Ako prebieha územne konanie a územne rozhodnutie?

Chcela by som vediet od tych,ktori uz stavali,ako vlastne prebieha uzemne konanie a tiez rozhodnutie.Co vsetko bolo potrebne vybavovat?Diky :-)
Odpovedať
Minulý rok v Žiline :) Navštívil som Pozemkový fond (obvodný pozemkový úrad alebo ako sa to teraz presne volá/okresný úrad odbor pozemkový a lesný) a dostal som do ruky žiadosť, ktorá obsahovala zoznam potrebných príloh. Vyzerá to asi takto: http://dopice.sk/iV8 Nepotrebovali všetky dokumenty, ale určite chceli list vlastníctva s vyznačenou bonitou pôdy, kópiu katastrálnej mapy, sitáciu s osadením stavby, a hlavne geometrický plán s už zakreslenou časťou, ktorá bude vyňatá (nepotrebuješ ak vynímaš celý pozemok), potvrdenie od stavebného úradu o zlúčení stavebného a územného konanie a kolok. A to je asi tak všetko. O mesiac prišlo rozhodnutie. Medzičasom som odovzdal všetko okrem tohto rozhodnutia na stavebný úrad a územné rozhodnutie som dodal, keď mi prišlo.
Odpovedať
@roboza Diky za info,skoda,ze sa mi neda otvorit ten link.
Odpovedať
Neverím :) http://www.minv.sk/swift_data/source/...
Odpovedať
@roboza Diky moc,idem si to prestudovat ;)
Odpovedať
Profilova fotka
@roboza @ludmila86 Nie je to celkom kompletna informacia kedze sa pytas na uzemne konanie a vy ak mate samostatne uzemne konanie a stavebne konanie-ako my, tak to mate trocha inak. Tiez som to riesila min. rok zhodou okolnosti v ZA :) Takze k uzemnemu konaniu potrebujes vsetky vyjadrenia od sietarov, cize voda, elektrina, plyn, telekomunikacie, orange (niekde ano niekde nie) ci cez vas pozemok vedu nejake ich kable, ziadost od uradu pre uzem. konanie, DUR - dokumentacia pre uzemne rozhodnutie od projektanta, vyjadrenie k malemu zdroju znecistenia od obce, a myslim nejake potvrdenie od obce ohladom pristupovej cesty, niekde vyzaduju aj cosi zo zivot. prostredia u nas nie a este od pozemkoveho uradu vola sa to: Stanovisko k pripravovanemu zameru vystavby a k tomu aby si to dostala treba katastralnu mapu, LV s bonitou, kolok, vyjadrenie od obce ze suhlasi s vystavbou...snad je to vsetko, ak som na nieco zabudla a spomeniem si tak doplnim... K staveb. povoleniu potom bolo treba este ine veci, ale na to sa nepytas, takze nerozpisujem ;-)
Odpovedať
@nicicka Dakujem pekne :)a k tomu stavebnemu treba co vsetko,ked uz sme pri tom? :)
Odpovedať
Na túto tému je tu skutočne veľa diskusii. Napríklad tu: http://www.modrastrecha.sk/forum/stav... Prvý krok je ale zrejme navštíviť obecný a stavebný urad.
Odpovedať
@roboza Dakujem :)
Odpovedať
Profilova fotka
@ludmila86 Ano stavebny urad ti presne povie co treba, lebo mam pocit, ze kazdy chce cosi ine... Jaj a k uzemnemu konaniu este treba list vlastnictva original a katastralnu mapu original...Tak zhrniem aj stavebne...Je potrebne: - vynatie ornej pody k tomu je treba 2x geometrak + nejake clenenie podla bonity - to geodeti vedia ake je k tomu treba, LV s bonitou, ale to som uz dala ked som ziadala o stanovisko k pripravovanemu zameru vystavby, takze nembolo treba original, KM original, kolok, platne uzemne rozhodnutie, ziadost o vynatie, osadenie domu na pozemok - projekty od profesistov - voda, plyn, elektrika - vsetky vyjadrenia od prislusnych institucii k nim cize vodarni, elektrarni, plynarni, - projekt pre stavebne povolenie od projektanta - projekt od statika - ziadost o stavebne povolenie - potvdenie staveb. dozora - spravny poplatok od obce - aha, ten tiez treba k uzemnemu rozh. - vyjadrenie od obce k projektu - projekt poziarnej bezpecnosti Asi vsetko, ak si spomeniem tak dopisem ;-)
Odpovedať
@nicicka Dakujem pekne :)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 mesiacoch
@nicicka a mozem sa spytat, kolko to vo vasom pripade trvalo, kym ste dostali to uzemne rozhodnutie? vybavujeme tiez v ZA a nezlucili nam uzemne so stavebnym. Zaujima ma kolko to trva od odovzdania vsetkych papierov po vydanie rozhodnutia. Je na to aj nejaka zakonna lehota? dakujem pekne za odpoved
Odpovedať
Profilova fotka
@paja777 My sma ale patrili pod Strecno, ale v podstate v ZA sa to tiez tak taha (mozno aj dlhsie)...Kym sme mali platne uzemko tak cca 3 mes. a platne stav. povolenie 7 mes. Oni sice maju lehotu 30 dni na vyjadrenie ale ked daju nieco na doplnenie tak sa to zas natahuje. Je to na nervy.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@paja777 Tych 7 mes. je spolu s uzemkom, cize uzemko 3 mes. + stavebne 4 mes.
