Automatizacia brany motor NICE MC424L

Mame vyssie spomenuty motor a otvarame branu ovladacom. Nema to dobry dosah, castokrat musime stat pri brane aby dosiahol signal, preto to chcem zautomatizovat. Rozmyslal som pouzit sonoff alebo shelly. Vedel by niekto pomoct, ako by sa to malo zapojit? Podla manualu je tam vstup AUX ktory je programovatelny, ale ci je mozne vyuzit ten. Ma niekto riesenie so shelly popr sonoff?
Odpovedať
Profilova fotka
@jurp - zly dosah treba riesit externou antenou napojenou kvalitnym koaxialom. Externa antena moze byt napriklad v majaku. Tak to mam napriklad ja. Ak ani to nestaci, mozes skusit kupit novy typ prijimaca s technologiou LORAWAN, ktory funguje kludne aj na 500m. Odskusane. Ale budes musiet vymenit pipaky. Prijimac sa vytiahne (pri vypnutom napajani brany a vlozi sa druhy). Napr. toto https://branyposuvne.sk/na-posuvnu-br... K zapojenie shelly, existuje viac moznosti, najjednoduchsie simulovat otvaracie tlacitko (STEPBYSTEP). https://www.youtube.com/watch?v=GTNqJ... Pozor treba dat pri napajani Shelly, aky typ pouzijes (bud 230v,alebo 24V DC), zapojenia sa lisia. Dolezite nastavit pulz tlacitka na 1s alebo 0.5s a shelly umiestnit co najdalej od vysielaca. Idealne mimo krabicu motora.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od jurp:

Mame vyssie spomenuty motor a otvarame branu ovla…
@jurp neviem do akej miery si technicky zdatny, ale ak mas novsiu jednotku R10, mozes sa pozriet na toto: https://github.com/xdanik/Nice_BusT4
Odpovedať
akoze predlzenim anteny by to slo urcite, ale skor mi ide aj o automatizaciu a otvorenie odkialkolvek ak by bolo treba
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mgx:

@jurp - zly dosah treba riesit externou antenou n…
@mgx preco mimo krabicu? rusi to nejak? co sa tyka toho zapojenia, viem, ze kedysi bol shelly kde sa vstupne napatie prepinalo cez jumper, novsi typ shell 1 plus uz nema takyto jumper, ale predpokladam, aspon z obrazka, ze podporuje aj 24VDC, takze by to slo napajat priamo z tej jednotky NICE
Odpovedať
Profilova fotka
@jurp ak to das hned vedla transmittera, rusi to dost prijem wifi. Ak mas silnu wifi, tak kludne dozadu (kuk obrazok), ak slabu, tak kovovy case motora moze byt problem. U mna nie je, u svokry je to hranicne, ale ide :).
Odpovedať
mam nice pohon, trosku starsi, cca 10 rocny a branu ovladam cez mobil prezvananim pomocou tejto krabicky https://www.nice-pohony.sk/GSM-kluc-p... mam to uz niekolko rokov, ani raz sa to neseklo, funguje 100%. Na nejaku automatizaciu to asi nie je uplne vhodne, ale je to uplne jednoduche a pouziva to aj manzelka....a happy wife = happy life
Odpovedať
To je tiez zaujimave riesenie ale celkom drahe, to uz je v porovnani s cenou origo wifi modulu k motoru
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 7 mesiacoch

@jurp - zly dosah treba riesit externou antenou n…
@mgx dá sa to zapojiť aj na tlačítko v krabičke v stene kde idú už len dva káble z motora? Alebo je lepšie dať to na motor a zapojiť ako to je na tej fotke možno z inej svorky? Je to motor Hormann Supramatic a v stene je tlačidlo na otvorenie a bolo by fajn vedieť to aj cez telefón otvoriť.
Odpovedať
Urcite si to daj na shelly, len pozor nie kazde ma bezpotencialovy vystup. Ja mam shelly v mototr az dve vsade ich davam lebo aj sceny si vies vytvorit..ja mam tak ze ked otvorim branu rozsvieti sa mi svetlo na pozemku a na ceste ale len pokial uz je tma..krasne si to vies automatizovat
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od marsdm:

@mgx dá sa to zapojiť aj na tlačítko v krabičke v…
@marsdm aj tam si vies dat shelly paralelne s tlacitkom..budes teda vediet otvarat aj tlacitkom aj telefonom..
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od maros173:

