Aký základ pod branu

Zdravim idem si po radu .každý vraví inak.. tak skúsim tu.. potrebujem spraviť základ pod bránu. Brána bude oceľová cca 150-200kg .. dĺžka brány 3m samonosna dvojkridlova...ocelove stĺpiky vsadené do základu.. .. otázka znie.. základ pod bránu stačí iba pod stĺpikmi ? Alebo riadne previazaný aj železom a spraviť po celej dĺžke 3m popod oba stĺpiky.. ide o to aby to nevykrutilo v zimnom období... Poraďte ako najlepšie spraviť..
Odpovedať
@majko1989 To bude samonosná posuvná, alebo klasická otváravá?
Odpovedať
@majko1989 čo je ***** "samonosná dvojkrídlová brána"??? na normálnu dvojkrídlovú bránu ti stačia základy do nezámrznej hĺbky, rozmeru max. 40x40. výrobca brány neporadil?
Odpovedať
Ospravedlňujem sa.. brána klasická .. viete jeden hovorí lepšie cele previazat aby sa nevykrucala a časom nesadali krídla do seba.. druhy zase stačia iba päťky... Tak si mám asi vybrať..
Odpovedať
Ja mám pod celou bránou. S tým, že tak jak sú stlpiky, tak som 1,20m v zemi, ostatok som vykopkal asi tak 30cm? Len čisto na previazanie, sú tam roxory a vrstva betónu v zamrzajucej hlbke.
Odpovedať
@majko1989 previaz, 3m je malo neni to vela roboty ani penazi a bude to istota,
Odpovedať
@majko1989 Spravil by som ako arcticcode - previazal. Predsa len istota je istota - aby sa ti v budúcnosti tie krídla navzájom nepohli. Ja mám posuvnú samonosnú, tam nebolo treba betónovať pod bránou.
Odpovedať
Profilova fotka
Ak sa dobre pamätám tak už na priemyslovke nás učili že previazať. Samozrejme, že pod celou bránou a v nezámrznej hĺbke.
Odpovedať
Ok. Súper... Tiež som za previazanie.tymto ste ma ubezpecili ako to spraviť. Veľká vďaka..
Odpovedať
@majko1989 tvl, na fóre plnom laikov si si vybral názor, ktorý ti vyhovoval. povedz mi, ako ti pomôže previazanie do zámrznej hĺbky? skôr ti to spraví škodu, lebo ti podmrzne ten "preklad" a môže zboku pôsobiť na základy stĺpov. ktoré by sa samotným mrazom nepohli, lebo sú v nezámrznej hĺbke. ak spravíš poctivé základy do nezámrznej hĺbky, tak sa tomu nemá čo stať. ibaže by si to mal v násype či neuľahnutom/nezhutnenom podloží. vtedy to má čiastočne význam, keď sú spojené stĺpy. Ale keď už, tak spraviť komplet do nezámrznej hĺbky ako treba.
Odpovedať
Previaz riadne do nezamrzavej....prejde ti tam raz tatrovka ked bude treba a budes mat hlavu v smutku....to neni tolko roboty na par metroch vykopat a zabetonovat....
Odpovedať
Samozrejme som myslel spraviť riadny základ po celej dĺžke do nezamrzavej hĺbky 80-100cm a hodiť tam zopár karyrohozi ..nie len povrchový!!!
