Problém s plastovými oknami

Ahojte, Chcem sa spýtať "odbornej" verejnosti na problém rosenia okien... U nás je to tak, že ak vytiahnem ráno žalúzie okná sú po celej výške zariadené pričom v spodnej časti už sú skondenzovane a stekajuce kvapky vody. Na parapete je kaluž alebo voda stečie až na podlahu. Pridávam fotky, ktoré ukazujú rohy okien, nie skiel. Čo pomôže? Okná majú viac ako 10 rokov po predchádzajúcom majiteľovi.
Odpovedať
@mazopapagaj problem nie je v oknach, ale v tom, ze je tam vysoka vlhkost, treba sa naucit vetrat a treba znizit vlhkost v byte, je tu vela diskusii na tuto temu
Odpovedať
Aj my to tak mame. Nevyriesili sme to uplne, no zlepsilo sa to ked sme zacali castejsie vetrat, prievanom na 15 minut nie vetrackou na hodinu, tu vodu vysavam vysavacom na okna a na parapetach mame pod oknami handry, nech to nesaje stena.
Odpovedať
@mazopapagaj vzy je to toiste zima, vlhko, zaluzie dole este zhorsuju, okna stare 2 skla
Odpovedať
Vysoka vzdusna vlhkost, bud vo vseobecnosti alebo je to zapricinene osadenim parapetu. Siroky parapet, kde je radiator utopeny pod nim zabranuje teplému vzduchu obtekat po oknach a vysusovat vlhkost. Zaluzie to len zhorsuju. Za stiahnutými zaluziami neprudi vzduch, vychladne az na rosny bod a potom sa vlhkost zraza. Ani dvojskla sa pri dobrom vetrani nerosia. Tie zavlhnute spalety je s najvacsou prevdepodobnostou navzlinana vlhkost z parapetu, nie zle osadene okna. . Lepsie vetrat, a nestahovat zaluzie na noc. Vidim, ze je to panelak, nejake z vyssich poschodi, preco zatahujete zaluzie na noc? Ked uz musia byt zatiahnute, nechat dole 15 - 20 cm medzeru, ale to asi moc nepomoze.
Odpovedať
@zita19 lebo nechcu byt ako vo vyklade? preco asi... tipujem to tak na stvrte poschodie. mal som to iste v byte, ten parapet je prilis siroky. Zvlastne bolo, ze ked som spal v izbe sam, bolo to ok, akonahle sme boli dvaja, uz sa to rosilo.
Odpovedať
@milan_ myslis, ze v panelaku oproti je niekto kto nema nic ine na robote len kukat co sa robi v bytoch naproti? A z ulice im mozu akurát spocitat ziarovky v lustri... Inac ked zhasnes, kym nema kuker na nocne videnie, nic neuvidi. Kludne sa daju vytiahnut zaluzie, zhasnut svetlo a sup pod perinu... ;-)
Odpovedať
Je to detská izba. Deti majú 4 roky. Vetrať cez noc na "mikroklímu" si netrúfam a žalúzie zaťahujeme aby mali tmu. Cez deň pri vetranie to samozrejme zmizne, ale zdá sa mi to až príliš vlhké za noc. Zrejme to bude tými parapetmi širokými 🤔
Odpovedať
A ? % tná vlhkosť je v izbe? Nie je to rohová,alebo severná izba? A ? C.je v izbe?
Odpovedať
@mazopapagaj vies ako sa soravne vetra? Urcite nie cez mikrovetranie, to sa pouziva v lete, ani nie na vetracku. Par krat za den otvorit okna do koran, vuvetrat za par minut, aj prievanom a zavriet. Vzduch sa vymeni ale steny nevychladnu, za jratuckh chvilu je zas vzduch vyhriaty. Mjkrovetrani by vec este zhorsilo. Vyvetraf detom pred spanim, rano kym si cistia zuby a medzi tym este aspon raz. A ak je to mala izba, nechavat otvorene dvere, nech sa meni vzduch so zvyskom bytu. A ked zaspia vytiahla by som zaluzie, ak potrebuju zaspavat po tme
Odpovedať
@sysell Aj ja mám dvojskla,ešte len ked vybehli a sa my vobec nerosili a ani sa nerosia.Ale ono sa to ustáli ked tam budeš dlkšie bývať a treba len vetrať častejšie a žaluzie troch vytiahnuť nahor.
Odpovedať
presne toto sa deje aj nam, blok je zatepleny zvonku, vetra sa pravidelne a intenzivne, no rano stieram vkuse okna a utieram vodu z parapety+ podlahy... okna maju uz mozno nieco cez 15 rokov... pomoze vymena okien?
