Ako vydražiť pozemok s mnohými vlastníkmi?

Dobrý deň, chcela by som vás poprosiť o radu. Moja babka sa stará o pozemok viac ako 25 rokov (platí dane, obrába ho) a chcela by ho získať vydržaním. Problém je však v tom, že tento pozemok sa skladá z približne z 9 parciel a každú parcelu vlastnia najmenej 5 vlastníci. Keď sme to však pozerali na katastri , väčšina vlastníkov je evidovaná ako "neznámy vlastník", ďalej sú tam evidovaní vlastníci, ktorí zomreli, ale nevieme ich adresu , a dvaja vlastníci, ktorí zomreli, no majú uvedenú adresu. Vedel by mi niekto poradiť ako postupovať. Veľmi pekne ďakujem.
Odpovedať
Tvoja babka pozemok nemoze vydrzat. Minimalne preto ze drzba musi byt opravnena teda drzitel musi byt v dobrej viere, ze mu vec patri (animus possidendi). To ze babka obraba pozemok neznamena ze na pozemok ma narok. Jedine co mi nesedi je to platenie dane. Vies to objasnit? na zaklade akeho pravneho titulu babka plati a aku dan sa jedna? Dan z nehnutelnosti? Babka ma nejaky doklad o tom ze ten pozemok ma v uzivani?
Odpovedať
ziskať pozemok (napríklad hektáre viníc na Kolibe) bez toho, aby ho človek kúpil, zdedil alebo reštituoval možu v tomto štate asi iba skutočne velke ryby , tym sa to v pohode prepečie .... ale nie normalnym ludom ... :-(
Odpovedať
takto, babka si myslela, že ten pozemok je jej, až na katastri sme zistili, že nie je vlastníkom. Platí daň z nehnuteľnosti.
Odpovedať
ale na zaklade coho sa zacala starat o ten pozemok? na zaklade coho si bola ista ze je vlastnikom ona? ma nejake dokumenty o tom ze pozemok odkupila a iba zmena sa nezapisala na katastri?
Odpovedať
začala sa oň starať po rodičoch, predtým sa oň starali jej rodičia. Dokumenty o kúpe nemá.
Odpovedať
absolutne mi nie je jasne to platenie dane. normalne to chodi na babkine meno ano? cize jej rodicia tiez platili dane a po ich smrti sa to nazaklade akeho titulu prenieslo na babku? Tym ze to nebolo ich tak to predsa nemohlo byt predmetom ziadneho konania.
Odpovedať
ano, chodí to na jej meno.všetky doklady, čo platila má odložené, ale na základe čoho sa to prenieslo na babku, tak to neviem. Keď sa na to pýtala, bolo jej povedané, že keďže si myslí, že jej to patrí, platí od toho dane, má to v užívaní viac ako desať rokov, môže to získať na základe vydržania.
Odpovedať
no len to nie je take jednoduche ako si babka mysli. 1. na katastri su vedeni ini vlastnici 2. babka nema ziadne doklady o tom ako pozemok ziskala 3. to ze plati dane este nezaklada vlastnicke pravo. tu dan plati za to ze pozemok uziva (aj ked je to cudne, ale mozno obec nieco zostatnila a nasledne ked nepotrebovala dala do uzivania ludom) Mozno by stalo za pokus objednat sa k nejakej notarke a prekonzultovat to s nou. Osobne si myslim ze ma mizivu sancu uspiet ale aspon bude mat klud na dusi ze preto urobila co sa dalo.
Odpovedať
a koho sa to pytala (k Dnes o 14:57)?
Odpovedať
na obecnom úrade
Odpovedať
v tej obci o ktoru sa jedna uz prebiehal ROEP?
Odpovedať
ano prebehol
Odpovedať
Článok sa načítava...
no toto je zaujímavá téma..... tiež mám niečo podobne akurát sa stým pasujem už skoro rok..... totižto mám odkúpený pozemok na ktorom sú 4 parcely z toho 2 sú v pomere 1/1 a na dalasi dvoch nám chybaju dáke pomery, avšak na pôvodných PKV je všetko v 1/1 a mám aj povodne kúpne zmluvy avšak už na tých novsich zmluvách nám pomery nesedia...... tiež som dala žiadost na kataster o prešetrenie no som zvedavá kedy sa ozvu a hlavne co napisu ak viete niekto dáku radu tak prosím šup sem snou.........
Odpovedať
Tiež riešim niečo podobné: Pred tromi mesiacmi som kúpil dom aj s pozemkom 670m2. Pozemok je oplotený, predpokladal som automaticky, že to čo je oplotené aj kupujem. Neskôr som úplnou náhodou zistil, že oplotený pozemok má väčšiu výmeru. Postupne som zistil toto: v r. 1963-65 kataster urobil chybu a opomenul zapísať pozemok o výmere 120 m2 na meno vtedy aktuálneho vlastníka. Zabezpečil som, aby vlastníci(dvaja bratia), ktorí mi predali dom požiadali kataster o opravu chyby - to sa aj stalo, avšak správa katastra vlastníctvo zapísala na meno osôb - vlastníkov z r. 1965 t.č. nežijúcich rodičov bratov, ktorí nám predali dom + 650m2 pozemku. Ja som kupoval dom s pozemkom okolo neho a vôbec som netušil, že časť nie na LV. A netušili to ani osoby, ktoré mi nehnuteľnosť predávali. Otázka: ak by sa vysporiadanie tejto veci neriešilo cez dodatočné dedičské konanie, ale inštitútom vydržania, kto môže tých 120m2 vydržať? Ja? alebo tí bratia?
Odpovedať
Profilova fotka
@oliver2006 pises, ze kataster chybu opravil a napisal tam ako vlastnikov tych z roku 1965.... takze inak ako dedicskym konanim to proste nepojde, treba ho obnovit
Odpovedať
a ako treba postupovať v pripade ked z 2 parcel spravili 1, metre (m2) spočítali ale podiel zapisali iba z jednej parcely a tym padom tam este podiel chyba??????? čiže pozemok nieje v 1/1......
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?