Poprosím o radu s podlahou v starom dome

Profilova fotka
Jedná sa o starý kamenný dom, kde sa prerába jedna z ďalších miestností. Na podlahe bola dosková podlaha položená na drevených hranoloch. Pod hranolmi škvára. Na moje veľké prekvapenie, keď sme škváru odkopali a vynosili von, tak sme ostali v nemom úžasae, lebo po vyzametaní sa na nás pozerala pekná, rovná betónová podlaha. S tým sme naozaj nepočítali, lebo sme mysleli že betónovú budeme musieť robiť. Takže máme cca 17 cm priestoru, ktorý musíme nejako vyplniť, aby sme sa dostali o tých 17 cm vyššie, čo bude vlastne už vrchná strana laminátovej podlahy. Ako správne postupovať, aby sme niečo nepokazili. Ja som navrhoval, nakoľko podlaha aj steny sú suché, že by som preventívne nalepil po obvode Ipu tak, aby bola nalepená na betónovej platni a vytiahnutá o tých 17 cm na obvodové steny. Na betónovú platňu dať plastovú fóliu, na fóli poukladať po celej ploche 2cm hrubý XPS, na ten následne drevené trámy 12x10cm na výšku v rozostupe 60cm. Na hranoly následne 22mm OSB dosku (alebo radšej dosky?) podložka pod laminátovú podlahu a nakoniec samotná 8mm laminátová podlaha. Môžeme to takto spraviť, alebo by ste navrhli iné - lepšie riešenie? Ďakujem pekne.
Odpovedať
Profilova fotka
Ak je pod murmi izolacia snaz sa ipu nalepit k nej a na podlahu by som dal celoplosne ipu na to polystyren foliu a poter radsej ako hranoly a dosky. Ked uz cestou hranolov tak radsej osb dve vrstvy preplatovat lebo dosky mozu casom vrzgat
Odpovedať
Profilova fotka
@wolodymyr Práve že vodorovná izolácia tam nie je. Preto chceme dávať tú ipu po obvode do výšky 17cm - pre istotu čo ak by časom začala náhodou stena vlhnúť. A čo sa týka toho poteru nerád by som robil ešte jeden. A ešte som zabudol medzi hranoly by sa samozrejme dala izolácia
Odpovedať
Profilova fotka
ak bude izoláciou PS, sú hranoly zbytočné, ak vlna, tak je zbytočná vlna, pretože vzduch pod osb doskami je lepšia izolácia, naši predkovia priestor zasýpali pieskom, tiež izoloval aj keď menej, ale hlavne nevytvoril priestor pre myši.
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 Ďakujem pekne za radu. :-)
Odpovedať
@jamk1 a co takto pouzit nieco taketo? http://www.prespor.sk/content/view/id...
Odpovedať
Profilova fotka
@andyno Neviem, je to susedov dom a snažia sa o čo najlacnejšie riešenie. Skúsim mu to navrhnúť, uvidím čo povie. Zajtra mu má prísť spraviť obhliadku nejaký majster, tak som zvedavý, aké riešenie navrhne. :-)
Odpovedať
@jamk1 V starých domoch zemná vlhkosť prechádzala celou plochou domu aj stenami. Pokiaľ zaizolujete podlahu tak sa zemná vlhkosť presmeruje do stien a tie sa už nebudú stačiť sušiť prirodzenou cestou a steny môžu vlhnúť. V akom stave bola drevená podlaha, ktorú ste dávali von? Pokiaľ bola v dobrom stave bez hniloby, tak je možné aj Vaše riešenie, lebo je predpoklad, že vlhkosti tam bolo veľmi málo. A ako vysoko bola úroveň podlahy nad terénom? Pokiaľ ste zmenu podlahy robili z dôvodu tepelnej izolácie podlahy tak môžete skúsiť aj penosklo granule. Efekt podobný škváre, ale tepelné izolovanie podstatne vyššie.
Odpovedať
Profilova fotka
@vrajoz Podlaha nebola zhnitá, len samozrejme časom rozsušená s veľkými medzerami medzi doskami (aj to svedčí asi o tom, že tam vlhkosť nebola) A čo sa týka pdlahy, tak tá je dosť vysoko nad terénom, odhadujem, že to je aj 120 - 130cm. Pokúsim sa to odmerať a aj priložiť nejakú fotografiu. :-)
Odpovedať
@andyno Dať plávajúcu podlahu priamo na liapor bez podporných trámov tak ako je to v tom video návode by som váhal. Moja skúsenosť je že liapor pod zaťažením tečie. Pokiaľ by to zaťaženie bolo trvale rovnomerné tak možno. Ale čo keď na niektorom mieste postavia ťažký nábytok- ostane rovina? Je to aj viac než 10 rokov čo som riešil podobný problém ako jamk1 - vyrovnať podlahu a zároveň zatepliť ale v hrúbke len okolo 5 cm. a vtedy som získal takú skúsenosť s tečením liaporu. Naviac ten pohyb je počuť ako vŕzganie.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?