Čo všetko preskúmať pred kúpou pozemku?

Zdravim vsetkych, chcem sa opytat ako postupovat (ake urady a v akom poradi obehat) pri kupe pozemku a co vsetko pozistovat, aby som si preveril, ze je vsetko s danym pozemkom v poriadku napr. ze ho predava skutocny majitel resp. niekto koho poveril, ze na pozemku nie je ziadna tarcha, ze pozemok je schvaleny na vystavbu domu a ine, aby sa dalo cim skor bez problemov zacat s vystavbou domu. Dakujem.
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
@petogen na zaciatok katasterportal.sk - zistis vela veci, hlavne pozri intravilan alebo extravilan a ako je pozemok vedeny (orna poda, stavebny, zahrada... su tu tarchy, spoluvlastnici uvedeny... ci je tam blomba, exekucia... a tak dalej a tak dalej... no a potom sa to odvija dalej ;-) podla toho, aky druh pozemku to bude ;-)
Odpovedať
@kaktusik007 dakujem, prezriem si danu stranku. ;-)
Odpovedať
@petogen ako uz napisala katusik007 staci kliknut na uvedenu stranku a zadat cislo tvojho pozemku a tam sa ti ukaze vsetko potrebne, aj my sme tak overovali nas pozemok ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
A ešte dôležité (ako aj pri kúpe bytu) zistiť ak sú susedia,akí sú (i keď i toto sa môže časom pokaziť) prípadne zvyky, či tam niesú chlievy, družstvo... toto u dedín. Ďalej či tam netečie potôčik ktorý sa každých 5 rokov premení na dravú rieku :-( , prudké kopce ktoré by mohli sa časom zosúvať... Viem, katastrofické scenáre, ale skoro denne to človek vidí v správach 8-(
Odpovedať
My sme si (okrem uz spominaneho) pred kupou este overovali na SPP, elektrarnach a vodarnach, ci cez nas buduci pozemok nevedie nejake ich potrubie.
Odpovedať
@patka_1 Prosim ta ake cislo to mas na mysli? Cislo pod ktorym je dany pozemok vedeny na katastri? Ak ano, to by mi ho potom predavajuci mal poskytnut, nech si viem pozistovat detaily, vsak?
Odpovedať
po tychto kontrolach ked budete chciet vazne pozemok kupit dajte si premerat geodetom hranice pozemku - tie jestvujuce - ci su naozaj dobre. ak vonku pozemok nieje ohraniceny ziadajte majitela nech vam da pozemok vytycit. mala investicia oproti cene pozemku ale v niektorych pripadoch sa fakt vyplati. je to ako ked idete kupovat ojazdene auto - poprezerate si papiere ale date si ho aj pozriet mechanikovi v servise ci je v takom stave v akom tvrdi majitel.
Odpovedať
@petogen Kataster, lokalitu, susedov, potrubia ( voda,plyn) a vedenia (elektrika), priemyselné firmy v okolí ( My sme boli pozrieť pozemok, pri ktorom (50m) bolo bývalé družstvo a realiťák povedal, že tam už nič nie je a keď som sa spýtala na novo zrekonštruované haly, tak tvrdil, že to je kvôli vzhľadu obytnej zóny a keď sme odchádzali k autu, zarzu sa v hale zapla píla, to bol hluk ;-).) Treba zájsť aj na stavebný úrad, lebo sa môže stať, že kúpiš pozemok , ktorý nie je v územnbom pláne a na stavbu si počkáš aj 2 roky ( skúsenosť mojej kamarátky).
Odpovedať
@petogen ano, mal by ti ho poskytnut, aby si si mohol overit, vsetko co potrebujes...ci nie je tarcha na pozemok, ci tam nie je viac vlastnikov,....atd...kupujete pozemok cez realitku alebo priamo od majitelov? my sme kupovali cez realitku a hned pri prvom stretnuti s agentom nam vytlacil vypis z katastra nehnutelnosti a tam bolo uz spominane cislo listu vlastnictva, kde si pozres meno a adresu majitela, ci je na pozemok tarcha,...., a tiez cislo parcely kde je uvedena vymera parcely, druh a sposob vyuzitia...atd...ale aj ked vam pozemok predava priamo majitel, si myslim, ze by ti mal dat tuto info. skus mu to spomenut a uvidis...dufam, ze som pomohla ;-)
Odpovedať
@petogen a este je dolezite aby bola parcela registra "C" to znamena, ze je to orna poda, ktora sa automaticky pri podani a schvaleni ziadosti o stavebne povolenie prehodi na stavebnu parcelu, a na pozemok mozes postavit dom, sem sme sa sice este nedostali tak to viem len z toho, co mam zistene, snad som to dobre napisala :-) je tam hlavne dolezita ta parcela registra "C"
Odpovedať
@patka_1 nemusi to byt parcela registra C, ani s E parcelami nie je ziaden problem, akurat je dobre si v takomto pripade dat parcelu vytycit a urobit novy GP, pretoze sa moze stat, ze tam vzniknu nejake posuny a nezrovnalosti vo vymere.. Problem byva skor ten extravilan..ale aj to zalezi od konkretnej obce..
