Stavba plota - prvá rada tvárnic

Dobrý den . Je problem ak sa pri stavbe plota konkretne štiepané tvarnice od abw, na zaklad pri ukladaní prvej rady nepoužilo maltové ložko ? Je tam nanesená tekutá hydroizolácia na nej postavená prvá rada tvarnic vyplnená betonom. Základ je podstivý viac ako meter hlboko. Roxory su 12ka previazané zo základom. Ono totiž sám výrobca neodporuča ukladat do maltového ložka. Každý aj v okolí hovoril inak . Tvarnice su zaliate normalne betonom . Ďakujem :-)
Odpovedať
Nie, problém to nie je...
Odpovedať
Išlo my o to či to nebude problem . Tie otvory su fakt miniaturne. Už je hotovo a je to v pohode. Po zabetonovaní prvej rady , som s tím skušal aj mixovat celou silou ale nikam to aj tak nešlo. Cital som aj tu na fore že to niekto ukladal na maltove ložko preto sa pýtam či to nemože časom robit problem.. ;-)
Odpovedať
@tomek4492 na lozko sa uklada ako pri murovani na hrubostennu msltu ked je krivy povrch. Ak si ho mal rovny netreba zakladaciu maltu
Odpovedať
@rkorba Povrch bol uplne rovno podla vodovahy. Bal som sa aby plot držal aj po rokoch. Myslel som že sa to dáva, aby to bolo pevnejšie a držalo to lepšie.. Tie diery v tvarniciach su fakt smiešne. Teda aj miesto pre beton. Nie ako u DT....
Odpovedať
@tomek4492 gravitacia funguje. Pokial ten plot nebude nijak stranovo namahany a je postaveny kolmo voci zemi, tak nemoze padnut ani bez zelezobetonovej vyplne ;-)
Odpovedať
Nie .Je to čisto vodorovný plot pred rodinným domom ;-)
Odpovedať
Niekto napr. prvý rad lepí lepdilom od základu
Odpovedať
Citujem: Plotové tvárnice sa lepia do mrazuvzdorného cementového lepidla alebo do cementovej malty (bez obsahu vápenného hydrátu).
Odpovedať
Viete niekto poradiť aky transp. tmel na vyplnenie škár? Na stránkach výrobcu je písané že sa môže použiť. Skarovali ste niekto Štiepane tvárnice ? :Ďakujem :-) ;-)
Odpovedať
@tomek4492 Štiepané tvárnice zvyčajne netreba škárovať, je to zbytočné. Jedine, že by si mal nejaké špeciálne, ktoré treba škárovať, napr. tehlový vzor, alebo niečo takéto: http://www.stavcentrum.cz/plot/kwr.htm
Odpovedať
@chrobak7 mám tie od abw. Nájde sa aj väčšia medzera. Tie tvárnice sú hrozne krivé, niektore vôbec nesedia. Nato aké boli drahé otras. Treba to rezat...Už by som ich nekúpil :-| a že Rakušania .Nechcemm aby tam pršalo a pod. Preto chcem použiť transp.tmel. abw píše že je možné ho použiť ..
Odpovedať
@tomek4492 Ono nie je jednoduché pekne vymurovať plot z tvárnic. Mne to robili dobrí murári a dvaja sa natrápili s plotom asi 3 týždne (ale aj vrátane základov a bočného plotu). Každú jednu tvárnicu museli vykolíkovať, vyrovnať do vodováhy, aby im neušli rady. Rovnako aj striešky, dali si záležať. Ešte ho aj pekne napojili na plot z bet. panelov. Takže možno ani nie sú tvárnice na vine, ale nebolo to dôkladne uložené, preto sú medzery. Neviem si predstaviť, prečo by si musel rezať z tvárnice, pokiaľ to nebola rohová a rezal by si zvisle. Ja nemám žiadnu špárovačku. A voda ako natečie, tak aj vytečie, ak sa vôbec nejaká dostane dnu, lebo ak je to dôkladne vyplnené betónom, tak sa tam nemá ako dostať.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@tomek4492 Tmelia sa dilatačné medzery. Ja som síce škároval (ukladal), ale maltou (zvislo-vodorovne), keďže sa mi len naukladané štiepané tvarovky nepáčia. Ak máte len prvý rad, môžte zvážiť aj túto cestu (je to však pracné), ak to tvárnice umožňujú.
Odpovedať
@chrobak7 sú dosť krivé a určite si natom dávam záležať. Keby si to videl plakal by si. Niektoré sú vyššie ,iné zase nižšie. Iné zase dlhsie alebo zle zostiepane. Drážky na roxory treba doriezavat. Ako keby tam ani neboli. Viacerí už nadávali na kvalitu abw.
Odpovedať
@draik už mám 5 ti rad. Možno to skúsim vysparovat nakoniec s transport. Tmelom uvidíme :-) keď to bude presvitat myslím že to bude v pohode
Odpovedať
@chrobak7 ukladali ste prvú radu do lepidla ?
Odpovedať
@tomek4492 Neviem posúdiť, ABW nepoznám nevidel som ich. Ja mám obyčajné z MM, nejaké poľské. Ale som s nimi spokojný. Neviem, či bola uložená prvý rad do lepidla, nebol som pri tom, keď to robili. Skúsil som z fotiek niečo vydedukovať, ale vyzerá to tak, že do lepidla dávali prvý rad z DTčiek, ktorý tvorí podklad pre plotové dielce. dielce sa už potom ukladali na tie DTčka a vyrovnávali sa kolíkmi. Zloženie plota je nasledovné: - základ v hĺbke cca 70 cm - 1 rad DT tvárnic - plotové dielce Terén po dokončení okolia je v takej výške, že prvá plotová tvárnica je zapustená v teréne, takže tie DT tvárnice nie je vidno.
Odpovedať
@chrobak7 veľmi pekný plot. Nevieš poradiť ako často vynechavat v plote miesto pre dilatacne skary? Stačí každé 3m 2- tvárnice nechať voľne ?
Odpovedať
@tomek4492 Pokiaľ viem, nedávali žiadne dilatačné škáry. Všetko zalievali betónom. Ten plot nie je tak dlhý, aby sa musel dilatovať. Najdlhšia rovná časť má asi 7 metrov. V zime s tým nebol žiadny problém.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
@chrobak7 ak sa smiem spytat, ako ste kotvili branicku ku stlpiku. Je mi jasné, ze kotvami, ale co zaujima mna, je ta dosadacia plocha platnicky k stiepanej tvarnici. Niecim to vyplnali ? Alebo brusili povrch tvarnice, aby dosadla platnicka na rovny povrch ?
Odpovedať
@chrobak7 pekne je to
Odpovedať
@minonkysk V stĺpiku sa vysekala a zarovnala taká malá plošina, na ktorú sa kotvil pánt bránky. Každý pánt je prichytený 4 skrutkami.
Odpovedať
@chrobak7 dakujem pekne :-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 mesiacoch
Ahojte, niekde som videl že dávali tvarnice od ABW a lepili na seba s transparentným silikonom ... má to nejaký vyznám ? a dokonca aj zboku ako ich vedľa seba ukladali ... niekto zas hovoril že dáva sa transparentný silikón ako ukladá na seba tvarnice ale kvôli tomu aby nevytiekol betón ale do toho sa dáva taký hustejší betón a ten nemôže vytiecť ... (samozrejme nebudem tam mať 1 cm diery 😄 ) tak teraz mám dilemu.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?