Prosím radu ohľadom strechy

dobrý den mal by som jednu otazku ohladom strechy respektive venca nad terasou či tam pod pomurnice na terase treba aj nejaky železobetonový veniec alebo tam stačia len nejake pevnejšie pomurnice terasa rozmeru 4X9 a su tam 3 oporne žb stlpy za radu vopred dakujem + pridavam foto červenou farbou je veniec na dome 30X30 a modrou je terasa na ktoru je smerovana otazka dakujem ;-)
Odpovedať
@majko811 A projektant na to čo hovorí? V všeobecnosti by tie 3 ŽB stĺpy mohli stačiť, ale treba to posúdiť podľa váhy strechy, resp. druhu strešnej krytiny.
Odpovedať
projektant tam dal ten veniec ale chcel by som na terase drevený podhlad tak preto by som (ak by to bolo možne) to radsej riesil drevom a nie betonom
Odpovedať
@majko811 AK som správne pochopil, tak nad tú terasu chceš dať strechu - vlastne pokračovanie hlavnej strechy. Myslím, že je to zbytočne drahé a komplikované riešienie. Najmä preto, lebo strecha v podstate končí zarovno začiatku terasy a tá strecha nad terasou je ľudovo povedané "prídrbok" (neber to v zlom slova zmysle). Pre mňa by bolo prirodzenejšie hlavnú strechu ukončiť zarovno obvodovej strechy a prestrešenie terasy riešiť samostatnou strechou, pre ktorú by stačila aj drevená konštrukcia. Tam by mohli byť škridle ako na streche, alebo môžeš použiť nejakú ľahšiu krytinu, napr. kanadské šindle. Pozri si môj fotoblog, mám to podobne riešené, len menšiu terasu. Aj strecha nad garážou je samostatná. Tam je daný Fatrafol Nad terasou bude asi lexan, ale nie je problém urobiť aj niečo iné. Ďalšou výhodou samostatnej strechy nad terasou je, že ak by si chcel terasu rozširovať, alebo čokoľvek s ňou robiť, môžeš meniť aj strechu a nemusíš zasahovať do strechy domu.
Odpovedať
Profilova fotka
@majko811 Na svojom ostatnom dome sme riešili tiež niečo podobné. Ale riešili sme to poctivo zelezobetónom. Statik to tak vypočítal, tak som to bral ako fakt. A v kombinácii s priznaným dreveným podhľadom.
Odpovedať
@leonardom leonardo - len ty to máš oveľa menšie. Jeho terasa je 9x4 metrov!! Ty, odhadujem, máš 3x1 meter a je tam železobetón. Takže u neho to bez toho venca asi nepôjde, ak tam chce mať predĺženú hlavnú strechu.
Odpovedať
@majko811 Pôvodne aj nám navrhol architekt spojiť dom a garáž pod spoločnú strechu - viď obrázok. Ale túto variantu sme na začiatku vylúčili a išli sme cestou, ako je na makete.
Odpovedať
Profilova fotka
@chrobak7 Ten previs je u mňa cca 6 x 4 m (fotka klame ;-) - len to francúzske okno je široké takmer 4 m). Ale ja som tým chcel práveže povedať, že aj pri takomto malom previse sme nešpekulovali a urobili sme, čo kázal statik... Lebo ten, čo nám to staval, nás tiež nahováral pomôcť si nejakou drevenou habaďúrou, ale stavebný dozor nepripustil takéto debaty.
Odpovedať
Profilova fotka
@majko811 nechcem dávať návod, drž sa projektu. My sme terasu 6,60x4,20 zastrešili a podpreli 2 betónovými stĺpmi. Preklad medzi stĺpmi je z drevených trámov. Ale my máme rovnú strechu, ktorá je ľahšia ako škridla.
Odpovedať
mno aj ta moja terasa vlastne bude zastrešena tou valbou takže ak tomu dobre chapem na tých 3=och stlpoch budu položene len krokvy a hlavna vaha bude na obvodovom mure domu čo je ytong 375
Odpovedať
tu je približne foto
Odpovedať
@majko811 Drž sa projektu. Na tých 3 stĺpoch bude položená veľká časť strechy. Ak by to čo len trochu pohlo, môže ti to ovplyvniť celú strechu na dome.
Odpovedať
ok tak idem nakupiť železo a ide sa armovat terasa :-| vdaka
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@majko811 v tvojom prípade netreba špekulovať, urob veniec, podhľad si môžeš urobiť drevený...
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 6 mesiacoch
Profilova fotka
V krokvach strechy môžu vzniknúť väčšie alebo menšie ohybové momenty a keby tam boli len stĺpy, tak by sa mohli rozísť. Preto je tam veniec aby to spojil a stužil a tak pohltil toto pnutie. Veniec sa však dá nahradiť drevenými trámmi /krokvicami/ ale to by bolo treba s projektantom prejsť konštrukčne riešenie a statikovi to dať napočítať.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?