmyslat, ci by nebolo vhodnejsie hladat pozemok niekde, kde nie je take velke riziko omylu..
Odpovedať
@lubk0 okrem tých vecí čo tu píšu, tak mňa by zaujímalo územné rozhodnutie, kde je spomínané percentuálne zastavanie pozemku, odstupové vzdialenosti od susedných pozemkov. Už som sa stretla aj s tým, že v územku bolo uvedené aj aký plot si máš dať, a že so svojho súkromného pozemku musíš spraviť jedno parkovacie miesto (neoplotené). takže aj toto sú podstatné veci. Čo sa týka susedov, ak už tam nejakí sú, tak by som sa ich spýtala ako sa tam býva, či sú tam nejaké problémy a pod. Ak nie sú, tak nezostáva nič iné, len čakať akí sa tam nasťahujú a dúfať, že budú ok :-) A čo sa týka hypo na pozemok. Hypo na pozemok dostaneš, nám dala banka 100%. Založený je len pozemok, ale s tou podmienkou, že keď sa na ňom začne stavať tak tá nehnuteľnosť bude založená v prospech tej istej banky do doby kým sa hypo nesplatí.
Odpovedať
@lubk0 urcite si over, ci developer odozvdal obci vybudovanu obsluznu infrastrukturu (cesty/chodniky/verejne osvetlenie). zazil som situaciu, kedy sa tak nestalo, developer medzitym skrachoval a majitelia nehnutelnosti v danej lokalite museli riesit pomerne neprijemne problemy.
Odpovedať
Super ! Veľmi pekne ďakujem za rady. Ešte otázka - kde tieto veci prezistím ? 1. Svetové strany, OK, to zvládnem :) 2. Komunikácie atď - predpokladám že info rovno na obecnom úrade ? 3. Stavebný úrad - ak sa nemýlim, tak to je tiež na obecnom úrade, hej ? Jedná sa o obec Voderady. Je tam momentálne viacej nových parciel na rodinné domy. Všetky sú ale hold ešte čisté, tj susedov si asi len ťažko prezistím ... Zatiaľ som však nenašiel lepšiu alternatívu ... Voderady riešim len kvôli dopravnej dostupnosti, inak by som asi o túto obec nezakopol ...
Odpovedať
@lucka_d mozes mi povedat, ktora banka vam to financovala? nech viem, kde som mala ist, lebo nam to v dvoch boli ochotni urobit iba takto. (TB, SLSP) rok 2013.
Odpovedať
@lubk0 bud priamo na obci, alebo este v Trnave
Odpovedať
My sme dokonca dostali regulačný výkres. V ňom je zakreslené celé územie rezortu a sú tam vypísané obmedzenia. Ak je developer ako má byť, tak ti to poskytne.
Odpovedať
@finis máme úver od mBank a brali sme ho tiež v roku 2013
Odpovedať
zisti si tiež, či je pozemok vedený ako stavebný, pretože nemusí byť a ty ho budeš musieť vynať z pôdneho fondu. Tiež by som pýtal kolaudačné rozhodnutia od sietí. Ak tam má developer niečo dorobiť, treba dať do zmluvy penále, ak to nebude v dohodnutom termíne.
Odpovedať
@lucka_d dakujem za info
Odpovedať
Článok sa načítava...
No radosť :) ďakujem za všetky info ... Takže gro vecí zistím na obecnom / stavebnom úrade ... Mrknem na to ...
Odpovedať
treba si davat pozor aj na to, aby na pozemku neboli v zemi vedene rozne potrubia. Napr. od susedov rury na odpad a ine..pretoze keby ste chceli postavit na urcitom mieste a zistite, ze su tam potrubia, mozete zistit, ze pozemok nema cenu a doplatite na to.
Odpovedať
@protomas neviem ale pozemok nemusi byt vedeny ako stavebny, alebo musi? Nestaci, ze je v zastavanom uzemi? Pretoze stavebny pozemok ma vacsiu dan ako napr. travnaty porast. Stavebnym staci uviest iba rozmery stavby, alebo myslis, ze nie?
Odpovedať
@dzonyby - presne ako pises a tieto potrubia ani nemusia byt evidovane na uradoch, lebo su kvazi akosi neviem ako ale na cierno este v minulom rezime vybudovane... a ano, staci ak je v intravilane alebo v tom zastavanom uzemi obce, moze byt vedeny ako "zahrada" @lubk0 my sme kupovali pozemok, a ani na uradoch nevedeli, ze pod nim vedie potrubie.. takze aj keby to ide vysuditn aspat (kupna cena), zbytocne sa zdrzite.. sme na slovensku, neviem ako v zahranici, ale tu je vysoky podiel zmrdov resp, pardon, podvodnikov, ktori su nasledne legalne prakticky nedotknutelni.. takze pozor na to.. hlavne si treba davat pozor a preverit si predavajuceho.. PS: neviem akym smerom budete cestovat, ale po tej D1, to nie je dopravna dostupnost, ale skor dopravna nedostupnost :/ :( ale drzim palce
Odpovedať
@lubk0 na Voderady pozor! Treba myslieť nielen na blízkosť diaľničného napájača, ale i na kvalitu života v danej obci. Voderady už dnes nie sú žiadnou pokojnou dedinkou, akou bývali. V budúcnosti bude na dedinu nalepený obrovský priemyselný park. A majú vyhotovené projekty na výstavbu olympijského streleckého centra v blízkosti obce. Teda hukot kamiónov a streľba pomaly non-stop, kľud nikde a nervy v keli..
Odpovedať
Syn tam býval a že tam bol neznesitelný zápach.Nedaleko Voderád je asi nejaký velkochov a ked odtial fukalo to bol des
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 mesiacoch
pre lubk0 -> rezervovali/kupili ste nakoniec ten pozemok vo Voderadoch?