Odpovedať
Ja by som dodal vlastnu skusenost... kupili sme pozemok v extravilane, dokonca lesnu podu a ideme stavat. Zavisi asi aj od toho, co ma obec v uzemnom plane...
Odpovedať
Článok sa načítava...
@akvi ale je dobre ak je to parcela C ;-)
Odpovedať
parcela registra E - nema zavaznu vymeru ani druh pozemku. na parcely registra E sa nevydava stavebne povolenie - teda podla zakona, realita zavisi od uradnika - skusenost je taka ze uz bolo vidane aj na E ale potom stym aj tak boli len problemy. aby sa parcela E stala parcelou C treba GP a zapis do katastra.
Odpovedať
@patka_1 zatial len hladame, ale je dobre vediet co si vsetko vsimat a co si vsetko pozistovat o pozemku, aby clovek neskor nebol nemilo prekvapeny. Na tej stranke katasterportal.sk musia byt uvedene ku konretnemu pozemku vsetky detaily, ktore sa ho tykaju? Nemoze sa stat, ze tam nebude uvedena napr. tarcha, alebo ze v realite je typ pozemku iny ako na vypise z danej stranky? A dakujem vsetkym za rady. ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@petogen moze sa stat to, ze tam ten vypis, ktory si das vygenerovat, bude k nejakemu datumu.... no a ak niekto po tom datume tam vlozi cokolvek - akykolvek navrh na vklad, kataster tam da plombu v podstate co najskor, tak do 2 dni maximalne, ani to nie.... takze stat sa moze cokolvek :) doporucujem v kupnopredajnej zmluve potom osetrit, co sa stane, ak katastralny urad nepovoli navrh na vklad vo vas prospech --- to sa stane napr, aj vtedy, ak je tam tarcha a ta nebude uvedena v kupnopredajnej zmluve ;-) to je na obsirnu debatu toto... proste ak sa ti pozemok paci, cena je fine, tak si over vlastnika... potom si over ci nie je na tom pozemku (v jeho susedstve) planovana dialnica :-D :-D :-D :-D a dalsie veci..... ale to uz viac menej vidis......
Odpovedať
Profilova fotka
@petogen katasterportal sa aktualizuje vzdy k pondelku noveho tyzdna... to znamena ze napr. vklady co boli dane tento tyzden tak este na nete nie su az od pondelka... povacsinou je prax taka ze tesne pred podpisom alebo po podpise kupnopredajnej zmluvy a pred podanim navrhu na vklad do katastra zajdete na kataster a date si vytiahnut LV /plati sa sice kolok ale stoji to za to najma ak kupujes od cudzieho/ a ak tam nie je plomba vlozite navrh na vklad a vyplatia sa peniaze.. kataster plombu dava na kataster v lehote max. 24 hodin ale prax je taka ze das navrh na vklad a o chvilu ides pre LV a uz tam mas plombu...
Odpovedať
trochu feng shui : http://ildi-interier.blogspot.com/201...
Odpovedať
Nekupovat pozemok,na ktorom bude neskor stat dom na hranici pozemku. Nielenze mate obmedzeny pristup okolo domu,ale aj neprijemni susedia mozu robit problemy pri stavbe,alebo neskor pri nejakej prerabke. Nedajboze ak je sused nejaky kutil, ktory vam tesne za stenou robi ramus,stale nieco opravuje,majstruje a pod. je to to iste,ako ked na cinziaku pocujete hned za stenou susedov.
Odpovedať
hlavne pozeraj na susedov a never co povedia ......vsetko si over a ak tam neni plot daj vytycit pozemok :-D
Odpovedať
@mitkoshov a ako sa da vyticit pozemok? kde?
