Plot postaveny vo vyske - spevnenie svahu

Profilova fotka
Ahojte, chcel by som sa s vami poradit ohladom nasladujucej dilemy. Nechal som si postavit betonovy plot od jednej firmy. Plot bol postaveny na nerovnom pozemku a cast plotu je postavena vo vyske. Miestami je to 70cm od zeme (az teraz si uvedomujem ze to nebola najlepsia cesta). Zaklady sltpikov su masivne. Teraz chcem robit zavazku zeminou a nechcem aby ta zemina sla susedovi na pozemok cize to pod plotom musim prehradit. Cize nejake svahove spevnenie. Vedeli by ste mi dat tip co by bolo najvhodnejsie aby ma to financne nezruinovalo, aby to udrzalo navezenu zeminu a aby to nepohlo s plotom? Nad cim som zatial premyslal: - Debniace tvarnice a vyplnit betonom + betonovym odpadom + spevnit roxormi - Gabionova svahova konstrukcia alebo gabion oporny mur alebo gabion zarubny mur. - salung, salungove dosky a vyplnit betonom + stavebnym odpadom (tu by to muselo byt chytene o betonove stlpiky a bojim sa aby vaha neposunula plot, buldozerom ani autami sa tam chodit nebude ale preistotu som paranoidny) co si o tom myslite? ma tu niekto s tym skusenosti? za vsetky komentare vopred dakujem. s pozdravom Lukas
Odpovedať
Čo tak zasalovat to z jednej aj druhej strany a vyliať to betónom. Tie DT by som zboku navrtal, zavalil tam aspoň 12-ku roxor polmetrovy na každú stranu plotoveho poľa aspoň dva, a potom ich ďalším prepojiť cez to plotové pole, aby sa to previazalo s tými základmi stĺpikov aby to neušlo k susedovi a vyliať betónom, veď to bude pod zemou. Podľa mňa najjednoduchšie, pevné a možno aj najlacnejšie. Keby tam mali ísť DT-cka, pod ne by ste museli spraviť nejaký základ a dobre to s ním previazat zase aby to necestovala, keď tam budete hlinu sypať.
Odpovedať
Profilova fotka
Pozicaj si zemny vrtak a na kazde pole dve diery na tretinu dlzky navrtat do stlpikoveho zakladu dieru dat roxor a vodorovne previazat plus napichat do vyvrtanych jam dalsie roxory dobre zdratovat nasledne zasalovat a naraz zaliat.
Odpovedať
Profilova fotka
@jozik123 Dakujem za radu a za vas cas. Neposkodi vrtanie do stlpikov ich statiku / konzistentnost?
Odpovedať
Profilova fotka
@wolodymyr Ahoj Wolodymyr. Dakujem za tip. Cize hovoris ze by bolo dobre navrtat aj betonove zaklady a aj do zeme? Ako hlboko by som mal ist do zeme a do betonovych sltpikov?
Odpovedať
@wolodymyr to je tiež celkom dobrý nápad, ale otázka je či sa tam s tým zemným vrtakom dostane priamo pod tie platne a či tam bude vhodná zem na vŕtanie. Myslím že pol metra do hĺbky by malo stačiť, keď sa to ešte ďalším polmetrom hliny zakryje.
Odpovedať
@lukas_kralik To fakt? Fakt robí niekto bez premyslenia ďalšieho kroku? Ako hlboko máš tie stĺpy v zemi? Či to máš zabetónované len v tých pätkách? Ak tam nemáš ten stĺpik aspoň 70 cm v zemi, tak keď navezieš vrstvu zeminy, tak ti to vytlačí celý plot, alebo v zime ti môže mráz posunúť plot. Ak máš tie stĺpiky len 20 cm v zemi (čo tipujem, že stĺpik má 270 cm, z toho panely sú 200 cm, 50 cm je nad terénom a v zemi mi vychádza tých 20 cm), tak taký plot ti zvalí aj silnejšia víchrica. To ti robila nejaká firma, čo robí ploty? Všetko, čo urobíš, bude už len taký zlepenec. Keďže tam chceš naviezť 50 - 70 vrstvu zeminy, tak si tam mal najprv vybudovať poriadny základ v zemi - vyliať betón aspoň tých 70 cm hlboko, na to na vrch spraviť múrik z DT o šírke 30 - 40 cm a výške cca 50 cm (2 rady DT) a do nich si mohol zabetónovať tie stĺpiky. Takže by si mal aj spodok pevný, aj vrch uchytený a aspoň ako tak estetický. A z druhej strany bo bude ako vyzerať, keď tam nebude navezená zemina? Ty si fasa sused. Dúfam, že celú tú opachu máš aspoň na svojom pozemku za spoločnou hranicou, že tie pätky neprečnievajú na susedovu parcelu?
Odpovedať
@lukas_kralik nemusíte sa báť, tým že do toho DT navrtate 12mm dieru a narazíte tam roxor určite nič neposkodite.
