30cm základ pod múr - aké to bude mať následky?

Profilova fotka
Dobrý deň, viete mi niekto fundovane povedať ako dopadne 1meter vysoký oporný múr, keď dáme základ len do hĺbky 30cm? Na tom mieste stál posledných 50 rokov murovaný oporný múr v ktorom bolo viac kameňov ako betónu a držal metrový násyp zeminy, len už zvetrával a tak sme ho zvalili. V zemi má plytký základ a tvrdí mi majster, že 30 cm základ bude stačiť pod nový múr z DTčiek, že sem tam sú v zemi ešte staré zvyšky, tak do nich navŕtajú roxory a tak sa to spojí s novým základom a bude to dostatočné, lebo na oboch koncoch 10 metrovej dĺžky bude potiahnutý do "Lka"...podľa mňa tvar s hĺbkou základu nesúvisí . Ďakujem!
Odpovedať
Skus mu dat podpisat papier, ze ked to nebude stacit pojde to cele na jeho triko, a uvidíš tie vykrucacky
Odpovedať
@giulliette24 fúha, čakať fundovanú odpoveď na laickom fóre... ale je tu aj zopár odborníkov na múry/oporné múry. to sú klasické spôsoby "majstrov". že to bude dobre, že to stačí, že to nikde nepôjde, atď. ale ak mu zavoláš o 10 rokov, že to dopadlo inak, tak to budú iné vykrúcačky a milión nepredvídateľných dôvodov, prečo to tak dopadlo... napríklad vibrácie z cesty, alebo sused moc hlučne kosil okolo toho, a podobne. ale určite to nebude tým, že nezámrzná hĺbka nie je 30 cm, ale 3x viac... samozrejme, má to aj druhú stránku - majstri hľadajú, ako to spraviť nielen najjednoduchšie, ale aj najlacnejšie, aby domáci nepovedali, že je majster drahý (aj keď domáci nemusia mať takú prioritu). a takisto môže byť obmedzenie zo strany prístupu techniky na vytrhanie základov a výkop hlbších. alebo čo ja viem. ak to bude aj naďalej mať plniť funkciu oporného múru, potrebuješ na to projekt a stavebné povolenie. tam sa dozvieš, aký základ to má mať.
Odpovedať
Profilova fotka
@cotibebemore Ďakujem za dobrú rado, mňa to nenapadlo
Odpovedať
Profilova fotka
@worker_falcon ďakujem za fundovanú odpoveď 🙂 v okolí kde rastú domy ako huby po daždi to miestami vidím...ploty vo svahu, za ktorými je pozemok vysypaný na dokonalú rovinu a 3-5 ročné múry popraskané ...tak teraz nechcem dopadnúť rovnako
Odpovedať
Profilova fotka
@giulliette24 minimalna nezamrzna hlbka je na SK 80cm, v pripade nesudrznych zemin alebo horskych oblasti aj viac. Kde patris zistis ak pozries do tabulky, pripadne sa pozries do vlastneho projektu (tam je hlbka horizontalnej zakladovej konstrukcie uvedena). Viac info stavbarska biblia Frick/Knoll alebo norma DIN1054.
Odpovedať
@giulliette24 Už keď investuješ peniaze do plotových tvárnic, tak daj už radšej hlbší betónový základ. Keď už pre nič iné, tak "do pekla na parádnom koňovi", nech už je to poriadne. 🙂 Napr. vodárenská spoločnosť ukladá svoje vodovodné potrubia do min. hĺbky 130 cm. Takú majú normu, že "nezamrzná hĺbka". Nedávno sme robili podobný plot, tak základ nám tam kolísal v hĺbke okolo 80 - 90 cm.
Odpovedať
Čauko, určite hlbši základ. Ale ja som pod Tatrami dával pod podobný plotik (10 metrov) len 30cm, lebo pod tým šla nejaká stará káblová rúra (už s mrtvymi kablami samozrejme), bola ešte taká stará betonova, či tehlova, či jaka to bola... a mám Hčka do výšky 1,75m a za 7 rokov to fakt nikde nešlo 😄 Dal by som ale určite hlbšie.
Odpovedať
Profilova fotka
@mgx toto platilo roky dozadu 😅 so zmenou klimy si myslim ze sa ta nezamrzajuca hlbka posunula smerom k povrchu 🙂 ale ano pre istotu dat aspon 80cm nikoho nezabije 🙂
Odpovedať
Tak ako sa protipovodnove zabrany nerobia na priemerny rok, tak sa nerobi nezamrzajuca hlbka na priemerny rok.
Odpovedať
Profilova fotka
@zipsuliak nie som si vedomy, ze by sa nieco v norme a tabulke cislo 17 EN1054/DIN1054 ktora stale plati zmenilo. To ze u Vas doma 10 rokov nemrzlo neznamena, ze buduci rok nebude mesiac pod -15C. Sice malo pravdepodobne, ale nie nemozne. Zial norma plati rovnako, ci stavias bungalow pri Senci alebo pilier na ukotvenie lanaca na Lomnickom stite. Len plati iny riadok v tabulke.
Odpovedať
@zipsuliak ako vieš dopredu zaručiť že už nikdy nebude poriadna zima? posledne sme mali rekord pod -25st 20 dní v kuse v r. 2017, následne najteplejšie roky za celé obdobie merania
Odpovedať
Profilova fotka
Tvl. Vo to beriete tak vazne? 🤣🙈
Odpovedať
Článok sa načítava...
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?