Praskliny v sadrovej striekanej omietke (vertikalne aj horizontalne).

Zdravim, byvame v tehlovom bungalove a toto bude nasa druha zima, dom vsak stoji uz tretiu zimu. Viem, ze tema popukanych omietok sa tu uz preberala, avsak neviem vyhodnotit ci mam povazoavat pukliny za nebezpecne alebo nie. Pukliny sa nachadzaju v rohovych izbach vacsinou sa jedna o horizontalne avsak objavili sa aj vertikalne. Vacsinou vznikli pri oknach pod prekladmi alebo v rohoch. Pukliny sme si vsimili uz minuly rok, bolo nam povedane, ze je to normalne pri novostavbach ktore sadaju. Nevsimol som si, zeby sa pukliny zvacsovali do sirky skor sa niektore trocha predlzili a taktiez vznikli aj nove. Z exterieru som si ziadne zmeny nevsimol a neevidujem ani ziadne praskliny. Dom je zatepleny a omietnuty, cize neviem ci by takto drobne zmeny mohli vyliezt na povrch. Dom stoji v Bernolakove a sused spominal, ze je tu dost vysoka spodna voda. Prikladam fotky a touto cestou Vas prosim o radu ako dalej pokracovat. Vopred dakujem !!! Ps: Mozem skusit vyfotit lepsie za denneho svetla. Len mi to akosi nevie dat spat.
Odpovedať
Profilova fotka
@rast nečakajte tu kvalifikovanú odpoveď, Bernolákovo je háklivé, treba poznať spôsob založenia, rozmery. Na katastrofu to nevyzerá, ale pracovať to bude dlhodobo, nie je to od vlhkosti muriva.
Odpovedať
Profilova fotka
No mam sadrove omietky 2 rok a mimo jednej vlasocnice 30 cm dlhej ktoru vidiet tak z 40 cm, tam neni nic. Toto moze byt kludne kontrukcna chyba, ved to je prasklina ako hrom. Asi by som vyhladal statika.
Odpovedať
V Bernolakove praveze problem s vysokou spodnou vodou nemame. Ja mam vodu v hlbke 3,5 m, a nemam v omietkach jedinu prasklinu.
Odpovedať
@rast A preklady máš tiež tehlové?
Odpovedať
@abobo Nekric hop kym nepreskocis. U mna sa zacali objavovat praskliny az po 4 rokoch.
Odpovedať
Zalezi to aj do toho asi ko stavba sada , ked ma betonovu skridlu pravdepodobnost prasklin asi vacsia,aj ked toto su dost velke a dost ich je si myslim,ale netreba sa preto zabit :)
Odpovedať
@rast robi to aj mne, po 2 rokoch mi vznikla jedna vacsia koro ako tvoja na vnutornej priecke kde nie je ziadna zataz - uplne nepochopitelne. Zatmel zmiozne to.
Odpovedať
Mne sa tiez jedna micro vytvorila som juchel o dvam esiace zatretiet ale uz som ju nevedel najst , tak som kaslal nanu :)
Odpovedať
Profilova fotka
@xaxaxaxa uz sa nic neudeje. To bola len nejaka zmrstovacia vlasocnica. U mna nema co nerovnomerne sadat, dom mam na 40 cm zelezobetonovej doske ktora by uniesla tipujem tak este 6-7 poschodiii... :-D
Odpovedať
@blackomt podla vsetkeho by preklad mal byt betonovy, neviem overit kedze dom som kupil v stave holodom. podla projektu sa jedna o betonove preklady, ci je to naozaj tak neviem potvrdit kedze projektu velmi neverim lebo nezodpovedali ani vnutorne priecky a elektrina.
Odpovedať
@sysell tiez nechapem, tie pozdlzne ktore som fotil su prave na vnutornych prieckach. tie vodorovne sa nachadzaju v rohoch, nie su take obrovske ako sa zda dal som si na fotkach zalezat aby ich bolo vidiet :D jedna pri okne je taka vyraznejsia a ta sa objavila tuto zimu
Odpovedať
ps: Omietky boli uplne katastrofalne, takze verim tomu, ze to moze byt aj tym. Vrtal som v jednej izbe malu dieru len na obraz a v omietke som nasiel polystyren (co neviem ci je bezne :D velmi mi to zmysel nedava) nie velky kus len zopar guliciek
Odpovedať
Článok sa načítava...
@jan45 Dakujem, myslite, ze je vhodne zavolat statika ci staci skuseny stavbar?
Odpovedať
Profilova fotka
@rast treba počakať a sledovať aspoň pol roka, ale nebál by som sa toho,
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Ahojte. Mám podobný problém, podobné praskliny, Jednu aj väčšiu, predpokladám že tá najväčšia vznikla kvôli SDK konštrukcii ktorá je zavesená na hradách a po bokoch kotvená do tehlovej 12,5cm tehlovej priečky. Plánujem teraz preličovať a chcem sa spýtať ako opraviť takéto praskliny. Tie vlásočnicové ako som tu niekde čítal stačí vraj pretrieť. Ale tie hrubšie cca 1mm čo snimi? Plánoval som navrtať po praskline diery v rozostupe cca 10cm, streknúť tam montážnej PUR peny, a potom dieru začistiť Rimanom. Čo vy na to?
Odpovedať
@kajo873 na tie hrubšie praskliny šľahaný tmel.
Odpovedať
Profilova fotka
Určite to nemá nič spoločné zo sadaním stavby a spodnou vodou.Praskliny na fotto majú tieto príčiny - Najpravdepodobnejšie ,zle prevedený prechod medzi jednotlivími materiálmi stavby betón vs murovací materiál - Neodborná práca omietkára ,fušer - krivo vymurované ,v niektorých miestach dávali v jednej vrstve veľkú hrúbku sádrovej omietky - Murované na penu - Pri murovaní pršalo ,zmokli vymurované časti - Neočistená ,zle polepená tehla Opraviť to stačí sádrou ktorá sa používa na sdrokartony (Rigips Super),väčšinou stačí aj Rokofinal alebo niečo podobné, Jemne prebrúsiť.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?