Aký je Vás názor na takéto rozdelenie pozemkov?

Ahojte, mám v pláne stavať na záhrade rodičovského pozemku rodinný dom. Pozemok za rodičovským domom má rozlohu cca 1200 metrov štvorcových. Tento pozemok chcú mne a sestre rozdeliť rodičia na pol. A práve riešime ako to urobiť tak, aby to bolo čim lepšie. V priložených fotkách som načrtol situáciu "pred" a môj návrh ako pozemok rozdeliť. Môj návrh je aby sa popri rozdelenom pozemku vynechala prístupová cesta (cca 3 metre), ktorú by mali vo vlastníctve rodičia a nám by dali právo prejazdu a prechodu cez ich pozemok a takisto aj cez túto "prístupovú cestu". Pretože podľa mňa keby sme si rozdelili pozemok od kraja pokraj, tak by kvôli prístupu na zadný pozemok musela byť ťarcha aj na strednom pozemku a tým pádom by mohlo byť zložitejšie dostať hypotéku na taký pozemok). Fialovou čiarkovanou čiarou na náčrte je plánovaná prístupová cesta (ktorá ale kvôli nevôli občanov, podľa starostu nikdy nebude). Žltá čiara je cesta, na ktorej sú aj všetky body pripojenia sietí. Dáva Vám takéto rozdelenie pozemku zmysel, alebo by ste to inak navrhli? Za akékoľvek návrhy vopred ďakujem.
Odpovedať
Profilova fotka
dava mi to zmysel, akurat... 1 - pristupovu cestu pred pozemkom 2 mat nemusite - pozemok 2 teda vie byt vacsi - ako surodenci by ste sa mohli dohodnut. 2 - pristupovu cestu rozhodne nenechat vo vlastnictve rodicov - pekne ju rozdelit do vlastnictva vsetkych vo vyske 1/3 - aj pre pripadne predaje pozemkov v dalekej buducnosti.. proste 1/3 budu vlastnit rodicia, 1/3 bude vlastnit ten kto ma pozemok 1 a 1/3 budu vlastnit vlastnici pozemku cislo 2 --- na to je podielove spoluvlastnicvto. potom tam nemusi byt ani vecne bremeno - pravo prejazdu, pretoze ty ako vlastnik tam pravo vstupit mas vzdy.
Odpovedať
Profilova fotka
Co je ta fialova ciarkovana ciara pri pozemku 2?
Odpovedať
Presne tak,ten najvzdialenejsi pozemok od rodicov.domu nemusi mat taku prijazdovu cestu,tym padom bude viac vyuzitelny,kedze na strednom pozemku nebude mozne nic spravit z dovodu prejazdu...
Odpovedať
@nicicka fialova čiara je plánovaná cesta, ale tá nie momentálne nie je reálna, lebo aby vznikla tak by museli majitelia dotknutých pozemkov vypustiť zo svojho. @palino82 @kaktusik0007 máte pravdu, tak to bude najlepšie. Ja som pristupovu cestu pri pozemku 2 nechal kvoli tej "potencionálnej ceste", ak by v budúcnosti vznikla tak by bola kratšia prístupová cesta k pozemku 1.
Odpovedať
@mirecp Ako je to možnosť. Ale napíšem ti môj názor. Mne rodičia ponúkali to isté. Že zadnú časť záhrady rozdelia a dvaja z troch súrodencov si tam budú môcť postaviť dom. Tretí si mal nechať predný rodičovský dom. Celkový pozemok majú 16 árov. Najprv som to považoval za dobrý nápad, ale keď som nad tým viac premýšľal, tak som došiel k záveru, že tak to nechcem. Dlho naši nevedeli pochopiť, prečo to nechcem. Nechcel som bývať vedľa celej rodiny. Úzka, dlhá prístupová cesta - stačí, ak tam niekto z rodiny odparkuje "na chvíľu" auto, lebo sa mu nebude chcieť ísť na tú pol hodinku do dvora. A už si zablokovaný. Má to veľa nevýhod, ak sa zamyslíš, čo bude časom, tak na veľa z nich prídeš. Neskôr, keď pominú rodičia, čo bude s rodičovským domom? Necháte si ho? Alebo ho niekomu predáte? Alebo čo ak sa sestra rozhodne predať svoj dom? Budeš mať na spoločnej ceste cudzieho človeka? Preto sme si našli vlastný pozemok. Rodičovský dom sa vysporiadal - rodičia prepísali dom na 3 deti. Jeden zo súrodencov odkúpil môj podiel a vyplatil ma. Takže mám na stavanie. Možno máte teraz dobré vzťahy v rodine. Ale to sa môže zmeniť. Aj na MS sú príspevky, kde rodič chodil k deťom v susedstve na návštevu ako domov. To časom začne liezť na nervy, taká strata skúkromia. Alebo ak ty budeš chcieť predať dom. Kto ti ho kúpi tak vzadu s takou prístupovou cestou? Rozdelením sa zníži cena takého veľkého pozemku. Netvrdím, že sa to nedá tak spraviť. Ale dobre si rozmysli výhody a nevýhody takého riešenia. Ak budeš presvedčený, že je to pre teba aj sestru najlepšie riešenie, tak do toho choďte. Ale najprv si prever na miestnom úrade, odbor rozvoja, či vám vôbec dovolia na záhrade stavať. Sú oblasti, kde výstavbu takto vzadu na záhrade nedovolia. Teraz si povieš, že trepem somariny. Ale verím, že sa tu nájdu aj takí, čo taký krok oľutovali.