Odpovedať
@nicicka my sme zas Lietavska Lucka. Pane boze to si ma teraz vylakala, ze tak dlho :( ja som tajne dufala ze stihneme do zimy strechu. asi mozem teda zabudnut. Veru je to na nervy. My sme len pred tyzdnom odovzdali papiere na uzemne rozhodnutie.
Odpovedať
@nicicka ani netusim preco nam to nezlucili, mame obycajny podkrovny dom mensi.
Odpovedať
@paja777 No preto, lebo je to 2-podlažný dom. Ak máš obytné podkrovie, tak to už nie je jednoduchá stavba a nemôže sa zlúčiť územné so stavebným.
Odpovedať
@chrobak7 za normalnych okolnosti podkrovny dom sa este povazuje za jednoduchu stavbu, zlozita stavba je az ked su dve plnohodnotne podlazia. Taka je definicia pokial viem. U mna argumentuju tym, ze mame to podkrovie akesi vyvysene, neviem co tym myslia. Ale co narobim.
Odpovedať
@paja777 Máš pravdu v tom, že za jednopodlažnú (teda jednoduchú stavbu) sa považuje aj dom s jedným podlažím a podkrovím. Treba ale rozlišovať, či ide o podkrovie alebo samostatné podlažie. Nie vždy je jednoduché určiť, čo je čo. Existuje k tomu aj judikát, ale ten je prístupný iba pre členov. Ak chceš, môžem ti to poslať vo worde, ale nemyslím, že budeš z toho múdrejšia. Podľa stavebného úradu tvoja stavba má asi nie podkrovie, ale ďalšie podlažie. Podlažie je podľa vyhlášky č. 532/2002 Z.z. vymedzené ako "dve najbližšie nad sebou nasledujúce horizontálne deliace konštrukcie." Takže ak máš nad podkrovím nejaký strop, tak je to možné považovať za podlažie. Ak je tam len SDK strop zavesený na strešnej konštrukcii, tak by to malo byť len podkrovie.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Profilova fotka
@paja777 Dobrý večer. Smiem sa spýtať prečo vám to nezlúčili ?
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 6 mesiacoch
@romy01 prepacte, az teraz som si vsimla ze ste mi pisali, ale predsa odpisem :) no vraj podkrovie sme mali prilis vysoke, teda sa to uz ratalo ako plnohodnotne druhe poschodie a nie ako podkrovie. tak sme potom upravili projekt a nam to nakoniec zlucili. robilo to par centimetrov.
Odpovedať
Profilova fotka
@paja777 zdravím, čítam o územnom konaní...vybavovali ste ale územné konanie pri stavbe nového domu však? Viete mi prosím niekto poradiť aký je postup a kde začať pri územnom konaní keď sa jedná o rekonštrukciu staršieho rodinného domu? Dom zostáva ale budú na ňom menšie zmeny ako napr. typ strechy a pod.
Odpovedať
@janezz a si si istá, že potrebuješ územne rozhodnutie? Ak ide o o rekonštrukciu už postaveného domu (už v minulosti umiestneného), tak treba žiadať o stavebné povolenie na rekonštrukciu domu. Treba k tomu projekt rekonštrukcie, kde bude pôvodný stav, búracie práce a nové konštrukcie a nový stav, takýto projekt ti spracuje projektant. Potom treba riešiť samotné stavebné povolenie. Čo všetko k tomu budeš potrebovať záleží od rozsahu rekonštrukcie objektu. Nájdi si projektanta, ktorý bude komunikovať aj s úradmi a zabezpečí ti vhodný projekt, ktorý bude obsahovať všetko potrebné. Prípadne komunikuj s úradmi ty. Ak sa v tom vôbec nevyznáš, odporúčam ti ísť na stavebný úrad a konzultovať s nimi tvoj zámer a požiadať o pomoc a usmernenie ako postupovať a čo všetko k tomu musíš doložiť. Stavebný úrad má plniť aj poradnú funkciu.