Odpovedať
Profilova fotka
Určite v nezámrznej hĺbke pod celou bránou inak by to nemalo zmysel.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@majko1989 Ked že maš sirku 3metre tak to znamená kridlo 1,5 metra. Neverim že bude mat to kridlo 150 kg. To si asi myslel vahu celej brany . Podla mna stači riadne zabetonovat stlpky a je to v pohode
Odpovedať
@chrobak7 @worker_falcon @arcticcode @sysell @kosto13 @pepese @123kiko prosím možem sa spýtat vás čo máte uz za sebou realizaciu plotu? Mame trochu problem so širkou zakladov pre samonosnu posuvnu branu o širkee 5,5 m. Mame základy v nezamrzavej hlbke 100 cm. Beton mame z betonarky z mixu, kvalitny dobry beton 20 tka. Ovšem, bohužial širku zakladu pre samosnosnu posuvnu branu len 35 - 40 cm. Vyrobca plotu ktory bude tahokov rám + drevene výplne požaduje 60 cm šírku základu. Výška plotu 160 cm. Podložie je velmi tvrdé ilové, museli na niektorych miestach kopači robit zbíjačkou, nešlo inak. Nemáte skusenost? Nestačilo bych tych 35 - 40 cm? rozmer našej betonovej základne pre samonosnu branu je 2,35 dlžka, 1m hlbka a 35 - 40 cm šírka. Na krajoch betonovej základne budu stlpiky kotvene na chemicku kotvu do betonu. Brána samonostná posuvná 5,5 m. Hladám odpvede na to, či to nechat ako je, alebo rozširovat základ, opat kopat a navazovat zložito novy beton na stary? ďakujem pekne za názor
Odpovedať
Profilova fotka
Nejedná sa až tak o hmotnosť brány. Stačí ak raz v nevhodnú dobu privezú niečo ťažké nákladným autom zaťaží to rovno nápravou pri stĺpiku a pohne 3mm a už nesadne brána. To je potom radosť ! A ľudí čo vravia, že tam bude len ľahká doprava je veľa a realita je nakoniec úplne iná.
Odpovedať
@neyaa Nikto ti garantovane nemôže povedať, či ten základ, ktorý máš je dostatočný alebo nie. Samonosná brána potrebuje jeden masívny, ťažký monolit. A čím dlhšia brána, tým väčší základ. Píšeš, že brána má šírku 5,5 metra. Predpokladám, že to je celková dĺžka brány aj s presahom. Ak by to bola len čistá šírka brány - teda šírka otvoru, tak samotná brána by musela mať aspoň 1,4 - 1,5 násobku otvoru, teda 7,5 - 8,5 metra. Ak je to ten druhý prípad, teda že celková dĺžka brány bude viac ako 7 metrov, tak určite dobetónuj ... a hodne. Ak je celková dĺžka brány len tých 5,5 metra (otvor predpokladám tak max. 3,5 metra), a píšeš, že máš okolo tvrdú, udupanú zeminu, tak je pravdepodobné, že to bránu udrží. Ja mám bránu 7 metrov (čistý otvor je 4,5 metra) a základ mám cca 2,5 metra dlhý, cca 90 cm hlboký a široký je niečo cez 40 cm. Navyše je previazaný roxormi s plotom a jeho základom, takže by sa musel pohnúť celý plot, aby sa pohla brána. Píšeš o nejakých stĺpikoch na samonosnú bránu - pre samonosnú bránu stačí jeden stĺp, ani ten nie je nosný. Hlavným nosným prvkom sú tie konzoly s ložiskami. Pre samonosnú bránu je treba dať tie vodiace ložiská čo najďalej od seba. Najlepšie je tak ďaleko, ako dlhý je previs brány. Ak výrobca požaduje 60 cm, môžeš povedať, že ti stačí 40 cm. Tým ale riziko preberáš na seba. Ak sa brána pohne, dodávateľ nebude zodpovedať za to. Možno je jeho požiadavka predimenzovaná a nič sa nestane. Kto vie...? Dopredu nikto. A nabudúce nezadávaj otázku do viacerých tém, odpoveď tým neurýchliš, len zneprehľadňuješ fórum.
Odpovedať
@chrobak7 ďakujem, tak to máš pravdu, tych 5,5 m je čistý otvor brány + este je tam ten trojholnik ktory vyvažuje bránu z boku... Stlpy som myslela len plotove stlpy za ktore brana zachádza...
Odpovedať
@kosto13 rozumiem, toto bude ale čiste parkovacie statie pre 2 osobne auta. Priechod pre nejake pripadne vacsie auta bude vedla domu - nakolko tam robime odnimalenu čast plota aby sa dalo dostat dozadu do zahrady...teda cez parkovacie statie kde je brana nikdy nejake obrie auto nepojde... bude tam hned vysadba, ani by sa nemalo kam dostat mame len 6 m tesne pred domom...
