Rosenie novych hlinikovych vchodovych dveri

Ahojte, Pisem uz ako sa hovori po funuse, ale predsa len skusim. Menili sme tak pred mesiacom vchodove dvere na rodinnom dome za nove hlinikove (povodne boli tiez hlinikove - komunisticke). Profil Aliplast Superial 800 75mm s podprahovym 30mm profilom. O co mi ide je ze dvere/konstrukcia sa pocas tych chladnejsich dni na zaciatku decembra z vnutra odspodu rosili. Cim väcsi chlad tym vyssie sa to rosilo. Netiekla z nich voda ale zarosenie bolo citelne, nad ranom "viselo" zopar kvapek na spodnej hrane dveri. Bolo tak do -5C, neviem co by spravilo povedzme -15C. Z vnutra mame zadverie oddelene dalsimi starymi hlinikovymi dverami (tie ideme vymenit za plastove). Tesnia pomerne dobre, taze v zadveri je v tom case teda pomerne chladno, nebude viac ako 15C. Otazka je teda ci by sa to stratilo keby sme zadverie komplet otvorili a skusili vykurit na 23-24C ako v dome, alebo boli dvere nie uplne idealne osadene. Ide o to ze firma vyspravky nerobila a my sme to taktopovediac narychlo vyliali na spodku betonom z oboch stran, bez nejakeho velkeho zamyslania. Cize ci tam nemoze byt velky tepelny most ked studena dlazba a beton zvonku su priamo spojene s konstrukciou dveri a konstrukcia je takpovediac podchladena viac ako by mozno bolo ziaduce. Je to predsa len hlinik a ten je dobry vodic hoci ma vnutri preruseny tepelny most. Dvere su zial o nieco väcsie na vysku ako by sa ziadalo, co sa zistilo az pri osadeni takze prah je takmer na urovni vonkajsej dlazby (1-5mm nad), co veci zrejme tiez nepomaha. Takze pre väcsi pokoj na dusi by som sa rad spytal skusenejsich ci je problem v osadeni dveri, teplote zadveria, kombinacie oboch, alebo je tam iny problem, ci len hladam problem kde nie je. Nemame skusenosti s takymi dverami takze nevieme co od toho cakat, co je este normalne a co uz nie. Vdaka
Odpovedať
@edds je tam zima kondenzuje je to normal bude tam teplejsie malo by menej nedaval by som tak dalsie izolacne dvere
Odpovedať
@sysell no rozhodujeme sa uz dlhsie co s tymi vnutornymi... viacero variant je stale na stole, od zrusenia komplet, po nejake zatahovacie dvere az po bezne plastove s bocnymi svetlikmi tj na styl vchodovych... iste je ze stare chceme dat prec a teraz sme v stave ze asi dame nove plastove. Fakt je ze je tam zima a sedliacka logika hovori ze zimu chceme odizolovat. Akurat ze zima je asi nevyhnutny dosledok toho ze je to tam uzavrete a nekuri sa tam. Je teraz otazka keby tam nic nebolo ci by sa to tam vedelo dostatocne zahriat z haly a netahala odtial zima tak ci tak. Dom nie je zatepleny. Mozno zbytocne obavy, ale vnutorne dvere sa teraz javia ako istota pricom nemusia byt ani spickove a drahe. Asi si to ziada trochu experimentovat ked bude nejaka tuhsia zima. Zatial len riesim to rosenie na vchodovych, aby nebol vo väcsej zime väcsi problem. Momentalne je tam 17C a uz jemny kondenz 10-15cm odspodu. Cez den nic. Je to juzna strana. Este som rozmyslal ci by nepomohlo trochu odizolovat ten spodok nejakym tenkym XPS namiesto cisteho betonu. Je tam ale extremne malo miesta ako vidno na obrazku tak neviem ci by sa to vobec oplatilo riesit.
Odpovedať
Profilova fotka
Problem je ten beton ze je spojeny s vonkajsim betonom a ten ochladzuje vnutorny hlinik. Bolo treba urobit medzi betony izolaciu.
Odpovedať
Profilova fotka
@wolodymyr myslim ze si to presne vystihol, ale taky zasah uz nieje malickost, na to trebalo mysliet pri vystavbe. ak ma niekto lepsi apad budem rad, rovnaky prolem riesime na rodicovskom dome a nic mi sa par rokov nenapadlo, vlastne ano, po par rokoch menili kovove dvere za plastove ale rosi sa to stale ..
Odpovedať
@edds ako ti napísal wolodymyr je tam tepelný most. Tam mal ísť styrodur medzi vonkajší betón a prah dverí. Pri komančovských dverách ti to zrejme nerobilo lebo netesnili tak dobre ako tie nové. Tie nové tesnia všade, takže jedine kde sa teraz môže vzdušná vlhkosť zrážať je práve na tomto mieste
Odpovedať
@edds Neviemnaco je dobre mat nevykurovanu predsien,malo by tam byt kurenie,dvojo dveri malo vyznam ked vchodove netesnili ze si mala nejaku prechodovu miestnost ale teraz je to v podstate zbytocne,dal by somtami nterirove dvere. Ak sa da dorob kurenie,ak neda je to horsie. tak isto tie dvere asi nebude stastne osadene ale s tym nespravis teraz nic, to je vacsi zasah.
Odpovedať
@edds Terasso rozbiť, betón vysekať, zaizolovať, zabetónovať. Terasso sa dnes dá na bazoši vpohode zohnať...
Odpovedať
@peter977 ja si tiez myslim ze to tak aj je, tie dvere boli osadene a klasicky podlozene, takze cez spodok prefukovalo a my sme to potom rovno vyliali z jednej a druhej strany betonom, cize prakticky je tam tepelny most jedna basen... vnutorny hlinik je aj na pocit chladnejsi viac dole ako hore... ked vysekame ten beton a natlacim 1cm hruby styrodur z oboch stran prahu po celej dlzke do hlbky mozno 5cm, resp. kolko da, pomohlo by to ? to vyzera zatial najschodnejsie, ale zas ked to bude mat nulovy efekt tak neviem... no tie komancovske netesnili vobec, jedna katastrofa @sysell ta predsien ma 80cm na sirku, na vykurovanie takeho priestoru sa predtym nemyslelo, nezdrziavas sa tam, nevidim v tom teda ani velky zmysel.... napr ake interierove dvere ? otvor je tam rovnaky ako maju vchodove, 1590 (s) x 2055 (v) Rozbijat teraso by sme velmi nechceli pokial by to nebolo velmi nevyhnutne, neviem ci by sme trafili to iste a je z toho cele schodisko vonku.
Odpovedať
@edds a prerezat dlazbu vonku, povedzme 5 cm od hrany, vysekat to, zateplit kolko sa da by nepomohlo? Z druhej strany mozno tiez.
Odpovedať
@edds Aby si ako-tak odstránil tepelný most, musíš ísť viac ako len centimeter do šírky a 5 cm do hĺbky. Ja by som tie rozmery aspoň štyrmi (šiestimi) vynásobil...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?