Odpovedať
@mazopapagaj Problém že sú žalúzie nalepené priamo až na skle. Sklo neobmýva teplý vzduch v meisntosti tak sa rosia.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@zita19 Dvojskla sa pri dobrom vetrani nerosia? :-D mozno tak v Maji..
Odpovedať
@kejsix pozyvam ta na obhliadku. Kvoli tebe vstanem aj skoro rano aby si videl na vlastne oko. Mozes pockat aj ked bude -15, vtedy mavam tak zo 3 cm okolo spodku zarosene. Ked si donesies pyzamo mozes aj prespat, aby sj to nezvalil na to, zd po nociach utieram ;-) ranajky mas v cene
Odpovedať
@zita19 Jedine ak mas pod nimi zerave radiatory :-)
Odpovedať
@kejsix a kde by som ich mala mat? Pri vnutornej stene ako onehda radil Radopp?
Odpovedať
@kejsix ale radiatory na to moc vplyv nemaju. Nerosia sa ani v tych dvoch izbach, kde su radiatory odstavene a kuri tam len stupacka, dokonca ani v kuchyni kde je tadiator pri stene, pod oknom je kus linky, na parapete kvety a este su tam aj balkonove dvere. A nemam ziadne speci okna ani skla. To co v tom case trh ponukal, 5 komorovy profil a dvojskla
Odpovedať
@zita19 ,prosim ta. Da sa ta nejak zablokovat aby som nevidel tvoje prispevky? Si zato platena? Co prispevok to tvoj "mudry nazor". To cislo vravi za vsetko....
Odpovedať
@jama11 nemusi citat. Odpovedam na to co sa ma spytali. Podrobne aby sa nezdalo, ze zavadzam. A pocet mojich prispevkov nech ta netrapi.
Odpovedať
@zita19 Pozri, ja viem ze Tebe fyzika ide, ale napisat ze dvojskla sa pri dobrom vetrani nerosia by som si netrufol. Pretoze na tento proces ma vplyv vela veci, od teploty/vlhkosti vonkajsej/vnutornej cez technicky postup montaze, zateplenia, muriva ale taktiez od rychlosti prudenia vzduchu (vplyv vykurovacich telies, usporiadanie nabytku v miestnosti, tvar miestnosti...) atd. Aby som to velmi zjednodusil a zovseobecnil, okna su na dnesnych stavbach spravidla najslabsim clankom co sa tyka prestupu tepla. Ja mam vsade podlahovku, cize prudenie okolo okien slabucke. Okna mam rehau geneo trojskla, co rozhodne nieje nejaky mercedes ale taktiez to nieje uplny odpad. A pod -6 °C sa vzdy zarosia, aj ked vecer odtiahnem zavesy a v dome je vlhkost 45-50%. O stresnych oknach (tiez trojskla) nehovoriac. Proste beriem to ako vlastnost stavby, kto ma auto musi ho tankovat, kto nema pod oknami zerave radiatory, musi ich v zime utierat. Keby som mal dvojskla, sa zblaznim. A bolo by prd platne, ako velmi intenzivne a "spravne" vetram.
Odpovedať
@kejsix aj by som s tebou podabatila, ale vidis, niekto ma z toho traumu :-D Zaklady fyziky su mi jasne. Len tak pre zaujimavost suseda nad nami, ma aj kuty v kuchyni vlhke, ak spalety zavlhnute. Ten isty panelak, rovnaky a nie je podstresny byt. Ale v zime nevetra, lebo "uteka teplo" =-)
Odpovedať
@mazopapagaj mal som v byte 10 rocne okna kde v zime rano bolo sklo mokre az po vrch v spalni (14m2), ked boli zavrete dvere na izbe, to tvoje je nic proti tomu. Tiez mi hovorili....ze vela vlhkosti, malo vetram , malo kurim, mala izba, kadeco. Boli u mna z firmy co robila okna a dohodli sme sa ze skusime na dvoj okne vymenit jednu sklenenu vypln za novu. Hned dalsie rano stara tabula povrch mokra a steka z nej na parapetu, nova bez kvapky , ani fliacik dole. Ta sklenena vyln napriek tomu ze je tesna strati svoje vlastnosti a posuva sa rosny bod. Dal som vymenit hned vsetko a pokoj, prve roky v zime ani kvapka, teraz maju asi 7 rokov a objavi sa max 2cm pasik dole niekedy. Cena za m2 vyplne bola asi 40-50€ a hrubka je 24mm standardna ak sa nemylim, takze to nebolo nic drahe. Vymeni to kazda firma co robi okna. Problem mozu mat len s tym ze ked ti poskodia zasklievaciu listu tak taku samozrejme nemaju. Ale to je sanca takmer nulova ze by im praskla. @ketrin2727 takze ja odporucam urcite vymenit len vyplne pokial su ramy OK.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?