Potrebujem poradiť s podlahou

Profilova fotka
Ahojte, pôvodne sme chceli dať ako finále keramickú veľkoformátovú dlažbu, no nakoniec sme od nej boli odhovorení a tak by sme chceli dať vinyl. Ten je ale veľmi tenký, nakoľko sme pre tú keramickú dlažbu nechali na výšku podlahy cca 16mm. Boli sme včera pozrieť pár predajní s podlahami a všade nám odporúčali niečo iné. V jednej drevenú podlahu 14mm a podložku, v druhej laminátovú a v tretej predajni nivelačku a nalepiť vinyl, k čomu sa dosť prikláňa priateľka, nakoľko sa jej ten vinyl zapáčil. Príde mi ale blbé liať na anhydrid nivelačku, keďže je úplne rovný. Všetko by to realizovala tá firma, vrátane vybrúsenia anhydridu, meranie vlhkosti, penetráciu, nivelizáciu (cca 10€/m2) a po cca 1 týždni po nivelizácií nalepenie vinylovej podlahy od Gerflor (hádam dobrá a kvalitná značka, tuším 2,5mm hrubá). Nemám skúsenosti s nivelizáciou anhydridového poteru a bojím sa, že by sa to nespojilo. Neviem sa rozhodnúť, do čoho vložiť peniaze. Ja sa skôr prikláňam k drevenej podlahe. Máme toho cca 100 štvorcov. Dík za rady
Odpovedať
keď nemáte podlahové kúrenie a dostatočný finančný balíček na drevenú podlahu, tak by som o inom ani neuvažovala. Drevo je stále "in", pocitová teplota na ňom je niekde úplne inde ako pri plávačke, či dlažbe(s vinylom porovnať neviem), pri poškodení sa dá opraviť, drevená podlaha je investícia na celý život.
Odpovedať
Profilova fotka
@tilu Máme teplovodné podlahové, zabudol som to tam napísať, drevená podlaha a jej financovanie nerobí problém, keď spočítam vinyl a tú nivelizáciu, tak sme niekde na úrovni drevenej podlahy, sme ale psíčkari a máme momentálne troch yorkov a neviem, či by tá drevená podlaha pri nich vydržala. Kolega teraz dával na podlahové drevenú podlahu, celkom to aj kúri a môžu to trikrát prebrúsiť, no predajca im hneď povedal, že žiadnych psov.
Odpovedať
švagriná má ridžbeka a drevenú podlahu cca 5rokov a nieje s tým žiadny problém. ale záleží aj od toho akú drevenú podlahu dáš. niečo iné je dub a iné je smrek... dubovej podlahe pes nevadí. ale na podlahové by som ju nedávala. okrem toho, že drevo je izolant(ano prejde cez neho teplo, nie však až také ako cez dlažbu/vinyl) ale hlavne, že drevo je živý materiál a má svoju roztiažnosť. v zime aj bez podlahového kúrenia je suchšie a môžu sa vytvoriť škáry...
Odpovedať
@linear324 my máme drevenú,vinyl lepený aj click-clack,plávajúcu,nemáme podlahové,drevenú nikdy viac,najviac zničená v tej jednej miestnosti sme na ňu už dali koberec,normálne jamky,pri stole stoličkou bola vyjazdená,ja by som dala vinyl je tichšia,teplejšia dobre vodí teplo,na údržbu veľmi dobrá,tiež sme mali dlažbu,studená,povedala by som až nebezpečná hlavne v kúpeľke, na to sme dali podložku a na to vinyl click-clack,máme od quick stepu,výber podlahy je dosť dôležitý ako aj farba,my sme dali svetlejšiu,takú akoby pieskovú.
Odpovedať
Profilova fotka
@linear324 mame drevenu a podlahové kúrenie...je tam pomalsi nabeh ako na dlazbe v kupelni, ale ta energia sa nestratí,odovzda sa do priestoru. V izbách je teplo. Na dreve je super, že je stale prijemne na dotyk, hlavne na jesen/ jar to ocením, ked sa este nekuri. Ale ja by som teda pri psovi drevo nedala, je veľmi haklive, viem si predstaviť ako ho pes poškrabe Su aj vinylové ako keby parkety, vyzerá to ako laminat. Ma to moja znama, je to oveľa príjemnejšie ako laminat a hrubka okolo od 9-12mm. Neviem ci je riešenie nivelizacia, veď tam predsa nenalejú 1cm nivelaku ?
