Viem urobiť montáž okien svojpomocne?

Ahojte, neviem sa rozhodnúť, či dať okná namontovať partii čo ponúka predajca, s predĺženou zárukou 5 rokov alebo len kúpiť okná bez montáže a tú vykonať svojpomocne spolu so skúseným "oknárom". Ten ale nie je v partii predajcu. Je to veľký risk, prísť o 3 roky záruky?
Odpovedať
Je to uz len na tvojom rozhodnuti. Ja to risknem. Okna od slovaktual si namontujem sam. Nebude to 1.x. Netreba mi montaz za 850e ked to viem urobit sam. Ak mas niekoho kto ti to zalozi a vie to robit, nevidim v tom problem a 3 roky zaruka na fyzikalne vlastnosti okien...s tou zarukou vedia tak kluckovat ak sa nieco stane, ze v konecnom dosledku zaruka nezaruka ....co sa ma stat,stane sa...
Odpovedať
Profilova fotka
Ak mas nakreslenu nulu osadis sam krasne do roviny a treba sa potom pohrat s paskami a bude to dobre. Na vodovahu nepotrebujes majstra to zvladnes
Odpovedať
@henry_sk ak si na to trufas, tak si ich namontuj sam. Zaruka nie je stale vyhrou, kedze niekedy clovek aj ma zaruku a pritom mu firma neuzna reklamaciu a aj tak si vsetko musi riesit na svoje naklady. Takze ak si to vies spravit a mas niekoho, kto ti s tym pomoze, tak kludne chod do toho.
Odpovedať
Profilova fotka
@wolodymyr treba pásky? aký účel majú? ak sa nepení, tak áno.
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 tiez neviem.... ja tiez nemam ale vraj je to v mode kazdy to tu spomina tak som sa pridal zo sucitu a nepenene si neviem predstavit ako drzia.
Odpovedať
Ja tiez idem bez okennych pasok. Nakolko okna budem davat na vonkajsiu hranu muriva a prekrytie ramu a teda aj pripojovacej skary bude tvorene zateplenim domu , co je EPS v hrubke 200mm, vnutorne spalety budu zo styroduru. V takom pripade okenne pasky nemaju opodstatnenie. Neviem si predstavit ako vlhko prejde cez XPS ci EPS. Osadenia okien sa neboj, chod do toho. Tiez som zacinal ako samouk na okne 100x50 a v pohode.
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 účel pások definuje STN 73 3134:2014-02 a použitie peny to nijako nevylučuje -ba práve naopak.
Odpovedať
@henry_sk ak to budes robit s clovekom co to vie sprav sam, chyby okna su ked uz tak na zaciatku ci je 2 alebo 5 r mas jedno
Odpovedať
@henry_sk najvacsi problem pri oknach je montaz. X diskusii je tu o tom, ze "odborni" montaznici maontaz doslova doje... (vsak vies). Ak mas o veci sajnu, robis pre seba a spravis si to precizne. Co definuje predlzena zaruka? Na co sa vztahuje? Je celkom mozne, ze ta predlzena zaruka je len na nejaku velmi presne definovanu mnozinu vad, a vsetky vady mimo nich do zaruky nespadaju.
Odpovedať
Profilova fotka
@eagleowl tie normy robia ľudia z nejakých podkladov, ak nevedia prečítať , tak výsledky sa dostavia. Ak vychádzame z nemeckej normy, tak chápem použitie pásky na dome, kde vnútro je vylepené fóliou nalepenou na one. Tam to je logické. Ale ak prilepím pásku na murivo, kde zvislé škára nie sú ani vyplnené pojivom , nejak sa my stráca zmysel použitia. Takýchto úchylok je u nás viac.
Odpovedať
@henry_sk Ja som sa rozhodol pre montaz s vlastnym montaznikom (susedom). Za montaz s paskami si uctuju firmy dost Vela a kvalita prevedenia nieje casto na vysokej urovni. Ak sa rozhodnes montovat okna sam: 1. Skotroluj si vsetko uz pri dodani, najlepsie mat zenu pri dovoze, bo zenske vidia vsetky skrabance, skontroluj pocet a rozmer kotiev a farbu a pocet kluciek 2. Priprav si miesto na zlozenie okien a to tak aby tie okna ktorymi chces zacat boli ulozene na vrchu 😄 3. Ak objednas 3 Skla vedz, ze to ma aj svoju vahu. 4. v neposlednom rade nezabudni na pripravu osteni, ulahcuje to montaz pasok. montazi sa netreba bat, po 2-3 Okne by si to dal aj sam, Problem je ta vaha pri velkych oknach. Drzim palce
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 na konštatovanie že tvorcovia STN "nevedia prečítať " neviem nič povedať..... Neviem ako súvisí absencia pojiva zvislej škáry v murive s funkciou pásky (ktorá podľa môjho názoru v prvom rade bráni vnikaniu vzdušnej vlhkosti do pripojovacej škáry z interiéru a z exteriéru hnanému dažďu). Ak by takáto súvislosť existovala .....prečo spochybňujete zmysel pásky...... keď aj tak neviete z akého materiálu stavia zadávateľ otázky dom ?
