Koľko za vyňatie pozemku

Profilova fotka
Koľko prosím vás stojí vyňatie pozemku? Pozemok sa nachádza v Bojniciach o výmere 530m2 a polovica je zastavaná plocha a druhá časť záhrada. No keďže to ide krížom bude mi treba vyňatie do 100m2na bungalov.
Odpovedať
@beruska2311 . Poplatky za vyňatie sú podľa bonity pôdy konkrétnej parcely. Môžu byť 0 EUR, ale aj 20 EUR. Ak ale chceš vyňať len 100 m2, tak do 250 m2 sa za vyňatie pri jednopodlažnom dome neplatí. Presnú informáciu ti ale poskytne príslušný pozemkový úrad.
Odpovedať
Profilova fotka
Isto to nebude viac lebo zastavaná plocha domu je 115m2. Ďakujem šak si to zistím teda ;-)
Odpovedať
Na KU si vytiahni LV s číslom bonity. BPKJ alebo tak nejako sa to nazýva. Podľa tohto čísla si určíš v tabuľke cenu za vyňatie m2. Pred 2 rokmi to bolo od 0 po 15 EUR/m2.
Odpovedať
BPEJ číslo
Odpovedať
@chrobak7 neviem my sme vynimali 200m bungalov a platili sme ;-)
Odpovedať
@johny27 Záleží od toho, kedy si vynímal. Toto ustanovenie platí od 15.7.2014. Ak si to robil pred týmto dátumom, tak si platil. Ak potom, tak ti to vyrúbili neoprávnene.
Odpovedať
@chrobak7 hm tak to ma obtiahli svine
Odpovedať
Profilova fotka
to som zvedava co aj segre povedia lebo ona kupila pozemok, ktory je cely napisany ako zahrady a je vo vymere 1568m2. no vynat samozrejme bude len plochu, kde bude stat dom. tak to staci, ze?
Odpovedať
Profilova fotka
Noo na dom chodniky a prakticky ak bude mat aj garaz. Proste na zastavane plochy..
Odpovedať
@krakovskaa Nestačí. Keď som ja chcel vyňať len pozemok pod domom, tak sa ma úradník spýtal, či budem do domu z ulice lietať, keď nepotrebujem pozemok pod chodníky a spevnené plochy (parkovisko). Tým ma dorazil. Keďže podľa bonity bolo vyňatie zadarmo (za tu bonitu uz nebol poplatok za m2 ), tak som sa nas..l a vynal som komplet cely pozemok, všetky parcely. Inak by som musel nechať vypracovať nový geometrický plán, co by stalo viac peňazí.
Odpovedať
Profilova fotka
@chrobak7 fakt to takto funguje? fuha, no to jej musim povedat. a nevies, ci to este aj teraz je bez poplatku? lebo ona sa pytala jednej znamej, ktoru ma na katastri a ta povedala, ze staci vynat iba to, kde bude dom stat.
Odpovedať
@krakovskaa Záleží od úradníka. Niekde stačí vyňať len pod domom. Inde vyžadujú aj komunikácie a spevnené plochy.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@krakovskaa - vynať by sa malo všade, kde budú spevnené plochy - terasa, altánky, garáž, chodníky, čov atď. Vyňať sa dá aj jednorázovo, do 15m2 bez geom. plánu, platí sa iba kolok 3 euro, možeš urobiť aj 2x vyňatie po 15m2(napr. na altánok) Druhá vec je, kto ti to príde skontrolovať, kde čo bolo vyňaté. Pozor, pod stavbou musí byť vyňaté, inak sa to už rieši cez pokuty. Môžete vyňať aj všetko, napríklad 1568m2, ale potom budete platiť veľkú daň za stavebný pozemok dokiaľ neskolaudujete, napríklad u nás by to bolo okolo 160eur/rok.
Odpovedať
@roman_x Veľkú daň za stavebný pozemok zaplatí staviteľ tak či tak. Či to vyjme celé alebo nie, lebo pri stavbe je jedno, aký je to pozemok, z hľadiska zdanenia sa to berie celé ako stavebný pozemok až do kolaudácie. Až po dokončení stavby platí rozdielnu daň za vyňatý pozemok a ornú pôdu - podľa druhu parcely. Písal som o tom aj v tejto téme: https://www.modrastrecha.sk/forum/ura...
Odpovedať
@chrobak7 - ak to staviteľ vyjme, počká pár mesiacov kým to kataster zapíše, keď je zapísané v katastri zapísané, tak až vtedy začne vybavovať stav. povolenie. Potom bude mať na stavebnom povolení len vyňatú parcelu. Závisí od veľkosti parcely, ak ju máš 5000m2, tak si 2x rozmyslíš, či ju vyjmeš celú, alebo len časť.
Odpovedať
@roman_x Príklad: Máš 5000 m2 pozemok. Vyjmeš na stavbu 200 m2. Čo napíšeš do žiadosti o stavebné povolenie? Iba tú vyňatú parcelu? Nemôžeš, lebo nedodržíš maximálnu zastavanosť - staval by si 200 m2 na 200 m pozemku, čo je 100% zastavanosť. Musíš uviesť celý pozemok. Môžeš ale urobiť tak, že z tých 5000 m2 odčleníš geometrákom napr. 800 m2. Toto označíš ako parcelu na ktorej sa bude stavať. A v rámci tých 800 m2 vyjmeš na stavbu 200 m2. Potom platíš daň z tých 800 m2, lebo to bude na stavebnom povolení.
Odpovedať
Profilova fotka
@roman_x vdaka za spravu, aspon budem vediet sestre poradit. uz to buduci tyzden chcu pomaly zacat riesit, tak som zvedava ako to bude. no snad budu dobry uradnici, lebo tolko platit fuha, s tym asi neratali!
Odpovedať
trochu to tu pletiete 1. vec - si v intraviláne alebo extraviláne ? - z PU buď stanovisko - neriešiš žiadnu platbu za BPEJ, alebo rozhodnutiie - riešiš BPEJ a iné 2. stavebný pozemok - stavebko sa vydáva na parcelné číslo, alebo čísla. Nie na odňatie. Ak chceš vytvoriť inú parcelu ako máš teraz, treba geometrický plán ešte.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?