Odpovedať
Yorkovia ti drevenu neznicia, my chodime v lete von dnu v slapkach, navstevy sa u nas nemusia vyzuvat. Mame celoplosne lepeny dub. Ak to cenovo vychadza nevahaj, drevo je vzdy drevo ziadna napodobenina. A ak je aj nejaky skrabancek , prebrusim papierom a prebehnem trochou oleja. Chyt si do ruky vinyl a drevo a rozhodni sa co je ti prijemnejsie. U nas na schodoch po rokoch vidno v atrede ze sa prave tade najcastejsie chodi, ale to je prave na dreve to najkrajsie.
Odpovedať
Keramika pri podlahovom kúrení je lepšia hneď to cítiť aspoň u mna ked porovnám drevo a keramiku tak je to teplo lepšie a rýchlejšie cítiť
Odpovedať
@stefanko91 ano, v zime je úplne najpríjemnejšia keramika, ale vykurovacie obdobie je koľko?4mesiace? a zvyšných 8 je chlad...
Odpovedať
Ja mam dyhovanu 15 mm. T.j. na povrchu dyha - najkvalitnejsie drevo bez bele, hrc a inych vad. Ked ma byt najvyssia trieda pri 3vrstvovej drevenej podlaje tak ide o neskutocne ceny viac ako 100e/m2 cennikove, inak sa spravidla naslapna vrstva robi z nizsej triedy alebo odpadoveho dreva. Pod tym je HDF ktora je aj podklad aj pri laminate, to zabezpecuje stabilitu a dobry prestup tepla. Samozrejme treba ratat ze sa moze poskodit rypanim, ale napriek malym detom v dome, to preziva vcelku ok. Mam ju v celom dome okrem kupelni (aj v kuchyni). Zavisi mozno aj od farby a povrchovej upravy ako su poskodenia viditelne, ja mam kartacovany dub s matnym lakom. Urcite dlazba je tazsie poskoditelna, ale ja by som si to nedal, ten pocit dreva je nieco celkom ine v porovnani s dlazbou alebo vinylom. Nepovedal by som ze je v zime najprijemnejsia. Drevo sa teoreticky da opravit brusenim, ale urcite nie plavajuca podlaha. Ked uz tak by som isiel do technickej mozaiky, ktora sa da brusit doaleluja. Mam ju v byte, ale neuveritelne lahko sa poskodi, zavisi ako velmi ti to vadi. Vinyl propaguju vyrobcovia a predajcovia, lebo obycajny plast s vyrobnou cenou nulanulanic mozu predavat za neuveritelne ceny, takze marza je krasna.
Odpovedať
Síce neviem prečo si sa nechal odhovoriť od dlažby, no ak uvažuješ aj o dreve tak si pozri Lehmann Rudno nad Hronom? Dubové parkety, sendvič, lepené na podlahovku. Výšku 16mm máš pre ne ideálnu. A ak ťa mám úplne doraziť v kombinácii s 60x60 dlažbou/gressom bez prechodových líšt by to bola iná káva ako plast. Cenovo dlažba, vinil, drevené parkety sú vo finále to isté +/- to isté.
Odpovedať
@tilu to je su jektivny pocit, mne je prijemnejsie drevo ako dlazba ci je leto ci je zima.
Odpovedať
@linear324 hydrocorck ja mam doma neni lepšej podlahoviny - vynil korok vynil
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@linear324 A včom je akože problém, keď uvažuješ dvíhať úroveň toho anhydritu čo bude pod vinylom...? Koľko bude robiť ten rozdiel...? 1 cm...? Buď to vylej, alebo jednoducho na prechode vinylu a drevenej podlahy daj prechodovú lištu. Prechodovými lištami sa bez straty kytičky maskujú omnoho väčšie skoky na podlahe.
Odpovedať
Profilova fotka
@leonardom Jasné, uvažujem aj nad prechodovými lištami, problém robí jedine HS portál na terasu, ktorý by mal byť bezprahový a tam mám teraz ten rozdiel 16mm. Ešte uvažujeme, že dáme do obývačky, kuchyne a chodieb dlažbu a do izieb vinyl alebo laminát a rozdiel vo výškach zamaskujeme prechodovými lištami. Kombinovať drevenú a vinylovú podlahu nechcem, buď jedno alebo druhé. Drevená má správnu výšku, vinyl je však tenký a mal by som ho pri terasových dverách utopený, preto ten nivelák.