Odpovedať
@lubk0 rezervovali/kupili ste nakoniec ten pozemok vo Voderadoch?
Odpovedať
este by som sa poinformoval na urade, ci nebude problem zo stavebnym povolenim, pozistoval si tarchy na katastri.
Odpovedať
@danginko Nie, nakoniec nie ... Vo voderadoch je teraz viac pozemkov na predaj. Tento, ktorý bol v inzeráte bol zavádzajúci. Nesedeli rozmery, ten ktorý bol na foto už bol predaný, ponúkali iný - o niečo menší ... Navyše sa mi ani nepáčila lokalita v rámci voderád ... Takže zatiaľ z toho nič ... Čo sme tam obehali pozemky, tak najviac sa mi páčia tie, ktoré sú hneď za obcou resp. za tabuľou "voderady" v smere na Slovenskú Novú Ves ... K diaľničnému napájaču sú blízko, dá sa k nim dokonca dostať ešte kratšie že poceste z TT (z Hrnčiaroviec alebo z D1tky) sa na tej dvojprúdovke na voderady odbočí doprava, vyjdete v Slovenskej novej Vsi a hneď ste tam :) Sú tam dokončené cesty, je tam komplet kanalizácia a na pozemkoch sú všetky siete (kanalizácia, plyn, voda, elektrina a dokonca aj optická sieť). Za 2 radami pozemkov je les, tým že je to v podstate za tabuľou voderady, žiadna zásadná premávka, mimo trás všetkých kamiónov atď. Celý problém je ten, že pozemky sú 14 árové a o niečo drahšie ... 14 árov je pre mňa hrozne veľa a rožné pozemky, ktoré by sa dali rozdeliť sú už predané, takže ani neexistuje alternatíva kúpenia a rozdelenia pozemku :/ Takže momentálne som tento boj s pozemkami tam vzdal a čakám, či sa neukáže niekde niečo lepšie ... Inak ideálne (v rámci možností realisticky) by som chcel pozemok v Hrnčiarovciach nad Parnou (alternatívne Modranka/ Zeleneč). No jednak nie je nič normálne v ponuke a jednak Voderady majú polovičné ceny. Voderady sa mi páčia aj faktom, že majú 2 základné školy (jedna umelecká) až po 9 ročník a dokonca aj strednp odbornú školu ...
Odpovedať
Tie 14 arove boli rozdelene na mensie polovicne,prave kvoli nezaujmu lebo boli velke..preto sa pytam,lebo my sme kupili pozemok prave vo voderadoch alenmensi,smer slov.nova ves.Skus kontaktovat realitaka (voderady panske 1). Daj vediet potom,ako to dopadlo :) (boli to prave tie,ktore su so vsetkymi IS na pozemku+chodniky atd.)
Odpovedať
@danginko Môžem ešte dve veci vedieť ? 1. Aká bola finálna cena za m2 ? 2. ten, ktorý Vám rozdelili, bol rožný ?
Odpovedať
53,54 za m2 Cele povodne rozdelili na pozemky od 600 vyssie,az do 1000 a nejake drobne. Vsetky rozdelovali,rozne aj "vnutorne" Podla nas vyborna cena,nakolko okolia Pezinku,blizka Bratislava, ci juh vsetko vysoke sumy za klasicke 600 arove pozemky. Voderady sme prechadzali nahodou a nakoniec sme sa rozhodli prave pre ne.Cakame kedy budu vsetky IS skolaudovane,prebehne na katastri reparcelizacia+vybudovanie hodnikov a co bolo dohodnute v rezervacke.Ja si myslim,ze nemas sa coho bat.Ved pozri stranku panske 1.My sme mali zmluvu odkontrolovanu aj pravnikom,ci je vsetko v poriadku.
Odpovedať
To znie fajn, pôjdem im tam napísať. Na nete už inzerujú aj 6 árové pozemky, problém ale je, že pri nich uvádzajú cenu nad 70 Eur za m2, čo sa mi už zdá na Voderady dosť ... Ak by sa to hýbalo vo Vašej cene, tak potom je to naozaj super :) Ak to nie je tajné, ktoré číslo pozemku podľa ich stránky máte ? Zisťovali ste si aj na stavebnom úrade, aké sú tam stavebné obmedzenia ? Tj koľko metrov odkiaľ sa môže stavať atď ? Kľudne bližšie do IP :)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 11 mesiacoch
@danginko @lubk0 Ako ste natom s pozemkami vo Voderadoch ? ja zacinam (reps. taky je plan) marec2016zaa stavať.
Odpovedať
@onats aj my planujeme takto na jar.Budes stavat na panskych?
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
@danginko Dobry den prajem, prave kupujeme posledny pozemok na Panskych Voderady II. Dnes som si citala zmluvu a zaskocilo ma v kupnej zmluve, ze je to zaplavove uzemie a ze developer to mal osetrit nejakym zemnym valom. Mali ste to aj Vy v zmluve? A preverovali ste, ci to aj skutocne urobil? Rada by som tiez vedela, ci tam uz byvate a ci ste v tej lokalite spokojni. Niekto tu spominal zapach....atd. Mne sa strasne pacia tie lesy, budeme mat kde chodit na prechadzky :-)
Odpovedať
@klara321 ta druha cast / druha ulica - blizsie k lesiku je ako zaplavova oblast. taky asi 1m vysoky val tam urobeny je. na 99.9% by to malo stacit :) my sme v tej prvej casti blizsie k hlavnej ceste, to uz zaplavove nie je. takisto ziadny zapach som tam zatial nepostrehol (okrem hnojenia blizkeho pola mastalnym hnojom - dnes uz vzacnost)
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?