Moze sa davat epoxidova sparovka, ak bolo na dlazbu pouzite flexi lepidlo?
Ake mate skusenosti s epoxidovou sparovkou? Chceme ju do kuchyne na bezovu dlazbu a obycajna by sa asi skoro zafarbila...
Moze.
S epoxidom treba vediet robit, inak to nemusi dopadnut dobre.
Z kilometra sa treba vyhnut Mapei Kerapoxy CQ.
Spickovy epoxid, aj na robotu, je PCI Durapox Premium.
@zefe
Nerobili sme ešte s epoxidovou sparovkou. V čom je práca s ňou náročná?
Aku sparovku namiesto epoxidovej by ste nám radšej odporúčali? Chceme béžovú sparovku v kuchyni.... 🤔
@frantisekca@jozefsv
Skusim slusne, hoci vzdy ked si na Mapei Kerapoxy nepodarok spomeniem, tak mi rapidne stupne tlak. Clovek az neveri, ze akoze renomovana firma, ktora je natlacena so svojimi sparovackami uz pomaly aj v potravinach, dokaze vyrobit a predavat taky shit.
- moc husta lepkava vysokopieskova konzistencia, celkovo katastrofalna spracovatelnost, ktora sa v minutach po zamiesani zhorsuje. Natlacit to do spar a zahladit je vykon ako vo fitku.
- z toho vyplyva, ze na emulgaciu a cistenie nestaci spongia, ale treba predrazene tvrde Scotch-Brite a treba ich sakra vela, lebo sa rychlo spinia a su nepratelne
- viacnasobne cistenie (samozrejme Scotch-Brite) je dalsie fitko a katastrofa, tisicnasobne drhnutie v stanovenych casoch, vydrbany mastny film na obklade, ako bonus extra smradlavy KerapoxyCleaner.
- finalne vytvrdnutie velmi dlhe, radovo v dnoch, takze este aj pri final docistovani na druhy den sa da spara nenapravitelne dosrat
A na konci tej pakarne je nie uplne pekna spara, uz vobec nie hladka, co neguje hlavnu vyhodu epoxidu, ze sa nespini. Prave kvoli drsnosti sa tam nejaka spina drzi.
Cele zle.
Akoze 80% ludi tam neuvidi ziaden problem a je to zasparovane krajsie, ako som barskde videl odflaknute s cementom, ale ja som narocny, aj na seba. 😄
Po tom dobrodruzstve som si vravel, ze reku OK, mam obe ruky lave, nemozem vediet vsetko, nemam na to, aby som sparoval s epoxidom v ocakavanej kvalite.
A potom som sa nejak dozvedel o PCI Durapox. Toto je rozdiel o svetelne roky.
Robota fakt skoro ako s cementom, reklama neklame, samozrejme je to stale epoxid, treba dodrzat casy, cistenie, atd...
Ale sparovanie jedna basen, emulgacia druha basen s obycajnou spongiou a prstom v nose, umyvanie nic hrozne.
Spary krasne hladke vo vysokej kvalite, na druhy den na 90% vytvrdnute.
Keby som toto vedel pred nakupom a je*adlom s Kerapoxy, tak zlatom toho cloveka vyvazim.
@zefe
Ja som to vedel, len som to tak strasne tuzil pocut aj od ineho 😂
Daval som tu antracitovu, v zivote som sa pri sparovani viac nenadrel, drina, stres, panika. Sparovanie som dovtedy povazoval za urcitu formu relaxu…
@zuzik
Praca s epoxidom je narocnejsia, treba vazit zlozky na gram presne, zamiesat len mnozstvo, ktore clovek stihne spracovat - ale zas neda sa zamiesat uplne malo, takze treba robit rychlo a na prvu dobru - akonahle na ide na epoxid voda kvoli emulgacii, uz to je neopravitelne oproti cementu, kde sa da kadeco carovat.
Cistenie je narocnejsie a treba striktne dodrziavat stanovene casy, od spracovatelnosti az po casy cistenia - potom uz smola. Cistenie pripravkom na to urcenym... A vysoka spotreba hubiek/cistiacich potrieb.
Tolko asi v skratke. Tym netvrdim, ze to pri dodrzani postupu nezvladnete.
A ako pisem vyssie, nie je epoxid ako epoxid.