Odpovedať
@chrobak7 ja predpokladam že pod tými DT-ckami je ten základ ešte minimálne 50cm v zemi, inak fakt to jediné zvaliť a spraviť nanovo. @lukas_kralik inak to je dobrá poznámka že ako si so susedom dohodnutý? Predpokladám že on to zavázat asi nebude keď tu toto riešime. Bude to tam niekým obývané kto bude musieť na to kukať? Inak ako tak kukám na ten pozemok to bude teda riadna zavazka.
Odpovedať
Profilova fotka
@chrobak7 Ahoj Chrobak, vdaka za rady a infosky. - zaklady betonovych stlpikov su este 70-80cm v zemi. - Plot bol postaveny na mojom pozemku, je mozne ze par betonovych capiciek trci 5 cm do vedlajsej parcely (nie zaklad, iba betonova capicka, cize to staci malym kladivom odbuchnut keby mu to vadilo) Robil sa odstup od hranice pozemku presne preto aby som nezasahoval do susednej parecely. - Som dobry sused, keby buducemu susedovi vadila opacha tak sa dohodneme na svahovej uprave z jeho strany. (+ ma plot zadara) . Momentalne je tam pole a ziadny sused tam nieje, nebyva, a dlho ani nebude.
Odpovedať
Profilova fotka
@jozik123 zavazka nebude mala, no nula na lavej strane fotky bude nizsie ako je teraz, cize ono sa to tak spriemeruje. cca 50 cm max 60cm niekde pojde. Dik za cas vas vsetkych.
Odpovedať
@lukas_kralik Tak keď je to tak hlboko v zemi, tak ja by som to asi riešil tak, že z druhej strany by som dal zvislý šalung, ktorý by lícoval tie panely, z tvojej strany tiež, ale tak, aby si pod tie diely vedel vliať betón. Bude to ale ťažné napasovať na tie neforemné pätky, ale čo už. Do šalungu naliať betón, aspoň 10 cm hrubý. Možno aj nejaká tá výstuž by sa hodila, aby zemina tlakom nezlomila ten betónový spodok. Lacné to ale nebude, lebo tam minieš metre kubické betónu. Pre teba je už síce neskoro, ale ja som to robil tak, že mám plot 2,5 vysoký, z toho 0,5 metra je v zemi. Resp. po postavení plota sa u mňa navážala zemina do výšky 30-50 cm, ako na ktorých miestach. Niekde je celý spodný panel pod úrovňou terénu. Fotky sú napr. tu: http://www.modrastrecha.sk/forum/poze... http://www.modrastrecha.sk/forum/plot...
Odpovedať
Profilova fotka
@chrobak7 @jozik123 Ahojte, tak som nad tym rozmyslal a budem to nakoniec robit inak. Ziadny beton a ani salung, ale hodim tam par fur lomoveho kamena a pekne to vyskladam na taku "skalku" so svahom smerom do mojho pozemku, aby sa tlak zeminy pekne rozlozil. Oblozim kamenim vysvahujem aj tie betonove zaklady stlpikov aby na ne nesiel ziadny tlak + paranoidne pred zaklad a a do kamenia pred zakladom zatlciem po roxore aby to bolo zpevnene, Ked sa na to nahadze jemne zemina a poprsi, pekne sa to aj zlepi a aj to bude lepsie vyzerat nez nejaka betonova obluda a hlavne bude to drzat a tych 50 max 60 cisel zeminy s tym nepohne. POzeralo mi to par ludi a hovorili co som tusil a to je to ze betonovacka by bola peklo. Kopa materialu, kopa prace, vrtanie do DTciek... Ono sa to nezda ale bolo by toho mrte vela. A problem dat do rovnosti salung, atd... Ten kopcek bude smerom do mojho pozemku trochu aby to neletelo pripadnemu susedovi a aj to bude u neho lepsie vyzerat a bude tam mat skalku (na jeho strane dam ovzvlast bacha aby to tam pekne vyzeralo). Vyhoda kamena oproti betonu je ze je to komodita ulozena do zeme, ziadne lepenie, betonovanie... proste iba ulozeny nerast. To ze budem mat kamen pod\pred plotom na mojej strane parcely ma ani tak netrapi. Zahrada je velka a sadit bude kde. mam aj betonove plotiky a cistu masivnu betonovu hranolovitu sut ktoru mozem pouzit ako zaklad pre ten kamenny val. Co si o tom myslite? Chcem sa este raz Chrobakovi a aj Jozimu podakovat za proaktivitu a za nezistnu pomoc a rady. Vdaka. Chlapy ked uz sme otvorili tuto diskusiu. Neviete aky by bol najlepsi kamen? A mozno nejlepsieho\najlacnejsieho predajca kamena?
Odpovedať
Článok sa načítava...
@lukas_kralik to je tiež riešenie a celkom fajn nápad, niečo podobné som videl aj u nás v dedine, jeden ma tak spravený svah z pomocného kameňa bieleho a medzitým nejaké rastliny a vyzerá to celkom fajn. Aj s tým bude dosť roboty. Skús si zistiť kde v okolí je najbližší kameňolom A tam sa poinformuj čo najvhodnejšie by ti na toto vedeli dať a za akú cenu.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?