@marsdm aj tam si vies dat shelly paralelne s tla…
@maros173 môže tam byť tento typ Plus 1? Je tam schéma na 12V, len trochu je to mätúce tie kombinácie.
Odpovedať

@maros173 môže tam byť tento typ Plus 1? Je tam s…
@marsdm ano shelly plus 1..ale ja by som dal mini lebo je mensie a vojdu ti k motoru aj viac ak bude treba..a napajanie nepotrebuje 12vdc staci ak mu zo svoriek motora vytiahnes 230vac to je v pohode nemusis tam trafa davat...a ja mam nastavene na 0.5 sec po kliknuti
Odpovedať

@marsdm ano shelly plus 1..ale ja by som dal mini…
@maros173 vyskúšané a funguje. Ďakujem. Schéma vyzerala zložito, keďže tam sú viaceré možnosti, ale v motore bolo označenie na 24V a 0 a tlačidlo bolo zapojené, tak sa to k nemu len pridalo a hotovo.
Odpovedať

Urcite si to daj na shelly, len pozor nie kazde m…
@maros173 teraz keď to tak dobre išlo, tak zaujímavo znie aj to s tým svetlom 😁 čiže treba dať ďalší modul na vypínač svetiel a v aplikácii to nastaviť? Alebo treba ešte pridať niečo niekam?
Odpovedať

@maros173 teraz keď to tak dobre išlo, tak zaujím…
@marsdm shelly pod vypinac a v appke vytvoris scenu..easy simple
Odpovedať

@maros173 teraz keď to tak dobre išlo, tak zaujím…
@marsdm ked nebudes vediet poradim ti..ja davam shelly vsade lebo dnes ma kazdy mobil vzdy poruke a je to pohodlnejsie jak vstavat ku vypinacu
Odpovedať
Článok sa načítava...

@marsdm ked nebudes vediet poradim ti..ja davam s…
@maros173 akurát pozerám že ktoré vybrať. Môže byť na tých svetlých Plus 1PM Mini? Zaujímala by ma aj spotreba na jedných svetlách, lebo boli by fajn ako také svetlo na vytvorenie atmosféry vonku, tak že by sa podľa spotreby nastavil čas svietenia. Na svetlá kvôli prechodu by bolo to obyčajné Plus 1 Mini. Tie scény sú prehľadné akurát po zotmení je len v prémiovej časti, takže to len podľa času nastavím. Určite niečo nebudem vedieť, takže ozvem sa keď to bude aktuálne 😀
Odpovedať

@maros173 akurát pozerám že ktoré vybrať. Môže by…
@marsdm plus 1 mini nema bezpotencialovy vystup nato pozor..ale na spinanie svetla je to v pohode. Podla spotreby cas ? To nedava zmysel..resp musel by si si odsledovat aku ma svetlo spotrebu a tak nastavit na tvrdo casove okna..svetla sa skor nastavuju podla zapadu/vychodu slnka :) kludne pis..
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 8 mesiacoch

@marsdm ked nebudes vediet poradim ti..ja davam s…
@maros173 zdravim,narazil som na tuto diskusiu a potreboval by som poradit. Mam Nice road 400 a dokupil som Shelly 1 gen 3. Nedari sa mi to spojazdnit. Pravdepodobne to nemam spravne zapojene, lebo v aplikacii neviem nic naparovat. Viete mi poradit ako správne zapojit?
Odpovedať
Profilova fotka
@miggell zapojenie mas hned v mojom prvom odkaze. Ak nevies shelly priparovat s appkou, moze ist o nasledujuce problemy: 1) shelly nemas napajane - to sa da otestovat jednoducho, pri zhodenom kryte motora pozres ci shelly blika. Ak nie, merakom otestujes ci na N/L je 230V. 2) samotne pripojenie k appke - shelly potrebuje wifi siet s internetom (ak teda neparujes shelly s zigbee ci inym protokolom). Wifi siet musi fungovat aj pod krytom motora co moze byt problem - riesenie je umiestnit bud wifi antenu alebo cely modul mimo kryt alebo aspon antenu dat mimo. Ak mas dobre pokrytie s wifi, shelly sa pripoji. Samotne parovanie moze byt problem aspon na prvy krat, je dobre to spravit rovno doma a do motora uz nahodit len nakonfigurovany modul. Casto pomoze robit prve parovanie pri zhodenom kryte motora. 3) moznost je zaplatit niekomu co to uz robil, pride zapoji a odide.
Odpovedať

