Odpoveď na príspevok od mistervelky:
dobrý deň, drahý majstri a inžinieri. chodim na s… @mistervelky čiže ty budeš nejaký "mistervelky" z STU a pýtaš sa na fóre, ako spraviť prácu zadanú na vysokej škole?Odpoveď na príspevok od mistervelky:
dobrý deň, drahý majstri a inžinieri. chodim na s… @mistervelky pán inžinier, nech sa páči.... Ak myslíš “ako spraviť terén / povrch / C3D model z údajov katastra”, tu je stručný a priamočiary postup, ako sa to bežne robí v AutoCAD Civil 3D: --- 🔹 1. Získaj dáta z katastra Zvyčajne sa používajú tieto zdroje: Slovenský kataster – ZBGIS / ÚGKK SHMÚ – DMR (Digitálny model reliéfu) – DMR 3.5 alebo 5.0 Katastrálne mapy (VGI, SHP, DXF) Orthomapa (ortofoto) – doplnkovo Najdôležitejšie sú výškové dáta (DMR) → z toho vie Civil 3D spraviť povrch. --- 🔹 2. Import do Civil 3D podľa formátu Ak máš SHP (ESRI shapefile) 1. Civil 3D → Map Workspace (Planning & Analysis) 2. MAPIMPORT 3. Importuj vrstvy, ktoré chceš (body, breaklines, vrstevnice…). 4. Zaškrtni Import Elevation ak obsahujú výškový atribút (napr. ELEV). 5. Po importe vlož do výkresu. Ak máš DXF/DWG z katastra 1. Otvor alebo pripoj súbor cez XREF. 2. Skontroluj, či obsahuje výšky (kataster väčšinou NIE). 3. Ak ide iba o parcelné hranice → výšky budeš musieť získať z DMR. Ak máš DMR (rastrový výškový model – napr. GeoTIFF) 1. Civil 3D → Insert → Attach Raster Image 2. Nahraj *.tif s georeferenciou 3. Premeň raster na povrch: Prospector → Surfaces → Create Surface from DEM --- 🔹 3. Vytvorenie povrchu (Surface) v Civil 3D 1. Prospector → Surfaces → Right click → Create Surface 2. Typ: TIN Surface 3. Následne pridáš zdroje: DEM Contours (vrstevnice) Survey points Breaklines (hranové čiary) Najpresnejšie je použiť DMR 3.5 alebo 5.0. --- 🔹 4. Kombinácia: Katastrálne parcely + terén Na konci budeš mať: parcelné hranice (2D – z katastra) terénny povrch (3D – z DMR) môžeš vykonať: výpočet kubatúr vytyčovanie návrh ciest, sietí vizualizáciu terénu --- 🔹 Príklad najčastejšieho workflow 1. Stiahneš DMR 5.0 GeoTIFF z ÚGKK. 2. Stiahneš parcely SHP (C-KN, E-KN). 3. V Civil 3D importuješ SHP cez MAPIMPORT. 4. Pridáš DMR ako DEM a vytvoríš povrch. 5. Parcely necháš v 2D, povrch je 3D → hotový Civil3D model z katastra. --- Ak chceš, viem ti pripraviť: ✔ presný postup podľa formátov, ktoré máš ✔ kompletný Civil 3D návod krok-za-krokom ✔ konverziu dát (napr. SHP → DWG → Surface) ✔ pomoc s georeferenciou (S-JTSK / ETRS89) Stačí napísať, aké konkrétne súbory máš.Odpoveď na príspevok od paracetamol123:
Tzv. Klobáskový inžinier... @paracetamol123 Na Slovensku to ma hlboku tradiciu.😁Odpoveď na príspevok od paracetamol123:
Tzv. Klobáskový inžinier... @paracetamol123 však som iba prvák na výške, pokoj prosím a vysvetlovanie profesora bolo, že: no.. tu klikneš, tuto stiahneš, takto dáš, vložiš a ideš, projektuješOdpoveď na príspevok od paracetamol123:
@mistervelky pán inžinier, nech sa páči.... Ak m… @paracetamol123 Ďakujem, ale zadanie je moje, ja som len chcel pomoc pretože môj profesor to vysvetloval ako hrátku v jazere, čo prenho je nič :( potrebujem katastralnu mapu vektorovú aby som podla zadania mohol urobiť výpis, takže doslova len dwg a to sa úž snažím urobiť 3týždeň lebo to nejde a som prvák na tej výške bc. , prosím nebuďte urážlivý