Odpoveď na príspevok od avantime:
Sranda, ako sa nám pred 8r zdalo niečo drahé a dn… @avantime ked som pred 14timi rokmi kupoval dom v satelite pri BA, tak si pamatam ako mi kolega z USA co kupoval dom pred 30timi rokmi hovoril ze dnes by si uz ten isty dom v tej istej lokalite nemohol dovolit. Smial som sa tomu. Dnes som v takej istej situacii. Dom co ma stal pred 14timi rokmi 200tis, ma momentalne hodnotu 600tis a napriek tomu ze sa mi za 14 rokov prijem viac ako zdvojnasobil, dnes by som si svoj dom uz nemohol dovolit. Som zvedavy co bude za dalsich 14 rokovOdpoveď na príspevok od zacik:
@avantime ked som pred 14timi rokmi kupoval dom v… @zacik Vláda tak smeruje aby sme boli ako v zahraničí a nikto nemal nič vlastné ale, aby sme bývali len v cudzom dome a v jednej izbe a platili im nájom lebo na viac nám to finančne nebude stačiť, keď som bola menšia nechela som tomu veriť, keď to vravel, ale teraz vidiím že starký mal pravdu, že takto dopadneme pre politiku...Odpoveď na príspevok od zacik:
@avantime ked som pred 14timi rokmi kupoval dom v… @zacik 1. Donekonečna ceny nemôžu rásť, ak nebudú rásť aj platy porovnateľným tempom. 2.raz niekto povedal: Hospodárstvo a ekonomika nemôžu rásť donekonečna, lebo máme obmedzené množstvo nerastný surovín.Odpoveď na príspevok od avantime:
@zacik 1. Donekonečna ceny nemôžu rásť, ak nebudú… @avantime vdaka inflacii budu absolutne ceny rast donekoecna, otazka je ci budu rast rychlejsie/pomalsie ako priemerne platy. V ukazovateli kolko priemernych platov treba na kupu bezneho bytu sa slovensku minimalne v ramci EU umiestnuje medzi najhorsimi. V Japonsku uz dlho funguju viacgeneracne hypoteky, cakam ktora slovenska banka s tym pride ako prva. Vzdy ked som v zahranici v nejakom vacsom meste, tak pozeram vyklady realitnych kancelarii ze ake su miestne ceny nehnutelnosti, garzonka za 1M Euro v centre Pariza je zatial najvacsi ulet.Odpoveď na príspevok od zacik:
@avantime ked som pred 14timi rokmi kupoval dom v… @zacik Pred 14 rokmi bolo 200 000 poriadna palka. Nieco ako 600 000 dnes ;) Na moje pocudovanie, v BA je vela ludi ktori kupuju nehnutelnosti za 500+.. Myslim relativne vela, samozrejme ze nie kazdy druhy, ale nie je to az tak nezvycajne ako by clovek cakal. Kolega nedavno tiez kupoval byt za 600 , kecal aj s realitakom a hovoril ze za take peniaze uz sa to zacina lamat do specifickejsej klienteli, ktora ma uz plne jasnu predstavu a hlada nieco velke atd. Napriklad byty 100m2 uz sa vraj takymto ludom zdaju male a skromne. :D Kazdopadne dnes hocijaky smiesny bungalov pod 350 tisic ani nekupis, to je realita... :/ Pod 300 000 sa o dome asi ani nema cenu bavit v dnesnej dobe. Co tym vlastne chcem povedat, asi nic len to ze ceny sa uz vnimaju uuuplne inak. Co bolo pred covidom 200 000, je dnes 350 000..Ktovie kde budeme o 10 rokov.