Dom za rodičovským domom

Ahojte, mám otázku ohľadne pozemku na obrázku nižšie. Sestra by chcela stavať v záhrade za rodičovským domom a trochu jej s tým pomáham. Samozrejme, pôjde aj za starostom, len chce mať nejaké pádne argumenty, ak by bol neoprávnene proti. K otázke: Je nejaký zákonný dôvod prečo by nemal dovoliť ťahať siete a mať vstup cez rodičovský pozemok? Isteže, rodičia jej dajú oficiálne povolenie, prípadne vyčlenia parcelu pod sieťami a na prechod a vloží sa ťarcha - právo prechodu. Ďakujem
Odpovedať
@veronika306 so sietami by nemal byt problem
Odpovedať
Stavebný úrad je to najmenej. Ale v budúcnosti môžte mať problém Vy, ak by ste chceli predať predný dom. Preto by sa hodilo spraviť zvlášť parcelu, na ktorej bude prístupová cesta a uložené siete k zadnému domu.
Odpovedať
@veronika306 Obec, resp. starosta môže byť celkom oprávnene proti. Keby som bol starostom, tiež by som to nedovolil, kým nebude vybudovaná tá zadná cesta. Ver tomu, že raz príde doba, kedy pozemky zdedia deti a vnuci pôvodných majiteľov a budú chcieť predať zadné časti záhrady. Potom budú musieť "darovať" časť záhrady na výstavbu cesty. Akákoľvek rada tu na MS je zbytočná, pokiaľ ti to obec nepovolí. Ak s tým budú súhlasiť, tak aj určia podmienky, za akých sestre výstavbu povolia - napr. odstupy od susedných pozemkov. Následným krokom bude zistiť možnosť pripojenia na siete. Správcovia sietí buď povolia nové prípojky a budete ich ťahať cez rodičovský pozemok, alebo nepovolia a potom budú napojení na siete rodičovského domu. Obe varianty by výrazne znížili hodnotu pozemkov aj nehnuteľností, keby ste raz v budúcnosti chceli rodičovský dom predať. Navyše - pozerám, že pozemok, kde chce sestra stavať, je už v extraviláne. V tom prípade do toho bude vstupovať aj okresný úrad odbor pozemkový a lesný. Tú časť bude treba vyňať z pozemkového fondu. A kým obec nepovolí, tak okresný úrad pozemok nedovolí vyňať. Je veľmi nerozumné stavať na pozemku za rodičovským domom so spoločným dvorom. Raz sa rodičia pominú - čo potom s rodičovským domom? Možno si povieš, že tam budeš bývať ty. Ale čo ak raz ty alebo sestra dom predáte? Budeš bývať na dvore s cudzím človekom? Sestra nech si radšej nájde hotový stav. pozemok s prístupom z obecnej komunikácie. Ale je to jej rozhodnutie. Ak veľmi chce dom tam, tak nech si ho postaví, ak jej to obec dovolí. Argumenty pre výstavbu neexistujú - buď s tým obec bude súhlasiť alebo nie. Je to ich rozhodnutie. Aj keď je pozemok váš. Nie na každom pozemku sa dá stavať.
Odpovedať
@veronika306 ahoj, u nas pri TT sa takto bezne stavia. Ano do buducna je ten predny dom tazsie predajny, ale s tym asi pocitas. Viem ze moze nastat aj problem s povolenim od hasicov- musia sa nejako vediet dostat k domu, vzdialenost zadneho domu k hydrantu..
Odpovedať
@veronika306 dajte si na Obecnom úrade, resp. Stavebnom úrade v obci vypracovať ÚPI - územno plánovaciu informáciu - žiadosť si stiahnete aj na nete - je to bezplatné a vyjadrenie vám dajú písomne. Je to informácia o tom, či je vhodné tam stavať atď. Po schválení ( prípadne neschválení ) ÚPI by bolo vhodné si dať vytýčiť hranice pozemkov geodetmi ak tak už nemáte. My sme napr. odkupovali pozemok po bývalých majiteľoch síce s už vybudovanými sieťami vlastnými, stála tam stará chajda, ktorú sme búrali a je to v spoločnom dvore, za nami majú parcele susedia a máme spoločný dvor, resp. 4 metrový vjazd, každý má svoje parcele, inžinierske siete. Ale kanalizáciu sme napájali na nich - po písomnej dohode s nimi a odklepnutú stavebným úradom. Áno ako píšu vyššie - ak to budete chcieť niekedy predať - je to zase o tom kto to takto bude chcieť. Zatiaľ je to v rodine, ale zachovala by som, teda budete musieť 4 metrový prejazd - musíte sa obaja do pozemkov dostať a aj tí prípadní hasiči :) Dotiahnutie inžinierskych sietí problém nebude, iba finančne náročnejšie - ale všetko sa dá. Ťarchu nemusíte mať, pokiaľ vám parcele vzadu darujú darovacou zmluvou alebo predajnou. Jedine na spoločnom dvore budú majiteľmi vaša sestra a rodičia. V prípade hypotéky na dom - budú na záložných zmluvách aj rodičia keby ste išli zakladať pozemok do zábezpeky - ale to už je pre finančného poradcu :)
Odpovedať
Profilova fotka
@veronika306 treba zobrať do úvahy aj čo potom s tým predným domov, keď tu už vaši rodičia nebudú. je pekne mať takto dom v záhrade, lenže potom to môže byť aj dosť veľký problém.
Odpovedať
Profilova fotka
riešite to zložito, dom postavia rodičia na svojom (oddelené spanie sa vo vyššom veku sa doporučuje napr. pre chrápanie, niečo ako letná kuchyňa ) a potom darujú sestre. Dom môže stáť na cudzej parcele .Vzťahy medzoiu rodičmi a súrodencami sa už za živa môžu usporiadať zmluvami a testamentom
Odpovedať
Ak tam nieje povolene stavat,ziadne padne argumenty nepomozu. Su obce kde stavat za domami nieje povolene. zalezi aj aky mate ten pozemok velky.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?