Bezne su obkladaci s 20 rocnou praxou, co nechcu o epoxide ani pocut.
Moznosti vela nie je, bud cement alebo epoxid. Je to na vas.
Este upresnim, ze som to robil na tej protismykovej, drsnej dlazbe. Ked si na to spomeniem, tak ma cele telo rozboli. Snad do 3.00 rana som cistil a potom znova.
Ale dakujem, ze je aj podstatne lepsia alternativa, pretoze som epoxy skarovacky po tej skusenosti zavrhol.
@frantisekca
Tak nejaky epoxidovy stres 😬 je aj pri PCI Durapox, ale aspon sa s tym da normalne robit a vysledok stoji za to. A nema clovek este tyzden svalovicu 🤣.
Kazdopadne nie je to vec, co by som chcel robit denne + je to svinstvo, nonstop celogumene rukavice, vsetko naradie natrvalo zasrate...
Uplne chapem obkladacov, co pri spomenuti epoxidu zakaznikom utekaju ako cert pred svatenou vodou 🤣, hlavne ked skusali len Mapei...
Ja som to mal o nieco jednoduchsie. Vrhol som sa na to s obycajnym naradim.
Ale potom som prehrabal aj celu garaz, hladanim niecoho na cistenie.
Mrcha schla vsade tak rychlo, teda okrem tych spar, ze som myslel, ze podlahovka ostala zapnuta.
@frantisekca Uff, to muselo byt krute.
Ja som zas fanusik citania postupov a technickych listov, takze som bol patricne vyzbrojeny a vystraseny 😄
A s modrym hladitkom si ani neviem predstavit to napchavat do spar, po par m2 som zodral aj tvrdsie zelene 🤔
Mal som možnosť robiť s Mapei Kerapoxy easy Design a nič ľahšie som nezažil. Len sa treba držať predpísaných pomerov.
Čiže ja Mapei doporučujem. Ale určite epoxidove sú vynikajúca voľba, len si zoberte pre istotu aj čistič, ak by sa vám niečo nepodarilo
Hladitko s ciernou gumou, co som o nom vedel, ze je v garazi a ciste. Ale napchavanie az tak problem nebol, to som si daval zalezat na tom vzdy. Islo tazsie, ale islo to. Problem bol, ked som sa otocil za seba a ono to uz na tej drsne dlazbe bolo miestami zaschnute. Hovoril som si, ze blbost, nemoze byt tak rychlo. No potom mi to nedalo, tak som isiel skusit ocisti kusok.
No a? Zrazu som drhol vsetkym moznym, kyble s vodou mi moja polovicka nestihala nosit a zaroven som musel aj dokoncovat to sparovanie. O polnoci to polovicka vzdala, nastastie uz bolo dosparovane, tak som uz iba cistil a cistil. Bolo mi uz jedno, ako bude spara vyzerat, len nech to neostane na tej dlazbe a sokliku.
Ako to vyzera teraz vo finale ani neviem.
Vzdy ked tadial idem, radsej hladim pred seba na krasne ceresnove schodisko.
Moja polovicka tiez na tu dlazbu nadava.
V podstate sa neda dako umyvat.
Raz som bol hyperaktivny, chcel som umyt, tak som jej vzal daky ten paradny mop s vykrucanim. Znicil som dva tie nastavce a este som mal drzkovu, ze tolko skody som urobil, ze som si mal vziat ryzak a dake stare tricko, co sa potom vyhodi.
Aj mi to nedalo, tak som to potajomky skusil umyt tym plochym mopom, predsa, ja na kolenach drhnut ryzakom nebudem.
Aj rucku som zlamal. To sa neda.
Ta dlazba s tou sparovackou bol najvacsi omyl na stavbe a to som chcel len dobre, ze sa tam nemoze cloveku noha smyknut. Pritom na dotyk to neposobi az tak, ako nejaky smirgel.
No nic to. Predavame to, tak snad sa novi majitelia potesia. Ale ja ich upozornim, ze je to fakt protismykova, bezpecnostna dlazba 👍
A v novom bude vsade vinylova, okrem kuchyne. Neni to drahe, lahka pokladka, neni problem s umyvanim (pucanim hrany), a ked omrzi, poskodi sa, tak sa lahko vyhadze a polozi nova.
Podobny nazor po praci s Mapeiom.
