Je možné postaviť oporný múr na ornej pôde?

Profilova fotka
Pozdravujem, chystám sa stavať dom avšak zrejme budem mať problémy so susedom. Už avizoval, že mi to bude komplikovať a väčšina jeho námietok súvisí s oporným múrom ktorý má na hranici našich pozemkov. Pozemok, na ktorom daný oporný múr stojí je ale vedený ako orná pôda. Ako to teda je? Je možné postaviť oporný múr dlhý cca 45 m na ornej pôde? Nie je potrebné najprv danú pôdu vyňať z pôdneho fondu? Mám totiž podozrenie, že on danú stavbu ani len neohlásil, čo by mi, samozrejme, vyhovovalo 🙂 Vopred ďakujem za odpovede.
Odpovedať
@frantisek_tokarcik Či sa jedná o legálnu alebo čiernu stavbu ti povedia jedine na miestnom stavebnom úrade. Na MS to nikto nebude vedieť.
Odpovedať
Profilova fotka
@chrobak7 moja otázka nebola, či je daná stavba legálna, alebo nie. Pýtal som sa, či je možné na ornej pôde stavať oporný múr. To by na takom fóre niekto mohol vedieť.
Odpovedať
Profilova fotka
@frantisek_tokarcik neurazte sa, ale to je otázka ako pre rádio Jerevan. Vozmožno perekatyvať dub chujom? i radio Jerevan otvečajet, vozmožno, kagda dub chujovy i chuj dubovy. Takže oporný múr sa na ornej pôde môže postaviť, keď sa splnia náležitosti stavebného konania.
Odpovedať
.
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 prvú časť vašej odpovede budem radšej ignorovať a budem sa venovať len tej konštruktívnej časti. Píšete, že keď sa splnia náležitosti stavebného konania. Aké sú to tie náležitosti? Nie je náhodou potrebné danú parcelu vyňať? Otázka je predsa jednoduchá, musí byť niekde v zákone určené, čo sa smie robiť na ornej pôde a čo nie. Ja hľadám niekoho, kto sa v tom vyzná a vie mi túto informáciu dať. To je celé.
Odpovedať
@frantisek_tokarcik Odpoviem ti všeobecne - na ornej pôde všeobecne je možné stavať. Veď na poliach sa stavajú (alebo v minulosti sa stavali) meliorácie, vodovody, ukladajú sa plynovody, inžinierske siete, stavajú sa tam cesty atď. A ako vidíš, aj v praxi je možné na ornej pôde stavať. Suseda tam postavil oporný múr, takže dá sa stavať, ide to. A teraz sa opýtaš, či to mohol postaviť legálne. Nikde v zákone nenájdeš, že to či ono sa môže na ornej pôde robiť alebo nemôže.
Odpovedať
Profilova fotka
@chrobak7 vďaka za odpoveď, takáto mi asi aj stačí. Chcel som len veideť, či je to ok, alebo je to určite nezákonné.
Odpovedať
@frantisek_tokarcik Len to, že nejaký múr je na ornej pôde nezákonné nie je. Otázne je, či tá stavba bola alebo nebola povolená.
Odpovedať
Profilova fotka
@chrobak7 chápem a je mi jasné, že otázku legálnosti danej konkrétnej stavby tu už nevyriešim. Dozvedel som sa, že to, že daný múr stojí na ornej pôde automaticky neznamená, že ide o čiernu stavbu. Vďaka za pomoc a prajem fajn deň.
Odpovedať
Profilova fotka
@frantisek_tokarcik takže ste sa nedozvedeli nič. Keby bol múr legálny, musel by byť zameraný a vedený v katastri a vtedy by už nebol vedený ako orná pôda, ale zastavaná plocha.
Odpovedať
@jan45 mozna, kagda eto za rodinu.
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 nie je oporný múr klasifikovaný ako drobná stavba? Tá sa do katastra nezakresľuje. A tam stačí povolenie od miestneho úradu. @frantisek_tokarcik ako prvé by som sa spýtala na miestnom úrade či bolo vydané povolenie.
Odpovedať
Článok sa načítava...
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?