Odpovedať
@atlaska áno, máš pravdu, zle som sa vyjadrila, nie najpríjemnejšie, skor som to myslela tak, že v zime je na nej príjemne ale ostatné mesiace des a hrôza... my máme v celom dome masivnu dubovú podlahu, o ničom inom sme ani neuvažovali, ja som úplný "drevofil" čo sa týka podlahy :-D
Odpovedať
Ak nie je problem finančná stránka, ja by som šiel do dreva. Bola tu debata o poškodeniach. K tejto téme iba okrajovo: 1. každá jedna podlaha sa pri bežnom používaní poškodí 2. treba si uvedomiť, že napríklad kolieskový nábytok vytvára na styku podlahy a hrany kolieska také zaťaženie, ktoré sa vyrovná kľudne aj tanku. To isté platí aj o ihličkových opätkoch. Takže škrabance a podobné defekty sa jednoducho musia vytvoriť. 3. je dobré si doma vytvoriť pri vstupe tzv. špinavú zónu, ktorú ochránime trebárs rohožkou. S topánkami na nohách sa pohybujeme výlučne v tejto zóne. Zmysel vytvorenia tejto zóny je v tom, aby sme si do bytu nezanášali piesok a drobné kamienky, ktoré znásobujú možnosť vzniku defektu na podlahe. 4. na nohy nábytku nalepíme vhodné ochranné prvky. 5. ak presúvame nábytok nikdy ho surovo neťaháme po zemi, ale stále ho nadvihneme. 6. podlahové krytiny s vyšším modulom pružnosti sú menej náchylné na poškriabanie. TIP: 1. Volil by som stále podlahu s matným povrchom. Nie vysoký lesk, ktorý zrkadlí, lebo na tom vidieť naozaj všetko.Aj drevená podlaha sa dá matovať vhodným matovacím lakom. 2. zvolil by som opticky rozbitú plochu, nie monokolor. Ak je pozadie optiky rozbité, oko sa snaží vnímať podlahu skôr ako celok, než príliš zaostrovať na detaily.
Odpovedať
Profilova fotka
@linear324 Dobrý deň. Existuje aj alternatíva nalepiť clickový vinyl čím sa dostanete na vyššiu hrúbku podlahy. Nie však každý clickový vinyl je možné lepiť. Z našej ponuky sa dá lepiť iba značka ALSAFLOOR http://www.kupsipodlahu.sk/vinyl-5mm-v4 Pri hrúbke podlahy 5mm + lepidlo 1-2mm sa dostanete na celkovú výšku podlahy cca 7mm. Takto dostanete o plovicu nižší tepelný odpor ako pri laminátovej podlahe. Drevená podlaha sa na podlahové vykurovanie musí celoplošne lepiť. Pri výbere vinylovej podlahy musíte byť tiež opatrný pretože nie každá vinylová podlaha je aj odolná resp vhodná na podlahové vykurovanie. Základ je si všímať či vinylová podlaha obsahuje sklotextílnu stabilizačnú mriežku pre udřžanie podlahy v norme pri zmenách teploty (hlavne platí pre podl. vykur.) a či má vinyl. podl. nášlapnú chrannú PUR vrstvu aspoň od 0,3mm a viac. Na podlahové vykurovanie odporúčam masívnu dubovú podlahu v max hrúbke 14-15mm a max šírku dosky 15-16cm, masívna podlaha má lepší tepelný prestup ako vrstvená drevená podlaha nakoľko v strede a na spodnej strane vrstvenej podlahy o rovnakej hrúbke je smrek čo je ľahká drevina a tým pádom väčší izolant. Samozrejme masívna podlaha celoplošne lepená. V každom prípade pri dreven podlahe je nutné počítať s častejšou údržbou hlavne pri psíkoch.
Odpovedať
Profilova fotka
@mega_parket Vďaka za rozsiahlu odpoveď
Odpovedať
vedel by mi niekto poradit,ci je dobre dat plavajucu podlahu do kuchyne?Dakujem
Odpovedať
@mddm áno môže byť,ale je to podlaha vyslovene odolná voči vode,podľa mňa bude trošku drahšia.
Odpovedať
@anica akè mate podlah.kúrenie a ako dlgho? Akú podlahu drevenu stw davali?
Odpovedať
Profilova fotka
Kúrime 2 sezonu, normálne teplovodne podlahové vykurovanie, plyn.kotol. Podlaha je dub prírodný kartacovany od výrobcu Lehmann, výroba je pri Novej Bani
Odpovedať
@tilu to je pravda, drevo je drevo, ale my doma velkovormatove dlazdice a sme maximalne spokojni. Lahka udrzba a aj to pekne vyzera.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?