Robil som s nim dakych 120m2 a skoro som porodil.
Nastastie mala dlazba 60x120 inac by som to nedal.
Dakujem za tu info o PCI, spravim s nou terasu
@zuzik škárovačka od mapei nieje zlá a pokiaľ človek vie ako na to je to nenáročná práca. Nerozumiem tomu čo tu čítam... Na cca 200m2 sme použili 4 kokosové hubky a 4 špongie. Jedna malá plocha ktorá po zaškarovani bola zahladena len kokosom(biele hladitko) sa cleanerom dala očistiť po 12h. Musíte pochopiť základnú vec,epoxid nerozotierate na plochu ako cementivu keďže epoxid sa nedá umyť vo vode? Škarujete len drážky a nenanašajte škárovačku plošné! Do vody na umývanie pridávajte technický lieh a bude sa vám škárovať úplne ľahko. Na škárovanie zásadne používajte zelené hladitko mapei a epoxidu sa nemusíte báť. Kľudne mi píšte súkromnú správu a za mňa je cerapoxi kvalitný a dobre spracovatelny produkt.
@profistavbari Kerapoxy CQ? Alebo design?
Dajte nejaky uplny detail spary, ako vyzera...
A samozrejme, ze som epoxid nepatlal po celej ploche.
Ja si tiez za tym stojim, ze minimane Kerapoxy CQ je shit a hlavne existuje ovela lepsie PCI, tak naco si robit zle.
A prave do exterieru je epoxid idealny, lebo nevypraska a nezatecie pod dlazbu, lebo potom vieme co urobi mraz...
@zefe to že s niečím neviem pracovať neznamená že je to shit. 😉
Píšem o cerapoxi CQ.
Prečo by mama vypraskat? Odskakujuca dlažba že najčastejší jav pri vlhnuti od spodu dlažby nie vlhnutim cez škárovačku.
@profistavbari No dajte tu sparu detailne, ako vyzera Kerapoxy CQ pri profi praci s prstom v nose a jednym kokosom na 50m2. 😉
Tiez by som rad videl detail kerapoxy spary pri nerektifikovanom obklade.
A skuste to kerapoxy cistit aj na niecom inom, ako lesklej/hladkej dlazbe a potom sa ozvite. Na sklenenej mozaike bolo cistenie samozrejme malina.
Ja idem cestou mensieho odporu - vyssia kvalita za cca rovnaku cenu a vyrazne mensia pracnost. Testovane rovnakymi/lavymi rukami.
Ked sa vy potrebujete viac narobit za rovnake peniaze, vasa vec 🤣
Inak Durapox mi odporucil profi obkladac, co Keprapoxy uz tiez nechce ani vidiet a vysparoval jednym aj druhym kilometre.
@zefe tak poďme to krátko zhrnúť.
Mapei používam kôli kvalite ich materiálov.
Je mi jedno či si zákazník vyberie cement,cq,alebo pci.
Niesom "profesionál"ktory vyškaroval kilometre ale odmieta pracovať s materiálom ktorý si vyberá zákazník.
Ak ste si nevšimli je na fotkách aj drevodekor ktorý má štruktúru kartacovaneho dreva a táto dlažba sa škarovala lepšie ako hladká.
Inú ako epoxidovú by som nedával, kerapoxy som dával do kuchyne, chodby, technickej, wc, kúpeľne (len podlaha) a do sprchy. Cementovú som dával len na obklad kúpelňe a už by som aj tam dal epoxidovú. Pri umývadle, alebo vani keď frkne voda na cementovú špárovku, tak hneď stmavne (svetlá farba špárovačky) ako keď sa napije vodou, v sprcháči je tá epoxidová pekná, nemení farbu. Čo sa týka práce s epoxidovou, pre mňa je to jednoduchšie ako s cementovou. Najviac práce je s natlačením do špáry, ale keďže chodím do fitka beriem to ako kardio, potom to už je malina. Teplá voda s liehom, kokosové rúno a hubka na zotretie. Robil som ako hladký, tak aj reliéfny obklad,aj mozaiku. A to nie som obkladač, len som si to robil v dome sám a prvýkrát. Na vašom mieste by som si dal epoxidovú, keď bude svetlá nie je o čom. Určite to oceníte neskôr, tak ako aj moja polovička, že ju nemusí čistiť.