Zarosené okná

Ahojte , chcela by som sa vas spytat, ci je normalne ked sa nam rosia okna ale nie z vnutra ale z vonka?Jedna sa o uzatvorenu hrubu stavbu kde sa este nekury, a mame tam uz okna, ktore su zarosene z vonkajsej strany.Este sme sa s tim nestretli, poradte.dakujem
Odpovedať
1
2
ake mate okna ? Eurookna plastove ?
Odpovedať
Profilova fotka
Rosi sa nam plastove okno tiez zvonku na murovanom,zateplenom zahradnom dome.Asi prave preto,ze sa tam nekuri.
Odpovedať
plastove okna
Odpovedať
Profilova fotka
Je to úplne normálne.Tak ako sa rosí záhradný stĺpik z ocele ,alebo plot ,alebo sklo,plech na aute odparkovanom celú noc vonku tak isto sa rosí aj sklo okna na vašom z interiéru nevykurovanom okne. ;-) .
Odpovedať
@kika30 tak isto sa nam rosia okna... a tiez somna to pozeral ako puk, vlastne vsetci co dosli na stavbu ze preco mame zarosene okna s vonku....este to nikto nevidel...a tiez som sa uz na to pytal ludi a bolo mi vysvetlene ze je to dobre znamenie kvalitneho okna...ked sa zakuri taks a to asi strati....
Odpovedať
Profilova fotka
A je to normalne ak sa nam rosia aj v obyvanom dome kde sa vykuruje mame cca 22 st.c. v interiery a vonku cca 7st.c. Hmm? su tam platove trojskla UG 0,6. dik
Odpovedať
@steen73 zevraj to bude stale....som zvedavy ako to bude u nas...
Odpovedať
@kika30 @lado26 @antonmesaros @steen73 Rosenie okien zvonku je znakom toho, že dobre izolujú. Je jedno, či sa v dome kúri alebo nie. Samozrejme, ak sa nekúri, zvonku sa začnú rosiť skôr, intenzívnejšie a dlhší čas. Je to dané tým, že dobre izolujú, čiže prepustia málo tepla von, čiže: ich povrchová teplota vonku je nízka, nemá sa od čoho zohriať. Podobne sa rosia a chytajú námrazu napr. všetky kovové predmety, sklo, tráva... V týchto prípadoch je to dané nielen teplotou tých predmetov, ale aj ich odrazivosťou voči oblohe - sú aj predmety, ktoré za rovnakých podmienok zarosené nie sú. Je to trošku zložitejšia problematika. Podobne je to vidieť u striech: tam, kde sú tepelné mosty, námraza nevzniká a aj sneh sa tam hneď roztopí. Pretože povrch je teplý od unikajúceho tepla. A tak môžeme pozorovať strechy, kde sú biele polia námrazy či snehu (pod tým je vlna) a medzi nimi tmavé pásy krytiny (pod tým je krokva). Aj tam, kde sa na strechu napája obvodová stena alebo veniec pod šikminami, bývajú tmavé pásy. To je taká prirodzená termovízna snímka tepelných mostov. A zadarmo.
Odpovedať
Profilova fotka
ak z vonku tak je to ok ak z vnútra, tak reklamujte. @steen73
Odpovedať
Profilova fotka
@antonmesaros pokial je dom novy a nedostatocne sa vetra, tak aj zvnutra sa mozu rosit... Najme pri dolnej hrane skla a ramu okna... Treba viac vetrat...., opravte ma ak sa mylim.... Nam sa tiez rosili zvnutra a toto mi dali ako vysvetlenie... :)
Odpovedať
Profilova fotka
@vovo Nesťahujte sa do nevysušenej stavby.Nie som Sybila ,aby som dokázal odhadnúť nevyspytateľné chovanie stavebníov.Murivo pokiaľ nieje zateplené schne 3-4 roky ,záleží od druhu ,hrúbky a množstva zabudovanej vlhkosti.
Odpovedať
Profilova fotka
@antonmesaros nas dom stal celu jednu zimu... Uznavam, ze sa tu moze nachadzat este zbytkova vlhkost...
Odpovedať
Článok sa načítava...
@vovo Áno, aj. Alebo to môže byť vplyvom hliníkového rámčeka, alebo nepokovené dvojsklo, alebo bez argónu.