Odpovedať
Článok sa načítava...
Vďaka za názory. Okná idú do rekonštrukcie domu, na vonkajšiu hranu muriva (tehla plná + cdm). Budeme vyberať pôvodné kasňové okná a robiť vysprávky, spevňovať ostenia. Murivo je tehla, ale po vybratí starých okien bude murivo drolivé, nerovné. Starší dom má svoje úskalia. Preto sa chcem príprave otvorov venovať dôkladne. Predajca ma varoval, aby som nepoužil styrodur na vyrovnanie ostenia, komplikuje kotvenie rámov na pásiky a zatepleniu moc nepomáha. Tak mám dilemu, čím to pekne zarovnať, asi použijeme improvizáciu s hrubozrnnou cementovou maltou alebo použijeme tenký ytong na "kant".
Odpovedať
Profilova fotka
@eagleowl toto nie je debata o tvorbe noriem. "prečítať" je , že údaje sa musia správne interpretovať a v stavbarine sa používajú stále podklady spred 70 a viac rokov, napr priebeh prestupu tepla sa berie lineárne a pritom je krivkový, prietoky potrubím sa stále uvažujú ako pri liatine, spotreba vody je uvádzaná dvojnásobná. Za socializmu sa údaje menili trikrát, ústavy zostali, výsledky nemenia.
Odpovedať
@eagleowl proti hnanemu dažďu? Kolmo na okno je tam predsa EPS/ spaleta a omietka... pytam sa :P
Odpovedať
@stefanby No po čase vzniká min. 1mm medzera medzi rámom okna a APU lištou. Keď ženie vietor dážď priamo na okno, vieš si predstaviť koľko vody sa snaží dostať cez túto škáru. Nám na bytovke odfušovali práve spodné rohy rámov okien. Keď bol takýto dážď raz za rok/dva, tak sa vytvorili vlhké mapy zvnútra na omietke.
Odpovedať
@henry_sk nie medzera medzi apu a oknom casom nevznika
Odpovedať
@henry_sk kde? Ved na to tam asi je...
Odpovedať
Áno, keď sa použije kvalitná APU a rám okna je pevne ukotvený.... Len bytovky sa dosť fušujú. Tomu sa pri dome snažím vyvarovať.
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 (viem že toto nie je debata o tvorbe noriem).... ak niekto spochybní znenie normy mal by špecifikovať čo konkrétne považuje za chybu či "nesprávnu interpertáciu" ....
Odpovedať
Profilova fotka
@stefanby pripojovacia špára má byť z vonkajšej strany vodotesne uzavretá počas životnosti okna.....čo znamená desiatky rokov. Zvnútra má byť spoj parotesný. Väčšina ľudí zatepľuje ale vôbec nie každý....( tiež o presnosti rezania EPS si netreba robiť veľkú ilúziu ). Aj do malej špáry má voda tendenciu kapilárne vzlínať.... Je určite množstvo bezproblémových montáží okien bez použitia pások....rovnako veľa bude takých kde špáry "vetrajú " a nič zlé sa nestane len to majiteľ zaplatí na kúrení........ no príkladov chybných montáží okien aj s dôsledkami je plný web.
Odpovedať
@wolodymyr vela ludi nema okna na tych paskach, lebo tie pasky su prehnane drahe!
Odpovedať
takto vam namontuju pasky profi firmy so zarukou,pretoc na 6.minutu https://www.youtube.com/watch?v=6wsgI... a nekup to
Odpovedať
@sonau To už iná sila a potom zaplať si firmu keď aj penu zabudnú . Radšej si všetko spravím sám ako mať takýchto "profíkov" na stavbe
Odpovedať
Profilova fotka
Zdravím. Spravidla každé okno je len tak dobré ako dobre je namontované. Montáž okna by som určite nepodceňoval, práve naopak. Ak sa rozhodnete si okná namontovať sám dajte si záležať na tom aby ste ich namontovali správne. Len vtedy vám budú fungovať tak ako majú. Nápomocné vám môžu byť aj naše videá o vzorovej montáži okien ktoré nájdete na našom Youtube kanály "Revolučné okná". Zdržím palce. ;-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?