Dá sa rozdeliť pozemok ak na dome na ňom je ťarcha?

Profilova fotka
Vlastním pozemok, na ktorom je stavba, na ktorú sa vzťahuje vecné bremeno doživotného bývania. Kedže takto úver na stavbu nedostanem, chcela by som ho rozdeliť na 2 časti. Otázka: stačí mi iba rozdelenie pozemkov a vyznačenie vecného bremena geodetom alebo ako mám postupovať? Za každú reakciu a radu ďakujem
Odpovedať
Zalezi od banky.. Nam napr. nechceli dat uver ani na novostavbu domu, ktora ma spolocny dvor s inym domom. Ten dvor je dokonca v mojom vylucnom vlastnictve, nie je na nom ani vecne bremeno prava prechodu. Banke sa ale nepacilo, ze obyvatel toho druheho domu tade prechadza a uver nam na to nechceli dat.
Odpovedať
@stanka3stanka hmm bremeno je len na stavbu? cize pozemok je cisty? na LV v 1/1? Ci ma este aj pravo prechodu cez pozemok?
Odpovedať
Profilova fotka
LV 1/1 a vecné bremeno doživotného bývania a užívania nehnuteľnosi. Preto chcem rozdeliť pozemok na 2 časti. Jedna bude tvoriť dom s vecným bremenom a druhú časť bude tvoriť záhrada bez vecného bremena. Teraz neviem či mi stačí zavolať geodeta, ktorý to vymeria, rozdelí pozemok a zaznačí vecné bremeno alebo je okolo toho viac papierovačiek. neviem ako postupovať :-(
Odpovedať
@stanka3stanka podla mna by to mohlo stacit, ak ten dom bude mat samostatny pristup cez tu cast pozemku, kde je vecne bremeno.. Toto by nemusel byt problem.. Na tvojom mieste by som sa sla poradit do nejakej banky, nech to nerobis zbytocne..ci ti to uznaju.. resp. mozno niekde im to vadit nebude, ze je tam to vecne bremeno a vybavis to bez problemov
Odpovedať
@stanka3stanka tak ako pisete - zavolat geodeta - este lepsie zajst rovno do geodetickej kancelarie kde vam rovno presne situacie aku mate budu vediet presne poradit. takto je to tazko - nevidim to nemam to pred sebou - mozem vas kludne zle chapat alebo vy sa mozte nepresne vyjadrit. "doživotného bývania a užívania nehnuteľnosi" - len stavby alebo aj pozemku okolo? ak len stavby tak nemusite ani pozemok delit - ten je totiz bez tarchy. ak aj pozemok tak bude treba geometrickym planom rozdelit pozemok - tak aby bol pristup aj k stavbe a aj k vasmu buducemu pozemku. no samozrejme bude treba zmenit vecne bremeno - napisat zmluvu a znova podpisy - a spolu s GP zapisat na kataster.
Odpovedať
@malydom to nemusi byt pravda, ze ak by bola tarcha len na dom, tak to prejde.. Pisala som vyssie, ze my sme mali podobny pripad, dokonca tam ani tarcha nebola a napriek tomu nam uver dat nechceli. Vadilo im, ze ten druhy dom ma pristup cez nas pozemok. Preto si to treba zistit najprv v banke a nerobit zbytocne GP, ktory dnes nestoji malo..
Odpovedať
@akvi ved hej - ako vravim nevidim to - neviem presne situaciu. tazko sa radi. napisal som niektore moznsti. v podstate ak je na dom pravo dozivotneho uzivania a na pozemoku nieje ziadna tarcha je to vlatne chybne vecne bremeno - lebo ten clovek sa pravne nema ako do tej stavby dostat. ani z nej - jedine tak vrtulnikom. cize realne chodi cez pozemok ale nema to osetrene. niektorej banke to vadit moze, ina moze znizit hodnotu uveru. najlepsie je bud odstranit cele bremeno alebo vyclenit ten pozemok aj so stavbou - ale stym musi suhlasit ten co ma pravo dozivotneho uzivania - ak ho ma aj na pozemku - ak nie moze sa len rozkrikovat.
Odpovedať
Profilova fotka
@malydom My by sme rozdelili pozemok tak, že by sme mali vlastnú prístupovú cestu. Ide len o to, či mi na to stačí geodet alebo mi treba aj notára alebo čo ja viem koho. Ináč, vďaka za vaše reakcie :-)
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?