Odpovedať
vytýčenie pozemku Vám spraví geodet
Odpovedať
ja odporucam ist na stavebny urad v obci, mali by dat vsetky potrebne info, ake su obmedzenia vystavby v obci, aky schvaleny uzemny plan obce, ci daju povolenie pripojit sa na vodu, kanalizaciu, ci nie je stavebna uzavera a pod.
Odpovedať
Profilova fotka
ano, tzv,. regulativy obce su velmi dolezita vec, je tam napisane vsetko - ulicna ciara, povolena zastavanost a dalsie dolezite veci.... ktore potrebuje projektant ;-)
Odpovedať
1) Chcem sa opytat, ze ci vodarne, plynarne, elektrarne, telekom mi vydaju informacie o sietach, ktore maju na urcitom konkretnom pozemku aj bez toho, aby som bol jeho majitelom - chcel by som si tieto informacie overit pred kupou, aby potom s tym po pripadnej kupe nebol problem. 2) A dalsia otazocka: Ak su na hranici pozemku vsetky IS, mozem automaticky povazovat za samozrejme, ze sa na ne vsetky bude dat bez problemov pripojit, ci moze byt nejaky problem, preco by sa to nedalo? 3) K pripojeniu k niektorej IS potrebujem v kazdom pripade vyjadrenie/povolenie toho, kto danu IS prevadzkuje, ci to mozem spravit aj bez ich vyjadrenia, povolenia? Dakujem za odpovede. :-)
Odpovedať
Vsetky IS pred pozemkom nemusia patrit jednotlivym organizaciam. Mozu byt v osobnom vlastnictve. K pripojeniu potrebujes povolenie vlastnika, plyn. ti musi napojit SPP. Problem s napojenim moze nastat prave tym, ze budu v sukromnych rukach a majitel moz pozadovat od teba ich ciastocne odkupenie.
Odpovedať
Profilova fotka
1.Najprv si over pozemok na LV 2.Zájdi za starostom obce ohľadom pozemku "TO ŽE SÚ TAM SIETE NEZNAMENÁ ŽE SA NA NE DÁ PRIPOJIŤ.." Mne konkrétne starostka povedala že siete sú tam ale neôžem sa na všetko pripojiť...stočná voda má už veľa užívateľov-ak by som chcel čističku tak jedine s trativodom, ďalej tlak vody je tam slabý takže jedine vlastná studňa, čo však aj s trativodom nepripadá v úvahu, susediaci dom je síce pripojený na plyn, lenže pozemok pozemok je moc vzdialený od hlavného uzáveru a plynárne kvôli jednému domu nový robiť nebudú takže iba ak na vlastné náklady... A to ešte nehovorím o tom že starostka nemusí výstavbu rd v danej lokalite povoliť..
Odpovedať
Profilova fotka
@petogen skuste si pozriet serial staviame rodinny dom, druha cast je venovana vyberu pozemku : http://stavebnictvo.sk/profiles/blog/... ak budete vybavovat stavebne povolenie tu je postup http://stavebnictvo.sk/profiles/blogs...
Odpovedať
@petogen no tiež by som to neriešila iba kuknutim na nejaku stranku s informaciami o pozemku ako to tu niekto pisal.. @philos my mame ten istý problem...siete su..ale neda sa na ne napojit..jednak koli tlaku a spadu a koli velkosti pripojky..ale pozemok sme nekupovali ale dostali takže si to riešime alternativne... o vlastinoch by som si zistila info na katastralnom portali, siete a možnosti vystavby by som riešila so starostom, či je pozemok v uzemnom plane na IBV, obehala by som susedov, elektrikarov, plynarov...my sme mali problem aj s elektrikou...sme 60m od pripojky, nechceli nas pripojit teda aj by chceli ale na vlastne naklady..jedine nas zachranilo že sa na našej ulici rozrasta štvrt, inak by nas nepripojili...takže sme do toho museli ist štyria vlastnici..i ked oni ešte nejdu stavat ale planuju... @petrogen a toto ti nikto nepovie dopredu ked kupuješ...treba takisto riešit či dany pozemok ma prijazdovu cestu, ktora musi byt riadne zakreslena
Odpovedať
Dakujem za odpovede. Len mi akosi chyba odpoved na otazku c.1 a to je ze ci vodarne, plynarne, elektrarne, telekom mi vydaju informacie o sietach, ktore maju na urcitom konkretnom pozemku aj bez toho, aby som bol jeho majitelom - chcel by som si tieto informacie overit pred kupou, aby potom s tym po pripadnej kupe nebol problem.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?