Praskliny vo viacerých izbách - čo robiť? (Novostavba)

Profilova fotka
Dobrý deň, v novostavbe sa mi objavili praskliny vo viacerých izbách a vyzerajú veľmi rovnako, idú od vrchu cca 80cm v každej izbe cca 2ks. Sú zatiaľ len na hlavných stenách „obodových“´nie na priečkach. Dom sa postavil za 2r., dom je dvojposchodový. Praskliny sú na obidvoch podlažiach. Ďakujem za každú informáciu.
Odpovedať
Murivo porobeton, klasika
Odpovedať
Profilova fotka
Posadalo a v moestach najslabsich a najvacsieho pnutia prasklo nic neobvykle.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od kristian_balga:

Dobrý deň, v novostavbe sa mi objavili praskliny …
@kristian_balga zrejme nedostatočné základy. Píšem to tu opakovane: kvalitné základy sú základom kvalitnej stavby.
Odpovedať
Profilova fotka
Zaklady sme robili podla projektu, nešporilo sa, aj železo všetko ako ma byť. Ako to myslíte porobeton? Môže sa to posúvať ďalej? Prasklina sa opticky opravý ale skor sa bojím či to nepôjde ďalej. Ďakujem za skúsnosti, stránke, Vám čo píšete dosť mi to pomohlo pri celej stavbe.
Odpovedať
Profilova fotka

Zaklady sme robili podla projektu, nešporilo sa, …
@kristian_balga bez obáv.. ak je to vo všetkých miestnostiach, dom sa ti s pravdepodobnosťou hraničiacou s istotou nerozpadá :). Iná situácia by bola, ak by vznikli praskliny v jednom rohu domu, tak ten roh môže sadať (podmýva ho voda ap). Tento typ mini trhliniek sú špecialitkou Ytongu et al. Neviem, ako je na tom terazky Porfix, ale pred 20 rokmi praskal ako splašený kôň (bol tmavošedý).. Tehla je v tomto ohlade na tom lepšie, ale aj ja by som našiel zopár trhliniek, ak by som dôkladne hľadal. Zatmeluj to akrylom a poprípade pozoruj vývoj t.j. urob si fotky, nastav alarm o ďalší rok a nemysli na to..
Odpovedať

Zaklady sme robili podla projektu, nešporilo sa, …
@kristian_balga So zakladmi to nema nic. Murivo sa dosusilo, prebehli objemove zmeny. Ak je medzi poschodiami ZB doska, tak beton ma inu roztaznost ako murivo, atd. Dotvarovava sa sadanie konstrukcnych prvkov. To moze trvat aj desat rokov. Vacsina tychto vlasocnic sa objavi v prvych rokoch. Pri dalsom malovani prehlbit praskliny do tvaru pismena V, zatriet akrylom podla potreby aj na dva krat, premalovat, vybavene. Taktiez ak je to novostavba so zateplenim podlahy, sadne vam aj podlaha. Su miesta, ktore proste prasknu, aj ked tam omietkari daju sietku trojmo.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?