Odpovedať
@123kiko .písal som brána bude mať 150-200kg... (Celá brána ) nie krídlo ..
Odpovedať
@majko1989 tak v tom pripade staci to co som napisal
Odpovedať
@neyaa v podstate to staci.. Na ukotvenie korcule ktora ponesie branu to staci.. Jediny problem by mohol nastat ze pohon nebudes mat na jednej strane ako ukotvit do betonu.ale podl mna by to stacit malo.. Pohon v podstate nenesie ziadnu vahu tak ze mu to nevadi
Odpovedať
@123kiko Nebude to stačiť, neyaa upresnila, že krídlo bude oveľa viac, ako 5,5 metra. @neyaa Tak ak čistý otvor má 5,5 metra, tak celé krídlo bude mať vyše 8 metrov. Na takú páku tvoj základ stačiť nebude. Dodávateľ brány má pravdu. Netvrdím, že sa to hneď vytrhne, alebo že to bránu neudrží, ale tak malý základ je už riziko pre tak veľkú bránu. Taká brána bude vážiť cez 300 kg, keď to vynásobíš pákou dlhou 5,5 metra, tak na základ bude prenášaná sila vyše tony. Ak nechceš riskovať, že ti brána klesne, alebo sa nakloní (napr. ak budú výdatné dažde a pôda sa premočí a brána "vytiahne" ten základ zo zeme), tak dobetónuj aspoň na tých 60 cm vedľa pôvodného základu až dole. Ak obkopeš pôvodný základ a opláchneš ho hadicou, tie betóny sa natoľko spoja, aby držali pod zemou spolu a vytvorili jeden monolitný blok. Druhá vec je - máš na druhej strane dostatok miesta, aby sa ti brána odsunula? Tam potrebuješ minimálne toľko, koľko bude mať brána šírku. Keď si pozrieš moju fotku hore, uvidíš, koľko priestoru tam treba, keď je odsunutá. Aj tak nerozumiem, prečo ste základ vopred nekonzultovali s dodávateľom. ja som s dodávateľom brány komunikoval ešte predtým, než sa staval plot, aby brána bola zladená s plotom. Presne mi nakreslili základ brány a taký som aj urobil.
Odpovedať
@chrobak7 dakujem, ja prave mam i technicky vykres, kde je 60 zakreslene, ale nedopatrenim mi kopači urobili a zaliali 35 -40 cm širku. Vsetky stlpy co robime beton su 30 x 30 x 100 cm do zeme. A tak tato jedna jedina jama mala byt širšia a to proste uniklo pozornosti... Teda prislo ku chybe pri realizacii. No neni problem odkopat, osprchovat hadicov len si mysliim ze tie 2 betony sa nespoja do monolitu... trebalo by to zrejme navrtat na kovove tyče, čo je dost obtiažne...aby sa propojili tie 2 celky... Miesta pre odsunutie toho 7-8 m kridla tam mame dost (mame tam 10 m priestor pre odsunutie brany) tak to by malo byt dostačujuce... Mna ani tak netrapi to dobetonovanie, ale to previazanie 2 betonov... ze by trebalo pracne navrtavat tyče do stareho betonu aby sa prepojil takto s novym...
Odpovedať
@chrobak7. Ako povies.. Robim s tym 20 rokov ale asi vies co pises
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
Profilova fotka
Dobry den, ahojte. Chcem sa opytat prosim Vas. Budem mat "beton-barierovy (panelovy plot)" Branu budem mat posuvnu na koleckach a na kolaji (nie samonosnu). Chcem sa Vas opytat aky zaklad by som mal vykopat medzi 2stlpy (prechodova širka 4m). Zaklad akych rozmerov? šírka, hlbka? Samozrejme so zelezom do toho pocitam. Dakujem Vam pekne.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?