Odpovedať
@mirecp Sice sa hovori, ze darovanemu konovi na zuby nepozeraj, ale na takom pozemku by som ja nestaval. Pride navsteva, 2-3 auta a uz zacnu komplikacie s parkovanim a hlavne cuvanim po tej ceste. Taktiez by mi vadilo, ze by rodicia a neskor cudzi ludia vzdy vedeli, kedy kto chodi dnu a von. Sirka tej cesty je uzka, to by mali nakladdne auta pocas stavby urcite "radost".. Okrem toho myslim taku sirku nepovoluje ani protipoziarna norma. Co urobite v zime? Kam date sneh? Budete ho tlacit 50-60m dopredu na cestu? Viem si predstavit odkupit aj koniec susedovej zahrady a potom lepsie urobit rozdelenie parciel a pristupovu cestu aspon 4,5m siroku.
Odpovedať
@mirecp tiež mam pocit,ze 3 metre cesta je dost uzka. my to mame podobne,akurat mame posledný pzemok,ktorý je širší o prístupovu cestu,t.j. o 4,5 metra.
Odpovedať
@mirecp idea pekna. zopar uskali na zaciatku. surodenecke vztahy ti tu nebudem vypisovat. bud si ich prezijes sam alebo sa poucis od inych vid priklad @chrobak7. zakladne veci co ta cakaju - uzemny plan a moznost vystavby v tej casti kde chces ty, - stanovisko poziarnikov na sirku cesty, nakladne vozidlo poziarnikov 2.8m siroke plus 0.5m na kazdu stranu sme na cisle 4m od plotu po plot - vjazd na pozemok 1, ak bude oploteny tak bude velky a menevrovatelnost na tej ceste je otazna, - vjazd na pozemok kde bude rodicovsky dom z ulice alebo z tej komunikacie, ak z ulice tak ked je existujuci tak pohoda a ked nie tak musis vybavit novy vjazd, - sirka plochy na komunikaciu od plotu po plot 4m teoreticky vies sa dostat na 3.5m, - potom ceresnicka na torte vyjazd na komunkaciu musi byt tak spraveny aby sa dali vedla seba vchadzajuce a vychdazjuce auto...ak to zoberiem tak min je 5.5m od plotu po plot, - smetiaky musis mat vonku na tu cesticku ti nepojdu smetiari, - zimna udrzba majitel komunikacie - joj to budu hadky, - siete pekne pri ceste na ktoru sa napajas, na sukromny pozemok ti nedovolaia dat merace takze pripojky do domu budu dlheeee, - nezabudni co sused to problem a projektant co pozna vsetky vyhlasky
Odpovedať
ja za mna asi tolko...ok usetrene prachyza pozemok das do potiahnutia sieti od hlavnej cesty co nieje kusok....to radsej kupit pozemok hned pri ceste....nevyhody tu uz popisali ini....
Odpovedať
Profilova fotka
@mirecp Unás niekto riešil podobnú vec a, cesta jeden pruh šírka min 4 metra dva pruhy min 5 metrov na konci cesty otočka ( to si nariadili požiarnici cesta musí mať projekt a musí mať stavebné povolenie a musí byť skolaudovaná ináč nemôžu byť pozemky stavebné. Domové merače môžu byť na hrane pozemku aj na tejto ceste nemusíš to ťahať až na existujúcu ulicu ale musia byť prístupné takže nemôžeš si dať na začiatok tej súkromnej cesty bránu alebo závoru. Čo sa týka nákladov určite by som sa snažil urobiť cestu čo najkratšiu, asi by som pristúpil k tomu urobiť tam jeden väčší pozemok 600 m2 nie je boh vie čo aby som cestu mohol ukončiť ako končí pozemok rodičov možno pár metrov za.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?