Odpovedať
@janezz Taký istý, ako pri novostavbe. Treba podať žiadosť, priložiť kópiu katastrálnej mapy, kde sa nehnuteľnosť nachádza, popísať plánované zmeny. Plus iné podklady, ktoré sú na zozname príloh. Samozrejme, pokiaľ je nutné územné konanie. Treba sa najprv informovať na stav. úrade.
Odpovedať
Profilova fotka
@spiderhst projektanta mám, už mám hotový aj projekt rekonštrukcie a všetko možné čo to obsahuje. Na stavebnom úrade je "milá pani" ochotná a nápomocná...dala mi haldu papierov so zoznamom vecí a úradov, ktoré musím mať vybavené ku stavebnému povoleniu, medzi iným aj územné konanie so susedmi. Na obecnom úrade mi povedali, že musím mať obehané neviem ktoré všeky úrady a mať potvrdenia. Hľadám niekoho, kto to reálne absolvoval, nepotrebujem rady v úrovni teórie. Ale aj tak ďakujem za info.
Odpovedať
Profilova fotka
@chrobak7 odtiaľ viem, že treba územné konanie. Ale som v koncoch, lebo neviem kde mám začať :-N
Odpovedať
@janezz inak ako v rovine teórie sa nedá odpovedať. Bohužiaľ nejestvuje jeden jediný návod (zoznam potrebných vyjadrení), podľa ktorého by sa dalo postupovať pri každom objekte. Máš projektanta, iste ma skúsenosti, on ti s tým nevie pomôcť? Minimálne ťa usmerniť? Všetko záleží od rozsahu rekonštrukcie a umiestnenia objektu. Napr. niekto potrebuje vyjadrenie pamiatkárov, iný nie. Si v nejakom ochrannom pásme, území? atď.
Odpovedať
@janezz Píšeš, že si dostala haldu vecí a zoznam úradov. Tak tú haldu si treba prejsť. V prvom rade vyplň tlačivo "Žiadosť o vydanie rozhodnutia o umiestnení stavby", buď ho máš, alebo si ho stiahneš zo stránky SÚ, napr. tu: http://www.stupava.sk/e_download.php?... Na konci máš zoznam príloh. Nie všetky treba dokladať, choď ešte raz na SÚ, nech ti vyznačia, ktoré od teba k žiadosti vyžadujú. A potom postupne obiehať tie inštitúcie a zbierať ich vyjadrenia. Vybaviť územné a stavebné povolenie nie je ako nakúpiť v Kauflande.... 8-(
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 11 mesiacoch
Caute, nadviazem na tuto temu, nech nezakladam novu - mam pomerne jednoduchu otazku - ako naozaj prebieha uzemne konanie? Nezaujima ma co vsetko za papiere k tomu potrebujem, to uz mame viacmenej obehane. Zaujima ma ten proces odkedy pridem na stavebny urad s tymito papiermi a ziadostou, az do doby, kedy si v schranke najdem dokument nazvany nejak ako "Uzemne rozhodnutie". Snazil som sa to najskor vygooglit, ale nic konkretne som nenasiel, najzrozumitelnejsie je to zrejme tu - https://www.slovensko.sk/sk/zivotne-s... no ani z toho mi celkom ta casova os nieje jasna. Pytam sa najma preto, ze ziadost chceme podavat teraz niekedy, zaroven ale idu sviatky cez ktore budeme prec a teda ak ma napr. stavebny urad bude nahanat aby som sa dostavil na nejake ustne konanie alebo nieco podobne, mohol by to byt problem
Odpovedať
Profilova fotka
Ahojte, chcela by som vedieť aké máte skúsenosti s dĺžkou uzemneho konania v Bratislave-Dúbravka? My sme uz v uzemnom konani rok a nie a nie ho vydat, vsetci uradnici maju cas a zena co nam to vybavuje nam to slubovala do 7mesiacov. Mate teraz aj vy problem? Uz stracame nervy😭
Odpovedať
@siu_dubravka Aj my sme si dali žiadosť,že chceme zaradiť do uzemného plánu a na obci ám povedali že to trvá aj 10až15rokov.Ale to máme asi niečo iné ako ty trba sa ísť informovať na obec,alebo na stavebný urad.My to máme ale TTP tak len minuly rok zasadali na poslanci na obci a ty to schvalili,ale ešte to nemaju spravené.My to máme na dlho a dufam že vy to budete mať skor.Prajem pevné nervy,lebo oni maju stále čas treba ich stále otravovať.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?