Dávali ste bodové svetlá do kúpeľne?

Chcel by som dať do kúpeľne bodové svetlá do sadrokartónu. Je potrebné do kúpeľne nejaké špeciálne bodové svetlá, nakoľko je tam vlhko? Aký je rozdiel medzi obyčajnými a ledkovými, resp. nejakými úspornými alebo sú ešte nejaké iné? Niečo som sa dočítal že ak 12V tak treba nejaké trafo...? Chcel by som poprosiť o radu aké a koľko bodových svetiel by som potreboval umiestniť do mojej kúpeľne spojenej s WC, rozmery 210x255cm, mínus stupačky, aby bola dostatočne osvetlená. A koľko by stále také svetlá? Ďakujem
Odpovedať
1
2
5
Naša kúpelňa má rozmery 2,6x1,5m, malinká. Na strope mám normálne bodovky bez trafa, za 5 rokov som nemal žiadny problém s vlhkosťou. Mám ich celkovo 3kusy, no je to málo, hlavne nad vaňou, pokiaľ máte, dajte aspoň 4. Záleží na tom, akú dispozíciu zvažujeme, ale nič neušetríte, ak ich bude málo, práve naopak, budú vám chýbať. Vľavo je to, čo máme a vpravo to, ako by som to riešil dnes.
Odpovedať
Profilova fotka
áno je potrebné špeciálne, kvôli vlhkosti, to ti určite na predajni aj povedia, kde to budeš kupovať. Určite si daj LED majú dlhšiu životnosť, hoci sú drahšie...môžeš si navoliť teplejšie alebo chladnejšie osvetlenie...ja som robila našu kúpeľňu a do stropu sme dali 4 , 2 bližie k umývadlu a priečne na strope stredom..ďalšie 2 mám v nikách nad wc, tie inak používame najviac, je to celé na jednom dvoj vypínači, ďalšie osvetlenie je už na zrkadlovej skrinke. Projektovala som niekoľko kúpeľní, tak si vyber názor.
Odpovedať
tiez mame len bodovky. 6ks. 3mame na strope a 3 nad zrkadlom. dali sme led
Odpovedať
Profilova fotka
V detskej kupelni cca 3x3 som dal 4 bodovky, svetla davaju dost. Dal som klasicke halogeny, netravime tam tolko vasu aby ma zaujimala spotreba a daval som tam drahe led. Mozes dat ziarovky halogeny na 230v alebo 12v s trafom. 230 davaju viac tepla, neni to prijemne pri nizkych stropoch. Samozrejme treba dat take co su urcene do kupelky.
Odpovedať
Ano,mali by byt original pre kupelky, tie su bezpecne. Ak mas male deti, nikdy nevies,kedy obratia sprchu a podari sa im postriekat aj svetla....takze neriskovat.
Odpovedať
Kupelna sa podla stupna ochrany rozdeluje na zony, strop ako taky nespada do ziadnej zo zon. Takze je v podstate jedno aku ziarovku tam pouzijete. Nieco ako nastriekanie vody do svietidla pri sprchovani pokladam za malo pravdepodobne az nemozne. Riziko moze skor vzniknut ak nie je kupelna dobre urobena a bude sa v nej pri strope kondenzovat para. Osobne som sa ale este nestretol s kupelnou kde by para kondenzovala na strope (hlavne ak je tam SDK), vacsinou je to zrkadlo, obkladacky a pod. Odporucam urcite LED ziarovky z viacerych dovodov, tepla biela je "prijemnejsia", studena biela je skor "pracovna" farba. Ak sa neviete rozhodnut kompromisom moze byt denna biela. Kedze neviem rozmiestnenie zariadenia kupelne podla rozmerov Vam mozem tazko urcit kolko a kde umiestnit ziarovky. Ich rozmiestnenie zavisi aj od konkretnej ziarovky, farby svetla a hlavne intenzity. V kazdom poripade okrem bodoviek osvetlit ak zrkadlo, zo skusenosti viem ze ziadne stropne svetlo Vam pri "holeni ci malovani" stacit nebude :-)
Odpovedať
my mame v kupelni okno, a okrem neho som tam dala len dve nastenne lampy po stranach zrkadla. Na strop ziadne. Predsa zrkadlo potrebujem osvetlit najviac - okrem holenia a mozno malovania - to radsej v spalni alebo predsieni - kozmetike nie je velmi dobre v teple a vlhku kupelne ... Ine svetlo tam nemame, nech nerusi pri relaxe vo vani. A jedna z lamp pekne dosvieti aj na krizovku alebo knizku na zachode :)
Odpovedať
Existuju ziarovky LED ,kt. funguju na 230V,nie je treba trafo.Je na Vas co si vyberiete,moznosti je vela.Do Vasej miestnoti tak 6 bodovych svietidiel ...
Odpovedať
a prosím vás do sadrokartónového stropu, keď idem dať bodovky, sa dáva aj minerálna izolácia? alebo priestor medzi stropom a sadrokartónom má zostať prázdny?