Odpovedať
@vovo Ale pokiaľ máte v dome okolo 20°C, RV 55-60%, a sklo sa rosí, hoci je vonku nad nulou, je to chyba skla. Je tam nízka povrchová teplota, preto vzdušná vlhkosť kondenzuje. Treba si odsledovať RV a teplotu dnu, vonku.
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr dakujem za radu, odsledujem si to... Teraz ako je tak teplo sa to nerosi... Musim pockat na zimu...
Odpovedať
dakujem vam za odpovede a za rady .
Odpovedať
@blacksr pri akej vonkajšej teplote sa zarosujú sklá zvnútra dvojsklo a trojsklo? mali sme -9 a dvojsklo už zarosené asi na 1 cm od spodu, kde neboli zatiahnuté vnútorné rolety sa ešte nerosili , vyššia teplota skla z vnútra, ked som mal vonkajšie rolety nerosili sa nikdy , škoda že sa nedali použiť na nové okná mal som ich 15r na kaslíkových, dnes ako ochrana okien z vonku nie sú potrebné, v lete tiež nemusia tieniť slnko, tieni strecha , ale na to rosenie by sa zišli , no cena ako okná , to by som dal radčej ešte dalšie dvojsklo
Odpovedať
@duzu Záleží aj od inter. teploty, RV, aj od typu dvojskla (treba porovnávať s rovnakým Ug) resp. trojskla. Takže všeodpoveď nedám. Nám sa napríklad rosilo trojsklo Ug=0,6 pri T(int)=15°C a RV 80% a vonku bolo menej ako -10°C. Dole bol zarosený taký pás. Bolo to na prelome januára a februára t.r. Keď bola predtým RV 95% (maľovalo sa :-o ) , bolo sklo zarosené celé, aj drevené rámy!!! Vonku veľký mráz. To boli extrémne podmienky. Niečo je aj v závere tohto článku: http://pasivnydom.blog.cz/1109/malovanie V starom dome sa nám dvojsklo Ug=1,1 rosí pri T(ext.) cca -5°C, T(int.)=21°C, RV=vyše 60%. Túto neskorú jeseň sa ešte neorosilo, vonku bolo -2°C.
Odpovedať
@duzu Dvojsklo s oroseným spodným okrajom pri -9°C vonku je primeraný stav. Môžete mierne viac vetrať, ak by hrozilo, že voda začne stekať dolu. Ale zatiaľ sa vždy držala vo forme drobučkých kvapiek, nie? Nie som si istá s tou vnútornou roletou. Podľa mňa za to nerosenie môže niečo iné, nie roleta. Pretože to sklo má s roletou nižšiu teplotu než bez rolety.
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr prosím ťa ako sa počíta rozdiel vonkajšej,vnútornej teploty a vlhkosti vzhľadom k roseniu-neviem či som to napísala dobre :-|
Odpovedať
@lenka34 Rozdiel teploty jednoducho: izbová teplota mínus vonkajšia. Ale inak som nepochopila zadaniu... :-x
Odpovedať
Profilova fotka
som vedela že sa neviem vyjadriť :-| no rosia sa mi okna vnútorná teplota 22-23C ,vlhkosť 60%,vonku okolo-3C,mam objednanú termovíziu,aká by mala byť v takomto stave ideálna alebo hraničná teplota pri ráme okna?
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr
Odpovedať
@lenka34 Pri teplote 22°C a RV 60% je rosný bod pri 13,9°C. Ak sa sklo rosí, je jeho teplota nižšia ako 13,9°C. Aby sa nerosilo, mala by byť teplota vyššia než 13,9°C. No a aká je jeho teplota pri daných podmienkach, závisí od jeho tepelnoizolačných vlastností.
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr a podľa akého vzorca si to vypočítala?
Odpovedať
@lenka34 V programe - myslím, že vychádza z Moliérovho diagramu.
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr hm,a dá sa vygoogliť?
Odpovedať
@lenka34 http://www.amaterskaelektronika.cz/fi...
Odpovedať
Profilova fotka
@lenka34 už som to aj vygooglila aj so vzorcom na doplnenie - ďakujem moc si mi pomohla
Odpovedať
@blacksr Ahoj.Máme problém s rosením okien,ale nám ta voda tečie po podlahe.Je to chyba okien?Dá sa to vyreklamovat aj po uplynutí dvoch rokov?Dakujem
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?