@miggell zapojenie mas hned v mojom prvom odkaze.…
@mgx iba dodam, ze wifi ani netreba, lebo shelly ma aj BT aj wifi a default to funguje tak, ze ked ho zapnes na 230 a otvoris appku tak to tam okamzite vidis kvoli BT. Potom pocas nastavenia je tam na zakliknutie, ze vypnut BT. Skus sa spytat pripadne chatu GPT... Ja mam rovnaky motor, mam sice shelly mini ale je to v principe to iste.
Odpovedať

@miggell zapojenie mas hned v mojom prvom odkaze.…
@mgx dakujem za rady. Idem to ešte premerat. Posielam este schemu ako som to zapojil, tak len pre moje uistenie, ze to mám správne 😁
Odpovedať
Profilova fotka
@miggell to zapojenie je samozrejme nespravne. 1) napajanie shelly: mas 2 moznosti - bud ho budes napajat priamo z NICE (ci uz 24V) alebo privedies N/L z privodneho kabla. Ak priamo z NICE motora, tak to mas spravne - zem (GND) na pozicii 4 na motore spojis s fazou (L) na shelly - u teba zeleny kabel. 24V jednosmernych (pozicia 1 na motore) spojis s N na shelly ( u teba cerveny kabel). druha moznost je dat N/L priamo zo svorkovnice na privode motora. Ked to takto zapojis, shelly sa musi rozsvietit, aj ked ovladat nebude nic. na to treba ovladanie cez dry contact (na shelly pozicia 0 a 1 uplne vlavo) spojit so svorkami 4(GND) a 2 (STEP BY STEP). Ak totiz na zivom motore spojis kablikom na 1sekundu poziciu 4 (GND) a 2 (SBS) tak krokujes branu -> zatvorit-stop-otvorit-stop. to je presne co chces. takze zlty kabel nechas podla tvojho zapojenia 1(shelly)<>2(motor-SBS) ale fialovy prelozis na motore z pozizie 1 (co je zle) do pozicie 4 (GND). Vysledne zapojenie ovladania dry contactu bude: 0(shelly)<>4(GND motor) a 1(shelly)<>2(SBS motor). Nezabudni si na appkle nastavit timer na 1sekundu (auto off), pretoze to musi byt TOGGLE SWITCH s 1sekundovym kontaktom. Inak to nebude chodit.
Odpovedať

@miggell to zapojenie je samozrejme nespravne. 1…
@mgx ďakujem za polopatistický výklad 😁 zaujimave,ze sa mi nepodarilo rozbehat z tej svorkovnice, ale az ked som napojil na priamo z napajania. Ale pravdepodobne este nieco nebude správne, lebo pocujem cvakat Shell,( nastavil som timer) ale nic sa nedeje. Dokonca ani ked kablikom spojim 2 a 4. Tak fakt neviem co este moze byt zle. S ovladacom brana normalne funguje
Odpovedať
Profilova fotka
@miggell skus odfotit riadiacu dosku a napis presne jej typ. Mala by byt RBA4R10. Kontakt medzi 4<>2 musi byt aspon na 1 sekundu. Vtedy musi fungovat otvaranie-zatvaranie (steb-by-step). dalsia vec je, ze ked spojis kontakt 2 a 4 na sekundu a brana sa nehybe., mas to pravdepodobne zle nakodovane. Ako prve by som pozrel, ci ste neaktivovali funkciu "kondominium" kde step-by-step nefunguje https://www.nice-pohony.sk/fotky10693... 7.6.3 - Funkcie druhého stupòa (nastavite¾né parametre) je to strana 15 na pisanej verzii manuala (16 na elektronickej)
Odpovedať

@miggell skus odfotit riadiacu dosku a napis pres…
@mgx tak funkciu krok za krokom aktivovanú mám, ale aj spojim kablikom 2 a 4 na sekundu nic sa nedeje
Odpovedať
Profilova fotka
@miggell4 - toto je starsi typ jednotky RBA4, ktory je nekompatibilny s RBA4R10. Skus pre krok za krokom na 1 sekundu spojit kablikom kontakty 2 a 1 (PP a 24VAC). Ked to bude fungovat, napisem ti co dalej.
Odpovedať

@miggell4 - toto je starsi typ jednotky RBA4, kto…
@mgx funguje, otvara sa brána. Pochopil som, ze treba spojit 1 a 2. Uz vsetko funguje. Si KING 😁 ďakujem
Odpovedať
Profilova fotka
@miggell gratulujem, nakoniec to zapojenie co si mal bolo spravne, pre jednotku RBA4. Priznam sa, uz som ju strasne dlho nevidel :).
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?