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
@janulikk ahoj, my mame kupelnu 2,2x2,5m. Povodne som zvazovala 3 bodovky, ale podla toho co pises, tusim aj 6 bude malo. A aky je rozdiel ci je tam trafo alebo bez trafa. Som v tom uplne laik, vobec nerozumiem tymto veciam :-( . Dakujem
Odpovedať
Ahoj ja som dal do kúpelne stropný led panel o rozmeroch 40x40cm. Je to na 12 V čiže trafo a svieti to perfektne, mám to už rok a bez problémov. Hĺbka panela je 12mm tak pekne zapadol do sadrokartónu. Kúpeľňa je pekne osvetlená a rovnomerne. Rám je biely tak pekne splýva so sadrokartónom.
Odpovedať
Bezpecnejsie je dat do kupelne ledky alebo halogenky na 12v. Halogenky 12v aj lepsie svietia.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@asmat Marian pisete, ze odporucate LED ziarovky. My chceme bodovky do kupelne. ROzmer priblizne 2,2 x 2,5 m.........kolko bodovie by ste doporucili a ake? 230V alebo 12V s trafom? Vobec sa tomu nerozumiem.
Odpovedať
@igigi Igi a nam co doporucujes do kupelne velkosti 2,2 a 2,5m. CHceme bodovky. Ake by boli najlepsie?
Odpovedať
@blackomt no ten led panel vyzera zaujimavo, ale my budeme mat sadrokartony 8cm len (musime dat co najmensi, aby sme si hlavy nebuchali o strop :))
Odpovedať
@kytula Kludne halogenky na 12v. Cize k nim trafo. Alebo ak nevadi vyssia prvotna investicia tak led-ky. Tie svietia viac do sirky ako halogenky. A nad zrkadlo urcite dalsie svetlo na samostatny vypinac
Odpovedať
@igigi ano nad zrkadlo planujeme samostatne svetlo. Len akurat citam na nete, ze dnes uz existuju LED bodove svetla a ze je mozne napajanie priamo zo siete 220-230V. Ze uz maju v sebe pripojeny 12V transformator napatia. A keby sme kupili halogenky na 12V..........to trafo sa potom kde umiestnuje? Uhol svietenia aky doporucujes?
Odpovedať
Mne sa zda lepsie mat ledky na trafo. Nejaky meanwell je lacne a funkcne trafo. Trafo davam ku prvej bodovke na sadrokarton. Klasicke trafo na halogenky podlepit nejakou penou(koli prenosu vibracii) Ps: naj kombinacia je ledky na priestor a halogenky nad zrkadlo-prirodzenejsie svetlo je z halogenky. Ma lepsi cri( index podania farieb) Ledky mam rad teple biele(typ smd 5630 alebo 2835- su lepsie ako zastarale 5050)
Odpovedať
@kytula zle citas, tieto LED svietidla maju zapustnu hlbku 12MM, vy mate v podhlade 8 CM.. Trafo k LED svietidlam je miniaturne, nechava sa polozene hore na sadrokartone. Napr: http://www.goled.sk/stmievatelny-zabu...
Odpovedať
@stowasser pozeram, ze aj Vy si stiaviate domcek. Tiez planujete bodovky? Rozhodli ste sa pre LEDky ci halogenky?
Odpovedať
@igigi Dakujem pekne Igigi za vysvetlenie aj poradenie.
Odpovedať
@kytula Najskor sme chceli LED kvoli malej hrubke len do jednej kupelne, kde mame volny priestor 7cm a mali sme obavu pouzit halogenky kvoli vysokej teplote a nebezpeciu poziaru. Kvoli zjednoteniu svietidiel sme sa nakoniec rozhodli pre rovnake okruhle LED svietidla, prave dnes som objednal 18wattove a 12 wattove, do wc pojdu do stropu po jednom kuse 18w, do velkej kupelky (3x2,5m) dame do stropu 3ks 18w a do detskej kupelne (1,9x1,9m) 3ks 12w. Okrem toho budu v kupelkach svietidla nad zrkadlom, som zastancom pouzitia vypinacov 5A (2xvyp c.1). Teraz mame v byte v kupelke v strope 3 halogenove 20w 12V svietidla a nad zrkadlom 2ks 20w 12V, trafo klasicke (nie elektronicke) a za 12 rokov ziaden problem.
Odpovedať
tak tak, zaklad pri halogenkach je klasicke trafo( laik spozna podla vahy-je tazke)
Odpovedať
Profilova fotka
Ahoj ja som dal led na 230v, mali take samostatne trafko, kupil som v Hagarde. Vidno ich v mojom fotoblogu. Boli hlboke len 12mm tak z nimi bola dobra robota.
Odpovedať
@igigi http://ziarovky.heureka.sk/emos-28w-2...
Odpovedať
Co s tou halogenkou? Keby bola na 12 V tak svieti o 25% lepsie
Odpovedať
@igigi Prečo a ako lepšie?
Odpovedať
Silnejsie.
Odpovedať
prečo?
Odpovedať
@stowasser dakujem..........ja skor zvazujem LEDky, aj ked je to drahsie ako halogenky. My chceme skor hranate LED bodovky, uvidim co najdeme v obchodoch :-S . A v akej vzdialenosti ste od seba davali tie ledky. Tu na diskusiach citam, ze ked su take mensie (priemer cca 7cm, s prikrytim 10cm), ze vzialenost by mala byt max 70-80cm, aby bola dobra svietivost. My budeme davat bodovky do obyvacky spojenej s kuchynou a do kupelky. V ostatnych izbach dame asi len do stredu obyc. svietidlo.
Odpovedať
1
2
5
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?